Hlavní obsah

Dluhy a podrazy ničí fotbal na Moravě. V lize má jen tři kluby a dvěma hrozí sestup

PRAHA

Fotbalová bída zachvátila Moravu. Mezi šestnácti kluby I. ligy jsou jen Slovácko, Baník Ostrava a Olomouc. A to ještě dva jsou vážně ohroženy sestupem. Experti se shodují v tom, že moravský fotbal ničí dluhy a také vzájemná nevraživost funkcionářů.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Moravské kluby v první lize vyklízejí pozice.

Článek

Známý olomoucký činovník Jiří Kubíček má o příčinách současného stavu jasno. „Jsou tři. Tou první je skutečnost, že Morava politicky prohrála, co se dalo, a oproti Praze a potažmo celým Čechám strašně oslabila,“ začal důvody rozkrývat.

Lubomír Vlk, bývalý reprezentant a hráč i funkcionář Vítkovic, který na vlastní kůži zažil poslední roky, měsíce i dny klubu, se přidal: „Ta porážka je důsledkem naprosté nejednoty moravských funkcionářů, jejich půtek a někdy i podrazů.“

Pomoci mají města

Druhou příčinou moravské bídy je podle Kubíčka počínání soukromých vlastníků. „S výjimkou Olomouce z klubů vyváděli peníze, aby své investice minimalizovali. Nevraceli zpátky to, co za pět šest posledních let dostali. A třetí příčinou je, že moravské kluby, především Brno a Ostrava, propadly ekonomicky, Sigma pak morálně,“ řekl Právu a přidal i svůj pohled na řešení krizového stavu.

Sigma Olomouc propadla morálně, říká Jiří Kubíčekfoto: Sport.cz/Ondřej Lazar Krynek

„Recept na vzestup vidím v tom, aby kluby spoluvlastnila města, která budou zárukou potřebné kontroly finančních toků. Peníze z přestupů hráčů se musejí vracet do klubů. Musí se zamezit jejich tunelování,“ uzavřel Kubíček.

V šestnáctičlenné I. lize měla Morava v devadesátých letech minulého století obvykle šest zástupců, v sezóně 1995–1996 dokonce sedm. Nyní jen tři, přičemž Olomouci a zejména Baníku hrozí sestup.

Naopak fotbalisté Slovácka se mohou po podzimu překvapivě považovat za moravského půlmistra. V tabulce nejvyšší soutěže jim patří osmé místo. „Z toho máme pochopitelně velikou radost, vždyť jsme předčili mnohem zavedenější kluby. Nesmíme se tím ale dlouho chlácholit, abychom si takovou pozici udrželi dlouhodobě,“ říká trenér týmu z Uherského Hradiště Miroslav Soukup.

Těší ho, že se ve druhém nejmenším ligovém městě hraje kvalitní fotbal. „Přitom slovácký region není nijak bohatý. To, že se klubu daří, je především zásluhou majitele Zdeňka Zemka, který je obratným byznysmenem. Zkušenosti z řízení firmy přenáší i do fotbalu. Zdejší fanoušci si navíc ligy v Hradišti považují. Chodí v hojném počtu a máme v nich pořádnou oporu. Přestože se nám občas doma nezadaří, většinu z nich to neodradí od návštěvy dalšího utkání,“ cení si Soukup.

Ambiciózní Jihlava

Mezi moravské kluby, které by se naopak mohly vyšplhat mezi elitu, odborníci řadí především Jihlavu a do budoucna i Karvinou. Jihlavě ale vyčítají, že politicky vždycky držela s Čechami, takže na Moravu patří spíš jen geograficky.

Fotbalisté Jihlavy by se rádi opět vrátili do první ligy.foto: ČTK/Michal Doležal

„Jihlava opravdu není typickým zástupcem Moravy. Je ale s podivem, že v lize ještě není,“ zamyslel se Jaromír Gajda, ředitel a místopředseda představenstva olomoucké Sigmy. „Má výbornou mládež, skvělé funkcionáře, podporu města, kraje i kvalitního soukromého vlastníka,“ vypočítal klady.

