Hlavní obsah

Zmrzlé fanoušky jsme naší hrou rozehřáli, pochvaloval si generálku kouč Sparty Hašek

Zdeněk PavlisSport.cz

Fotbalová Sparta poslední prověrku na ligové jaro zvládla. V pondělním mrazivém podvečeru porazila 2:1 slovenskou Banskou Bystrici a co víc - fotbalem servírovaným ve druhé půli rozehřála své fanoušky. Předzvěst, že by na jaře skutečně mohlo dojít k avizované proměně. „Po přestávce měla naše hra skutečně velice dobré parametry,“ pochvaloval si přípravu ostatně i první sparťanský kouč Martin Hašek.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Sparty Martin Hašek byl hlavně ve druhé půli s výkonem mužstva spokojen.

Článek
Fotogalerie

Po přípravě ve Španělsku jste pět dnů před jarní ligovou premiérou absolvovali na Letné poslední generálku s Banskou Bystricí. Test dvou zcela odlišných poločasů...

Zápas byl ovlivněn smutnou událostí, která celou Spartu minulý týden zasáhla, své sehrály i zcela odlišné klimatické podmínky, s nimiž si museli hráči vyrovnávat. Ve Španělsku kolem dvaceti stupňů, doma velké mrazy. I proto jim scházelo do přestávky víc pohybu, čímž naše hra logicky trpěla. Ve druhé půli jsme se zlepšili, dostavila se i patřičná kreativita a schopnost kombinovat, takže jsme předvedli hned několik hezkých akcí a výsledek otočili. Hlavně jsme však naší hrou rozehřáli diváky.

Čímž chcete říci, že jste byli s vystoupením spokojeni a že se přiblížil vašim představám?

Zapadl do konceptu španělského soustředění. I tam jsme měli ve většině zápasů velice dobrý dojem ze hry a už nikoli takový z výsledků a počtu vstřelených gólů. S Banskou Bystricí to bylo podobné.

Takže zase výhrady k proměňování šancí a konečnému výsledku?

Ve druhé půli měla naše hra velice dobré parametry, ale vzhledem k převaze, kterou jsme si vytvořili, měla být naše výhra vyšší. Ale všechno je k něčemu dobré - alespoň nás neznervózňuje, že jich dáváme tolik v přípravě. Za to věříme, že do sítí soupeřů začnou padat v pravý čas.

V generálkách se obvykle sází na základní sestavu, s níž se počítá pro ligu. Platilo to i ve vašem případě?

Z padesáti procent ano. Ale jen z padesáti, protože do sobotního zápasu se Slováckem zbývá ještě dost času a nevíme, co se za tu dobu stane.

Sestava Sparty v zápase s Banskou Bystricí
Švenger - Vidlička, J. Brabec, Jarošík, Pamič - Sionko (46. Kadeřábek), Holek, Matějovský, Krejčí - Kweuke (81. Slepička), Kerič (89. Grajciar).

A co rozestavení, s nímž jste na Slováky vyrukovali? Naznačovalo snad, že se vracíte k systému čtyři - čtyři - dva a budete hrát na dva útočníky Kweukeho a Keriče?

V současném fotbale těžko o nějakém ortodoxním rozestavení debatovat, spíše záleží na tom, jak je který hráč zaškatulkovaný. Kerič je vnímán jako útočník a proto se může zdát, že hrajeme systém 4-4-2. Ve skutečnosti ale praktikujeme stejný systém jako na podzim, ovšem v jiném personálním složení.

Právě - třeba zrovna Kerič není na rozdíl od předchozí letenské štace přikovaný k lajně a má více volnosti a prostoru pro ofenzivu, což si ohromně pochvaluje.

Už v přípravě se nám jevil velice dobře a v generálce dal na výkony ze španělského soustředění razítko. Vnímáme ho jako posilu, protože je ve formě a může mužstvu hodně pomoci.

A tím podříznout větev Grajciarovi, který na podzim do sestavy neodmyslitelně patřil a Spartu důležitými góly zachraňoval.

Čeká nás na jaře hodně zápasů a dostane příležitost stejně jako ostatní. Věřím, že na ni budou trpělivě čekat a využijí ji.

Což je zřejmě i případ mladého Hušbauera, na něhož rovněž nezbývá místo...

Hušbauer je perspektivním hráčem, který nám na podzim hodně pomohl a my jsme rádi, že ho na Letné máme. V tuto chvíli ale dostávají ve středu zálohy přednost Holek s Matějovským. Ale i jemu se šance naskytne...

Takže jak se zdá, otazník se vlastně vznáší jen nad pravým krajním bekem...

Varianty máme tři - může tam hrát Vidlička, časem bude k dispozici Kušnír, který po zranění teprve dohání tréninkové manko a zatím na tom není ani kondičně, ani pohybově tak, jak si představujeme, připraven je mladý Jánoš, který může hrát jak na kraji obrany, tak i uprostřed středové řady.

Zbývá tedy gólman, i když jak se zdá - preferujete Švengra. A to přesto, že dostal hned několik laciných gólů, což se mu přihodilo i proti Banské Bystrici.

Zatím jsme ani jednomu brankáři neřekli, kdo bude jedničkou. Čekáme od obou lepší výkony než v přípravě, ale jako problém obsazení brankářského postu nevnímáme. Každý má své přednosti, pro Švengra mluví to, že je ve Spartě delší dobu a odzkoušel si roli jedničky.

Příjemným překvapením generálky byl výkon  mladého Jakuba  Brabce, který si po boku Jarošíka počínal ve stoperské dvojici víc než dobře.

Zápotočný měl už ve Španělsku zdravotní problémy a po návratu domů dostal horečky, takže jsme se rozhodli postavit Jakuba Brabce do základní sestavy. Udělal velký výkonnostní vzestup a šlo o to, aby ho potvrdila na našem stadiónu a v generálce před sparťanskými fanoušky. Nezklamal, byl pohyblivý, důrazný a jestli měl nějaký problém, pak s konstruktivní rozehrávkou snahou pouštět se někdy do věcí, jež by si měl odpustit. I pro nás trenéry však je příjemným překvapením.

Reklama

Související témata: