Hlavní obsah

Hloupé góly dostávají oba, v bráně Sparty přesto dostane přednost Švenger

PRAHA

Laciné góly dostávali v přípravě oba. Švenger, který na podzim vystrnadil ze sparťanské brány zkušeného Blažka, stejně jako Vaclík, za něhož poslali z Letné na Žižkov osm a čtvrt miliónu. „Od brankářů očekáváme lepší výkony než v přípravě,“ lakonicky poznamenal sparťanský kouč Martin Hašek poté, co v ligové generálce s Banskou Bystricí vyrobil Švenger další minelu a podepsal se pod inkasovaný gól.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Brankáři Sparty Milan Švenger (vlevo) a Tomáš Vaclík mají jasno - jedničkou se stane Švenger.

Článek
Fotogalerie

Takovou chybu snad nevyrobil za celý podzim, co ve sparťanské bráně stál. Augustín pálil z dobrých třiceti metrů a jeho rána navíc směřovala přímo na Švengra, ten si ji však srazil do sítě. „Jasně, moje chyba. Takové góly bych dostávat neměl,“ nehledal pětadvacetiletý gólman výmluvy v mrazivém počasí, zmrzlém terénu či snad plachtícím balonu.

„Každý gól, jenž padá na brankářův vrub, mu na pozici a postavení nepřidává,“ neomlouval Švengra ani letenský kouč Martin Hašek. Přesto má on i celý sparťanský realizační tým o brankářské jedničce jasno. Ligu začne chytat Milan Švenger, zatímco Tomáš Vaclík mu bude krýt záda. Na zkušeného Daniela Zítku čeká role trojky a tudíž vysedávání na tribuně.

„Nic takového jsem neřekl, protože gólmanům jsme ještě oficiálně neoznámili, kdo bude jedničkou,“ zdráhal se potvrdit spekulace Hašek. „Problematiku brankářů vyhodnocujeme komplexně, ale jako problém ji nevnímáme,“ dodával. Nakonec ale sparťanskou brankářskou hierarchii přece jen potvrdil. „Švenger i Vaclík mají své přednosti, pro Švengra však mluví to, že je ve Spartě delší dobu a roli jedničky si vyzkoušel už na podzim. A navíc i v přípravě toho odchytal víc, neboť Vaclík byl zraněný a nemohl nastupovat,“ potvrdil, že trenéři mají jasno, koho v úvodním střetnutí ligového jara se Slováckem pošlou do brány. „Samozřejmě že jsem spokojený, že začnu jako jednička,“ očividně se ulevilo Švengrovi, který si musel v přípravě zvykat na nové požadavky, jež na Letnou přinesl manažer Jaroslav Hřebík. Třeba na daleko častější zapojování do hry, nebo na to, že se musí vysouvat na hranici šestnáctky, nahrávat, zakládat útoky.

"Pereme se s tím, na každém tréninku hru nohama pořád a pořád pilujeme, protože v dnešním fotbale je opravdu brankář vnímán jako poslední hráč. Něco jako stoper," přiznával Švenger a pochvaloval si: "Jsme pořád lepší a lepší. Podstatné ale bude, aby bylo lepší a vyhrávalo celé mužstvo."

Reklama

Související témata: