Hlavní obsah

Mráz ligu nespálí, nad mínus 12 se fotbal hrát bude

PRAHA

Ještě štěstí, že jarní část fotbalové Gambrinus ligy začne úvodními zápasy až příští pátek 17. února. Do té doby mohou hráči i fanoušci doufat, že rekordní mrazy povolí a všichni si premiéry užijí ve zdraví. Vyhřívané trávníky totiž nepomáhají, arktické mrazy zkomplikovaly průběh i prestižních soutěží a několik zápasů muselo být v poslední době odloženo.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Těžký život náhradníka... Bojan Krkič z AS Řím se před zápasem s Interem Milán oblékl do mrazu jako zkušený polárník.

Článek
Fotogalerie

Mínus 12 stupňů Celsia, to bude doporučená hranice, která dovolí sehrát ligové zápasy. Pokud by teplota klesla pod ni, mělo by být utkání odloženo. V extrémních mrazech totiž trpí zdraví hráčů – poškozeny mohou být dýchací cesty, hrozí i omrzliny.

„Začátkem týdne jsme to probírali s Petrem Krejčím, což je nejen lékař reprezentace, ale také předseda naší zdravotní komise. Navrhl mi limit mínus 12 stupňů Celsia, ve větších mrazech už by se hrát nemělo. Není to striktní součást řádů, vydáme tuto hranici jako doporučení,“ avizuje Ivo Lubas, šéf profesionálního fotbalu domácí asociace.

Na Strahově věří, že se včas oteplí a liga začne bez problémů. Zima totiž momentálně ničí i vyspělé soutěže s vyhřívanými trávníky. V Itálii bylo odloženo již pět zápasů, ve Francii tři.

„Nechci předjímat něco, co se ještě nestalo. V zimě občas mrzne a padá dokonce sníh, což nás vždycky hrozně překvapí... Vyhřívané trávníky jsme přece nestavěli jen tak pro legraci,“ poukazuje Lubas.

Biatlonisté kmitají i ve dvaceti pod nulou

Mrazy sužují i další sporty, které mají spodní hranici pro pořádání závodů přesně stanovenou. Třeba cyklokros mínus 15, běh na lyžích mínus 18 nebo biatlon mínus 20 stupňů Celsia.

„Lyžaři jsou na mrazy přece jen zvyklí, navíc se mohou lépe obléknout než fotbalisté,“ srovnává Lubas.

V německé bundeslize platí limit dokonce mínus 15 stupňů Celsia. Všechny zápasy posledního kola se tedy odehrály, třeba českému útočníkovi Tomáši Pekhartovi však během duelu jeho Norimberka s Dortmundem omrzl palec na pravé noze...

Termínů je málo, čeká EURO

Fotbalové svazy a asociace mají společný problém. V roce konání mistrovství Evropy v Polsku a na Ukrajině není volných termínů nazbyt, pro neplánované dohrávky se těžko hledají náhradní „okénka“. A Češi se na EURO probojovali.

„Sotva můžeme odložit celé kolo. Liga musí skončit do 13. května, z každého kola se navíc vysílají čtyři televizní přenosy. A z podzimu máme ještě vroubek v podobě odloženého poháru mezi Plzní a Mladou Boleslaví,“ rekapituluje šéf profesionálního fotbalu.

Poručit větru, dešti a v tomto případě hlavně mrazu, to bude nejjistější metoda... „Fotbal přece nejsou taneční, věřím, že jaro rozehrajeme podle plánu,“ doufá Lubas.

Spolehnout se musí i na dobré zprávy od meteorologů.

Reklama

Související témata: