Hlavní obsah

Řekl jsem Kweukemu bastarde. To ale není rasismus, brání se Pergl

PRAHA/JEREZ

Obyčejný přípravný zápas na soustředění ve Španělsku. Co je ale kolem něj vzruchu! Nedělní tréninkové střetnutí pražské Sparty a švýcarské Bellinzony bylo už po půlhodině předčasně ukončeno. Důvod? Bývalý hráč Sparty Pavel Pergl měl údajně verbálně napadnout letenského kanonýra Léonarda Kweukeho rasově motivovanými nadávkami a na hřišti poté došlo k potyčce. „Nic rasistického jsem neřekl!“ brání se Pergl vážnému nařčení.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Pavel Pergl na archivním snímku v dresu Sparty. Ve Španělsku si to se svými bývalými spoluhráči pěkně rozházel...

Článek

Oba celky měly v plánu na nedělní odpoledne hned dva zápasy. Nakonec se nedohrál ani ten první. Pergl měl vyslat směrem ke Kweukemu nadávku s rasistickým podtextem, kamerunský útočník se po českém hráči ohnal a na hřišti vznikla pěkná mela...

Podle Pergla však důvodem potyčky a ukončení zápasu nebyly rasistické nadávky. „Dvakrát jsme byli v souboji, dvakrát mě fauloval. Pak jsem fauloval já jeho. On pak do mě vrazil loktem. Běžel jsem k němu, dotkl se jeho hrudníku a řekl: trošku respektu. Na to mi něco odpověděl, nevím co. Chytil jsem ho pod krkem, ale jenom tak. A řekl jsem mu, ať hrají trochu normálně, že je to jen přátelák. Otočil jsem se a šel pryč, on ke mně zezadu přiběhl a dal mi ránu. Tak jsem ho chytil, chtěl mi  dát pěstí, já se skrčil a trefil spoluhráče. Pak už přiběhli všichni hráči,“ vysvětloval český obránce v rozhovoru pro deník Sport.

O rasismus prý v žádném případě nešlo. „Řekl jsem mu You fucking shit! a You fucking bastard!, ale to není nic rasistického, to mi on taky řekl desetkrát. Taky můžu prohlašovat, že na mě křičel Ty podělanej bělochu, ale proč bych to říkal. Tím to ale neskončilo. (...) Byl jsem na hřišti s naším trenérem. A Kweuke vzal takovou bílou lavičku, běžel s ní na mě, chtěl jí po mně asi hodit. A já jsem se tomu začal smát. Martin Hašek na mě volal, ať se mu nesměju, aby se to už uklidnilo. Řekl jsem na to, že to je psychopat. A pak už nešlo pokračovat,“ líčil Pergl.

Matějovský asi trochu lže, tvrdí Pergl

Kapitán Sparty Marek Matějovský i generální sportovní manažer Jaroslav Hřebík jednání Pergla příkře odsoudili, podle bývalého letenského hráče se jejich pohled míjí s realitou. „Marek Matějovský asi trochu lže – chce se vyjádřit směrem k novinám, ukázat, že je kapitán. Přišel jsem za ním a říkal mu, ať uklidní toho blázna. Říkal: Jo, v klidu, v klidu. A vůbec neslyšel, že bych říkal něco rasistického. Ani jsme se v tom duchu nebavili. (Hřebík) Prý řekl, že je mu líto, že jsem Čech. Tak mně je líto, že pan Hřebík je Čech a sparťan. Protože takoví lidé nemají ve Spartě co dělat,“ nebral si servítky bek Bellinzony.

Podle Pergla byla na hráčích Sparty patrná nervozita a Pražané toho prý za odehranou půlhodinu mnoho neukázali. „Pan Hřebík říkal, že jsem na Kweukeho sportovně nestačil. Tomu se musím zasmát. Sparta ani jednou nevystřelila na bránu. Kweuke se pomalu nedotkl balónu, měl jsem s ním dva souboje a on se pořád snažil faulovat. Všichni sparťani mi připadali nervózní, podle mě je to hlavně kvůli panu Hřebíkovi,“ soudí obránce švýcarského celku.

Kde se vzalo obvinění z rasismu, Pergl netuší. „Podle mě potřeboval Kweuke nějakou výmluvu. Všichni byli nervózní, za půl hodiny dostali čtyři žluté karty. To v přáteláku proti Bellinzoně o něčem vypovídá. A on potřeboval výmluvu pro svoje chování. Takhle je to jednodušší. A že po zápase seděl zdrcený u hřiště? To není pravda! Šli pak trénovat a on šel hned s nimi. Škoda, že nenapsali, že se rozbrečel. Poslal bych mu kapesníky...,“ dodal Pergl.

Švýcaři oponují: Sparta hrála likvidačně

S Perglovou verzí koresponduje i  stanovisko švýcarského klubu zveřejněné na jeho oficiálních webových stránkách. Bellinzona zdůvodňuje předčasné ukončení zápasu přespříliš tvrdou hrou Sparty, která nestačila rychlostí, a proto se uchylovala ke spoustě faulů. Jen na sedmadvacetiletého španělského útočníka Gastona Magnettiho se jich Pražané dopustili za čtyřicet minut třináct, z toho jeden doslova likvidační.

Proto když pět minut před přestávkou došlo k dalšímu ze série sparťanských faulů, na hřišti vzplály emoce a hlavy všech aktérů byly až příliš přehřáté, doporučil klubový prezident Bellinzony Gabriele Giulini, aby byl zápas ukončen, což se také stalo.

Reklama