Dobré jméno má také MFK Karviná. V nadějích na I. ligu je podle expertů hned za Jihlavou. „Je to klub zdravý a perspektivní. Má silnou podporu města a OKD. V Karviné se chystá výstavba stadiónu a stále lépe tam pracují s mládeží. Zatím ale ten potencionál nedokázali zúročit,“ upozornil Gajda.

Jihlava už třikrát skončila ve II. lize třetí za dvěma postupovými místy, naposledy loni. Třetí je i po podzimní části rozehraného ročníku. Karviná si v něm drží čtvrtou příčku.

Experti: Problémem Moravy nejsou jen peníze
RADEK DRULÁK, bývalý reprezentant: Problém je ve financích. Kluby až na výjimky vlastní soukromníci a těm peníze došly. Jedinou cestou je najít silné sponzory a zároveň přesvědčit města, aby fotbal podporovala. Ruku v ruce to ale musí jít se zájmem veřejnosti, protože fotbal se hraje pro lidi.
LUBOMÍR VLK, bývalý reprezentant, pak trenér a šéf Vítkovic: Moravský problém není jen v penězích. Z velké části je o vztazích funkcionářů a tím i klubů. Jsou špatné. Vezměte si, kolik menších českých klubů žije v I. lize jen proto, že jim ty velké a silné půjčují fotbalisty na rozehrání. Bez toho by jim bylo ouvej. V Čechách jsou schopni se domluvit, na Moravě ne. To jsem pochopil už někdy před patnácti lety.
KAREL JARŮŠEK, bývalý hráč a funkcionář Brna: Obecně platí, že velké firmy, které mají sídlo v hlavním městě, dávají raději peníze do klubů v Praze a okolí. Každý z moravských týmů má navíc specifické problémy. Z nich se podle mého názoru dostane nejdřív Olomouc, kde pracují koncepčně a mají výhodu v mládežnické základně. Nebýt korupční aféry, asi by Sigma byla úplně někde jinde.
MIROSLAV SOUKUP, trenér a sportovní ředitel Slovácka: Asi není náhoda, že loni postoupily do ligy Dukla a Žižkov. Velké aglomerace evidentně lákají sponzory víc než menší města. O to je ovšem mrzutější stav Baníku a Zbrojovky. V Brně jsem působil, trápí mě, že se tam nezúročil potenciál, jaký představovali Mazuch, Holek, Kalouda či Mareček. Zbrojovka doplatila i na časté personální změny a velikou fluktuaci hráčů.
ROMAN PROS, spolumajitel Brna: Budu mluvit jen za náš klub. Vstupovali jsme do něj s bratrem Stanislavem před osmi roky s nadšením a v naději, že se nám povede docílit úspěchů sportovních i ekonomických, a že se mužstvo záhy vrátí na zrekonstruovaný stadión za Lužánky. Navzdory počátečním dílčím úspěchům se nám cíl naplnit nepodařilo. To vedlo k odlivu sponzorů, partnerů i zájmu veřejnosti. Globální krize to jen umocnila. Rozhodli jsme se tudíž klub prodat, nejpozději v červnu z něj určitě odejdeme.
VERNER LIČKA, generální manažer Baníku: Z čistě ostravského hlediska je problém v penězích. Dřív patřil Baník k nejbohatším klubům, dnes je jedním z nejchudších. A tak je na tom i region. Ostravsko zasáhly změny společenského systému. Už tu nejsou velké fabriky, které podporovaly fotbal. Důležité pozice tak musely opustit kluby jako Bohumín, Baník Havířov, NH Ostrava, VOKD Poruba. Některé už ani neexistují.
JAN KLIMEŠ, bývalý hráč Brna a Zlína, hráčský agent: V Baníku je problémem vstup soukromníků z tenisového prostředí bez vztahu k regionu, který se moc nepovedl. V Brně zase doteď řídili fotbal obchodníci, jimž šlo hlavně o zisk. Navíc si dokázali kdekoho znepřátelit. Jestli se nestane zázrak, klub stojí před krachem. Naopak na Hradišti si cením, jaké zázemí se podařilo v menším městě vybudovat. V Olomouci se pracuje promyšleně, jsem přesvědčený, že se brzy z nesnází dostane.

Reklama

Související témata: