Hlavní obsah

Žižkov doufá, že s obměněným týmem zachrání první ligu

PRAHA

Fotbalová Viktoria Žižkov v zimní přestávce provedla nezvykle výraznou proměnu hráčského kádru. Poslední tým první ligy opustilo čtrnáct hráčů a dvanáct nových tváří přišlo. Hlavním cílem Pražanů je záchrana v nejvyšší soutěži.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Nádvorník, trenér fotbalistů Žižkova.

Článek

"Víme, že jsme kandidátem číslo jedna na sestup. Během pauzy jsme se proto snažili pracovat tak, aby byla reálná šance Viktorku zachránit," uvedl na dnešní tiskové konferenci člen představenstva Viktorie Jiří Steinbroch, který odůvodnil zemětřesení v kádru zklamáním z úvodní části sezony. "Prohráli jsme posledních šest utkání a rozhodli se udělat razantní zásah do sestavy. Ukončili jsme proto hostování hráčů, kteří se na podzim dostatečně neprosadili."

Žižkov se rozloučil s dvanácti vypůjčenými fotbalisty a brankáře Tomáše Vaclíka prodal Spartě. Mezi novými posilami jsou hráči z ligy i ze zahraničí. Ze Slovenska přišli záložník Anton Sloboda a útočníci Pavol Jurčo s Jaroslavem Hílkem, z Estonska stoper Kaarel Kiidron a středopolař Siim Tenno. Vaclíka se pokusí nahradit Martin Ticháček, hostující z Plzně, zkušenost do zálohy by měl přinést Jiří Valenta, vypůjčený z Jablonce.

Vedení Viktorie přiznalo, že se snažilo získat obránce Tomáše Řepku. Osmatřicetiletý stoper, který na konci roku skončil ve Spartě, nakonec zamířil do Českých Budějovic. "Jednali jsme s ním v půlce prosince, což však bylo pro Tomáše příliš brzo, protože musel ještě dořešit své věci na Spartě. Chtěli jsme budovat tým s předstihem, takže jsme na něj nemohli čekat," řekl Steinbroch.

Ševinský Viktorii neposílil

Nevyšel ani příchod Františka Ševinského z Plzně. Zkušeného obránce si úřadující mistr ponechal poté, co přišel kvůli dopingu o Davida Bystroně.

V pěti přípravných zápasů zvítězil Žižkov jen jednou, ale trenér Roman Nádvorník je s novým mužstvem spokojen. "Myslím, že se nám podařilo tým směrem dopředu poskládat dobře, záložní a útočná řada je hodně kvalitní. Trápí mě jen obrana, která by ještě chtěla doplnit," uvedl kouč.

Chce, aby Žižkov hrál útočněji a sebevědoměji než na podzim. "Každý trenér chce hrát na góly. Neříkám, že to bude nějaká ofenzivní smršť, ale máme hráče, kteří jsou schopni rychle přejít do útočné fáze přečíslit soupeře", prohlásil trenér.

Viktoria prý také zlepšila svou finanční situaci. "Závazky klubu jsou v přiměřené výši vzhledem k našemu rozpočtu. Nejsou to žádné desítky milionů korun, o kterých se spekuluje v médiích. Dluhy se pohybují mezi třemi až šesti miliony," řekl Steinbroch. Podle něj jsou standardní i částky, které klub dluží hráčům a jedná se prý maximálně o jednu až dvě výplaty.

Reklama

Související témata: