Hlavní obsah

Skandál v přípravě: Exsparťan Pergl rasisticky urážel Kweukeho, zápas se nedohrál

JEREZ

Tak už i český fotbal má svou rasistickou kauzu... Přípravný zápas mezi fotbalisty pražské Sparty a Bellinzony ve Španělsku byl v závěru prvního poločasu předčasně ukončen kvůli tomu, že český bek v barvách švýcarského klubu Pavel Pergl rasisticky urážel kamerunského útočníka Léonarda Kweukeho. Informoval o tom web Sparty.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Pavel Pergl ještě v barvách Sparty. Teď se jí svérázně "odvděčil"...

Článek

Ke konfliktu mezi Kweukem a bývalým sparťanem Perglem došlo krátce po půlhodině hry. Následovala potyčka, po které dostal Pergl červenou kartu. "Český hráč v soupeřově týmu mne rasisticky urážel," uvedl Kweuke, který ještě půl hodiny po utkání zdrceně seděl poblíž hřiště.

"Znám Lea druhý rok. Je to nesmírně klidný člověk, který se za všechno dokola omlouvá. Tohle na něj muselo silně zapůsobit. Tím spíše, že mu začal nadávat český hráč a odchovanec Sparty... Pergl mu sáhl i do obličeje, pak už se k nim seběhli hráči obou týmů," popsal pro Sport.cz mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

Oba celky se dohodly, že nedohrají nejen přerušené utkání, ale také odvetu, která měla následovat. "Zástupci Sparty se dohodli se švýcarskými protějšky na ukončení utkání. Takovéto chování je pro nás naprosto nepřípustné a na trávník v žádném případě nepatří," zdůraznil Kasík.

„Je nám stydno za ubohost českého hráče, který Lea opakovaně rasisticky urážel, protože na něj po sportovní stránce neměl...“ kroutil hlavou Jaroslav Hřebík, generální sportovní manažer Sparty.

Pergl opustil hřiště s ironickými poznámkami vůči Spartě a svému bývalému týmu se nepřišel omluvit. I Marek Matějovský jeho chování odsuzuje: „Všichni do jednoho stojíme za Leem. To co se stalo, je jednoznačně nad rámec všeho, co na hřiště patří, ostatně sám jsem to Perglovi hned řekl,“ uvedl letenský kapitán pro klubový web. „Jeden po druhém jsme pak všichni za Leem šli a vyjádřili mu naši podporu,“ dodal sparťanský záložník.

Kamerunský útočník se však během neděle ze šoku a zklamání nevzpamatoval. "Leo má zatím hlavu hodně dole," popsal Kasík.

Čtyřiatřicetiletý obránce Pergl byl na Letné v mládežnických kategoriích a v lize za Spartu hrál v letech 2003 až 2005. Působil také v Blšanech, Drnovicích a Příbrami.

Reklama

Související témata: