Hlavní obsah

Jarošík: Návrat do Španělska? Umím si to představit

Karel FeltPrávo

Ještě před osmi měsíci byl na španělských trávnících jako doma. V létě však 34letý stoper Jiří Jarošík ze Zaragozy odešel do Sparty. Nyní se na Pyrenejský poloostrov zase vrátil a s letenským týmem se v Jerezu na kvalitní trávě připravuje na jarní boje o český titul.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Jarošík se raduje z vítězství nad Slavií 3:0, k němuž pomohl úvodním gólem.

Článek

Evropu sužují kruté mrazy. Jak je na jihu Španělska?

Přes den krásně, jen ráno a večer je chladněji. Není to ale tak hrozné. Můžeme si v pohodě sednout na trávu. Hřiště tady na jihu jsou navíc perfektně připravená. Na severu země, kde je přece jenom větší zima, bychom teď tak kvalitní terény asi nenašli.

Když jste přiletěl do Španělska, kde jste před odchodem do Sparty hrál za Zaragozu, cítil jste nostalgii?

Velkou nostalgií netrpím. Ale hned jsem si vzpomněl, že ve stejném hotelu jako se Spartou jsme bydleli i se Zaragozou, když nás čekal zápas v Jerezu. No a vždycky budu rád vzpomínat na období, kdy jsem hrával proti Realu nebo Barceloně. Bylo to velmi vydařené angažmá.

Sledujete dál La Ligu a Zaragozu?

Nejvíc sleduju Zaragozu, ale dá se říct celou soutěž a dění kolem španělského fotbalu. Vždyť to je jedna z nejlepších lig na světě. Zápasy dávají často i u nás v televizi, nemluvě o tom, že na španělských kanálech je pořád.

Byl jste se ve Španělsku od jarního odchodu podívat?

Kdepak, nebyl čas. Navíc nemám Španělsko v zimě moc rád, když je tu třeba kolem nuly.

Kdyby vám někdo znovu nabídl angažmá ve Španělsku, bral byste ho?

Takové angažmá bych si uměl představit. Španělský fotbal mi vyhovoval, docela rád bych si tu ještě zahrál. Žádná nabídka ale na stole není, takže je to jen teorie. Asi se sem vrátím maximálně jen na dovolenou nebo na nějaké soustředění (smích).

Jaká byla a dosud je zimní příprava se Spartou? Můžete srovnávat, zažil jste ji v mnoha evropských klubech…

Je jiná než ve Španělsku nebo na Britských ostrovech, kde není zimní pauza. Naopak v Rusku je zase mnohem delší. My jsme měli teď v lednu štěstí na dobré počasí. Zůstali jsme v Praze a trénovali na přírodní trávě, což bylo super. Bohužel pak se ochladilo a museli jsme na umělý povrch, což neprospělo nikomu, protože hrozně trpí klouby. Několik let jsem na umělé trávě nehrál, odvykl jsem si a s přibývajícím věkem tělo umělku hůř snáší. Jsem hrozně rád, že teď už jsme ve Španělsku zase na přírodní trávě.

Tradiční únava z fyzicky náročnější fáze přípravy už odezněla a ladíte na jarní start?

Únava odeznívá, protože to ještě není tak dávno, co byly tréninky zaměřené především na fyzičku. Výhodou bylo, že jsme jen neběhali, ale pracovali s balónem. Jak ubývá zátěže, ustupuje s ní i únava. Tohle období už je fajn, protože na tak skvělých terénech v teplých krajinách je radost trénovat a ještě s balónem u nohy.

Změnil nový generální sportovní manažer Jaroslav Hřebík herní styl Sparty oproti podzimu? Dá už se to posoudit?

Největší změnu cítím v tom, jak pan Hřebík i trenér Martin Hašek jsou na nás hráče mnohem náročnější v tréninku i přípravných zápasech. To na podzim vždycky nebylo. V jejich práci jsou patrné nové prvky, myšlenky a představy, jak a co bychom měli hrát. Nejde všechno hned bezchybně realizovat, ale zlepšení je viditelné a pořád nám nějaký čas do ligy ještě zbývá.

Které týmy budou největšími soupeři Sparty o titul?

Nejblíž k nám je v tabulce Liberec, takže to bude právě on. Ostatní týmy už mají větší odstup, čímž je nechci zatracovat. Máme ale všechno ve svých rukou a nesmíme dát nikomu šanci, aby se k nám víc přiblížil a jarní cestu k titulu nám zkomplikoval.

Reklama

Související témata: