Hlavní obsah

Wilfried dokřepčil se „Slony“ až do finále, co na to Chelsea?

PRAHA

Jeden titul už má, z české ligy se Spartou. Teď se Bony Wilfried chystá s reprezentací Pobřeží slonoviny na finále fotbalového mistrovství Afriky. V konkurenci hvězd z anglické Premier League sice není členem základní sestavy, cena 23letého útočníka však roste a jeho současný klub Vitesse Arnhem registruje řadu zájemců. Zhruba pětina částky z Bonyho dalšího přestupu připadne Spartě.

Foto: Luc Gnago, Reuters

Bony Wilfried bojuje v oranžovém dresu Pobřeží slonoviny na africkém šampionátu.

Článek
Fotogalerie

Gabonské Libreville bude v neděli od 20:30 dějištěm bitvy favorita s outsiderem. Ve finále fotbalového mistrovství Afriky nastoupí hvězdami prošpikované Pobřeží slonoviny proti Zambii, která v semifinále senzačně vyřadila Ghanu.

„Sloni“ v semifinále zdolali Mali 1:0 a mají šanci na první triumf od roku 1992. Bony Willfried se zatím na šampionátu nejlépe předvedl v utkání s Angolou (2:0), když na první gól přihrál a druhý dal sám. Drží si velmi slušnou produktivitu, v deseti mezistátních zápasech vstřelil čtyři góly.

Abramovič by měl při jednání s ruským kolegou výhodu

Sparta Bonyho prodala před rokem do Arnhemu za téměř sto miliónů korun. A sto miliónů korun by za něj mohla utržit ještě jednou. Náleží jí totiž nezanedbatelná procenta z dalšího Wilfriedova přestupu. „Přesný podíl nezveřejníme, ale jde zhruba o pětinu,“ potvrdil Jakub Otava, člen letenského představenstva.

Vzhledem ke svému mládí už exsparťan není o moc levnější než jeho slavnější krajan z Chelsea. U Wilfrieda uvádí server transfermrkt.de tržní cenu 8 miliónů eur (200 miliónů korun), u 33letého Didiera Drogby pak 9,5 miliónu eur (238 miliónů korun).

Drogba koncem loňského roku oznámil, že si chce vydělat ještě jedním velkým přestupem. Hned se objevily spekulace, že by ho na Stamford Bridge mohl nahradit právě Bony. Po Wilfriedovi touží anglické, španělské, italské i německé kluby a jeho nizozemský zaměstnavatel vypustil do světa závratnou cenu 20 miliónů liber (600 miliónů korun).

Zdá se to přitažené za vlasy, britský list Metro ovšem poukázal, že majitel Chelsea Roman Abramovič díky dobrým vztahům s jiným ruským miliardářem Merabem Jordaniou, jenž je vlastníkem Vitesse, bude mít při jednání velkou výhodu. A pětina z 20 miliónů liber je kolem 120 miliónů korun...

Sparta sleduje i další africké hráče

Wilfried v semifinále nehrál, po zápase však po boku Drogby a spol. křepčil a tančil ostošest. Dát gól ve finále, to by byl bonbónek.

Reálnější jsou možná ceny na ruském trhu. Deník Sport-express napsal, že Arnhem si Wilfrieda cení na 12 miliónů eur (300 miliónů korun, takže pětina by byla 60 miliónů). Bonyho prý chtějí Groznyj i Machačkala a jsou ochotny za něj nabídnout 10 miliónů eur.

Sparta nevyslala na africký šampionát vlastní skauty, má však v dějišti svého člověka, který ji bude o všech zajímavých a dostupných hráčích informovat. Letenští by do Prahy rádi přivedli nějakého dalšího Bonyho. „Doufejme, že se to povede. Snažíme se o to,“ potvrdil Otava pro Sport.cz ještě před tím, než podobné myšlenky upozadila tragédie úmrtí Lukáše Přibyla.

Reklama

Související témata: