Hlavní obsah

Přibyl nezemřel násilnou smrtí, příčinou mohlo být slabší srdce či úraz na lyžích

PRAHA

Faktický vládce Sparty se srdcem klokana už nežije. Český fotbal se jen těžko probírá z šoku, který mu ve čtvrtek zasadila záhadná smrt Lukáše Přibyla. Teprve třiatřicetiletý místopředseda letenského představenstva byl nalezen mrtvý ve svojí kanceláři. Policejní lékař nebyl na místě schopen určit příčinu smrti, proto byla nařízena soudní pitva. Ta ukázala, že nešlo o násilnou smrt. Otec roční Beáty se přitom těšil na druhé dítě.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Lukáš Přibyl, místopředseda představenstva fotbalové Sparty

Článek
Fotogalerie

Místopředseda představenstva fotbalové Sparty Lukáš Přibyl zemřel přirozenou smrtí. „Soudní pitva provedená v pátek dopoledne neprokázala cizí zavinění,“ řekl Právu mluvčí pražské policie Tomáš Hulan s tím, že zranění na hlavě fotbalového funkcionáře, o kterých informovalo ve čtvrtek Právo, jsou staršího data. „Nemají příčinnou souvislost s úmrtím 33letého muže,“ podotkl Hulan. Nelze vyloučit, že si zranění Přibyl způsobil při víkendovém lyžování.

Na dotaz Práva, co bylo konkrétní příčinou Přibylovy smrti, Hulan odmítl odpovědět. Pouze dodal, že šlo o „přirozenou smrt“.

Sparta v pátek rozhodla, že nebude měnit termínovou listinu nejbližších utkání. V pondělí na Letné odehraje generálku s Banskou Bystricí a příští sobotu i první jarní ligový duel se Slováckem. Mužstvo i velká část klubového vedení se o tragédii dozvěděli během soustředění ve Španělsku, z něhož se dnes vpodvečer vrátí.

Mezi fotbalové bafuňáře se ani nehodil

Věčně usměvavý pohodář se do světa fotbalových bafuňářů, čachrářů a vykuků jaksi nehodil. Se svojí pozitivní náladou a otevřeností k fanouškům i médiím jako by sem spadl z jiné planety. I proto ho příznivci Bohemky, s nimiž chodil fandit do kotle, brali jako svého kamaráda, i proto ho příznivci Sparty, jejíž novou éru Lukáš Přibyl na sklonku loňského roku odstartoval, navzdory „vršovickému vroubku“ respektovali. Právě proto pak všichni, kteří „Příbu“ dobře znali a vážili si ho, nemohli kruté zprávě uvěřit.

V Kristových letech se stal faktickým šéfem Sparty, jemuž dal zaneprázdněný majitel Daniel Křetínský maximální možné kompetence. Zároveň Lukáš zůstal velkým klukem a milým manželem i tátou.

Mám slabší srdce, přiznal kamarádům

Takový ostatně byl, když na veřejnosti vystoupil naposledy. Sparta hrála před odletem na soustředění ve Španělsku poslední přípravný zápas na Strahově. „Příba“ jezdil kolem hřiště s kočárkem, aby uspal malou Beátu, a pak se loučil s hráči i trenéry před cestou do Jerezu.

Nikdo v mrazivém odpoledni netušil, že se loučí navždy... Zatímco mužstvo se pak v teple chystalo na jarní část sezóny a domů se vrací v pátek navečer, Přibyl zamířil s rodinou na dovolenou do Špindlerova Mlýna. Na lyžích prý spadl na hlavu, po návratu však normálně pracoval.

Druhou možnou příčinou úmrtí zůstává náhlý kolaps, způsobený zástavou srdce či mrtvicí. Bývalý kouč Bohemky Pavel Hoftych vzpomíná, jak Přibyl jednou při fotbálku zkolaboval hned poté, co kopl do míče. Svým kamarádům se Přibyl skutečně svěřil, že má slabší srdce, a proto na důrazné doporučení lékaře svoji aktivní fotbalovou kariéru raději ukončil.

Reklama

Související témata: