Hlavní obsah

Kerič si spolupráci s Kweukem pochvaluje. A balóny servírované Matějovským ještě víc

Při první sparťanské štaci moc příležitostí nedostával. A už tuplem ne na místě, jež mu v sestavě vyhovuje nejvíc - tedy v útoku. A to ho Sparta kupovala před rokem z Liberce s visačkou nejlepšího ligového střelce. „Mohu samo sebou hrát i na pravé straně zálohy, ale daleko lépe se cítím vpředu. Tam ze sebe mohu vydat to nejlepší,“ netají chorvatský útočník Andrej Kerič, že po návratu z teplického hostování se na pražské Letné konstelace změnila a on cítí novou šanci.

Foto: Petr Horník, Právo

Útočníci Sparty Andrej Kerič (vlevo) a Léonard Kweuke si spolupráci pochvalují.

Článek
Fotogalerie

V Teplicích jste měl místo v sestavě jisté, po návratu z hostování se ale musíte o svou šanci zase prát. Věříte, že se do základní jedenáctky Sparty dostanete?

Kdybych nevěřil, nebyl bych na Letné zpátky.

Možná si věříte i proto, že na Letné se konstelace změnila a trenéři už nepožadují, abyste jako krajní záložník poletoval jen kolem postranní čáry... Dopřávají vám víc volnosti, nechávají vás útočit.

Nedělalo mi problém hrát pravého záložníka, ale v útoku se opravdu cítím daleko lépe. Tam ze sebe mohu vydat to nejlepší, co ve mně je.

Zvláště, když tam operujete po boku urostlého Kweukeho, který soupeřovy obrany rozráží jako tank.

Mně vůbec vyhovuje, když mám vedle sebe vysokého a urostlého hráče, jako je Leo. On chodí do soubojů, pro mě vzniká volný prostor, do něhož nabíhám a kam navíc dostávám přihrávky od Marka Matějovského. Spolupráce funguje a snad bude fungovat i na jaře.

V herní partituře prosazované současným trenérským vedením Sparty je role Matějovského hodně důležitá.

Je mozkem našeho týmu a nejlepším hráčem. Jeho zkušenosti, technika, perfektní balóny servírované za obranu, to nám ohromně pomáhá. Když hraje dobře Marek, hrajeme dobře všichni a můžeme tudíž porážet každého.

Možná to není jen Matějovským, ale i herním stylem, který prosazuje jak manažer Hřebík, tak trenér Hašek.

Je hlavně odlišný od pojetí, které praktikovala Sparta na podzim. Trenéři požadují, abychom vysunuli obranný blok o dvacet, pětadvacet metrů dopředu.

Je to pro vás hodně náročné?

Vyjde to nastejno, protože je jedno, zda napadám soupeře u jeho vápna nebo na půlce. Stejně musím běhat. Jen když nás protivník překopne a pošle dlouhý míč za obranu, je to náročnější. Ale my jsme fyzicky připraveni dobře.

Takže na jaře budete soupeře v lize válcovat i díky novému hernímu pojetí, které postupně vstřebáváte...

Uvidíme, jak se nám bude na jaře dařit. Musíme lépe řešit situace v šestnáctce soupeřů a dávat víc gólů. V přípravě jsme sice některé zápasy prohráli, ale nový styl nám vycházel. Míče jsme získávali, do šestnáctky se dostávali, příležitosti měli, což nám potvrzovalo i sledování videa. Jen v šestnáctce musíme řešit šance lépe, což byl i případ generálky s Banskou Bystricí. I když jsme ji ve druhém poločase nepustili za půlící čáru, vyhráli jsme jen 2:1, neboť soupeř dvakrát třikrát odkopával míč přímo z brankové čáry.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice