Hlavní obsah

Pilař do béčka? Bylo to bu bu bu, přiznal plzeňský kouč Vrba

PLZEŇ

Dvěma lidem spadl kámen ze srdce, když se Plzeň dohodla definitivně s Hradcem Králové a Wolfsburg potvrdil, že chce Václava Pilaře až v létě. Kromě zmíněného mladého fotbalisty i trenéru Viktorie Pavlu Vrbovi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Vrba věří, že Plzeň už si šanci na Ligu mistrů nenechá ujít.

Článek

„Samozřejmě ctím zájmy klubu. Plně jsem pochopil, že nabídka za Jiráčka se nedala odmítnout, ale jako trenér pochopitelně koukám na zájmy hráčů a svoje, protože jsem odpovědný za výsledky. Přál jsem si, aby Pilař na jaře zůstal u nás, a jsem za konečné řešení rád,“ řekl Vrba v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Nejsme žádná prasata

Když přišla řeč na hrozby, že Pilař skončí v rezervě a v podstatě ztratí půl rok i šanci zahrát si na EURO, se Vrba jen pousmál... „Pilařův přestup se odvíjel zvláštně. Všichni, kteří jsme v tom byli zainteresovaní, myslím kluby, hráčova manažera, ale i sebe, jsme udělali nějakou chybu. Jednání byla hodně složitá. Už nemá smysl pátrat po příčinách. Padala různá vyjádření a někdy i hodně ostrá slova... Třeba, že jsme prasata, když pošleme někoho běhat do lesa... Nejsme! Já to bral s rezervou.“

A s nadhledem sobě vlastním dodal: „Každý se v určité fázi jednání snažil toho druhého dostat do kouta a dělal i bu, bu, bu, ve víře, že to pomůže. Podstatné je, že se všichni domluvili, což je ku prospěchu Vaška i fotbalu. Jak jsem řekl, dopadlo to podle mých představ a jsem přesvědčený, že Vašek u nás odehraje stejně dobré jaro, jako byl jeho podzim.“

Darida s Procházkou za Jiráčka a Bystroně

Plzeň přišla v zimě o dva klíčové hráče. Záložník Petr Jiráček přestoupil za 120 miliónů do Wolfsburgu a stoper David Bystroň čeká na ortel UEFA za doping ze zápasu s Borisovem. Vrba už má představu, kdo by je mohl nahradit.

Na Jiráčkův post nebo přesněji řečeno, do středové řady jsme dlouhodobě připravovali Vladimíra Daridu a ukazuje se velmi dobře, takže tam dostane prostor. Dobře si na tomto místě vede i Tomáš Berger, ale může tam zaskočit i některý z ofenzivních hráčů, jako Daniel Kolář nebo Michal Ďuriš. Variant máme víc,“ prozradil kouč Viktorie.

„Na místě stopera si vede velmi dobře Václav Procházka, který bude schopen Bystroně nahradit... Přesněji řečeno, snaží se vytvořit silnou konkurenci na této pozici. Je tu ještě František Ševinský,“ nechtěl před herním soustředěním na Kypru dělat kouč kategorické závěry.

„Neměli bychom zapomenout, že na hostování od nás odešel Martin Fillo, který sice nedostával tolik prostoru, ale když nastoupil, byl platným hráčem,“ dodal. Viktorii naopak posílil kromě již zmíněných Procházky a Bergra příbramský útočník Tomáš Wágner.

Co bude s Bystroněm, který se zatím připravuje individuálně, nechce Vrba předjímat... „Uvidíme podle toho, jaký trest dostane a co všechno se kolem jeho případu ukáže. Bohužel se to celé přesunulo na únor, což není dobré. Osobně mě ta kauza hodně překvapila a jsem z tohoto případu zklamaný. V životě se ale stávají i horší věci. Věřím, že s Bystroněm to nebude nakonec tak hrozné a v brzké době se vrátí na hřiště. Pokud bude trest dlouhodobý, tak... Nechci se k tomu teď vyjadřovat.“

Mrazu po návratu se nebojí

V pondělí odletěla Plzeň na herní soustředění na Kypr. Kouč s sebou vzal dvacet hráčů do pole a tři gólmany. „Tím, že zůstal Pilař, je náš kádr uzavřený. Nikdo další už nepřijde. Navíc už potřebujeme ladit, protože v polovině února nás čeká první zápas Evropské ligy se Schalke, pak start domácí nejvyšší soutěže a odveta v Gelsenkirchenu. Zejména pohárové zápasy hodně napoví o celém jaru,“ zdůraznil Pavel Vrba, který využil Tisport ligu především k tomu, aby viděl všechny hráče širšího kádru. Čtvrtým místem nebyl zklamaný... „Bylo to pro nás hodně užitečné. Nemáme ani moc marodů. Jakub Hora a Václav Pilař začnou trénovat už v teple a na přírodní kyperské trávě.“

Viktoria se utká s velmi kvalitními soupeři. „Čekají nás zápasy s účastníkem skupiny Ligy mistrů rumunským Galati, pak s ruským Nižným Novgorodem a lídrem polské ligy Vratislaví. Myslím si, že nás před jarem dobře prověří,“ konstatoval Vrba.

Nijak ho netrápí ani možnost, že po návratu z tepla přistanou do mrazů, jimiž vyhrožují meteorologové. „Na Kypr jsme zamířili za dobrými terény. V tomto období doma nejsou k dispozici a umělá tráva není to pravé. Hodně trpí klouby hráčů," uvedl kouč.

"Evropská liga a domácí nejvyšší soutěž se hrají na vyhřívaných trávnících. Z adaptace obavu nemám. Ani loni v cestě za titulem jsme s tím neměli problémy. Tenhle pohled je ještě z dob, kdy nebyly vyhřívané trávníky a týmy se z tepla vracely na zmrzlá nebo bahnitá hřiště. To už teď není. Určitě to zvládnou i hráči a v zápasech se Schalke se nepochybně pořádně zahřejí,“ rozloučil se s úsměvem Vrba.

Reklama

Související témata: