Hlavní obsah

Nikdo neodešel a určitě nejsme slabší než na podzim, tvrdí jablonecký kouč Komňacký

Spokojen s hráčským kádrem pro jarní část sezóny je jablonecký trenér František Komňacký. „Nejvíc si vážím toho, že jsme tým neoslabili a to nás opravňuje k ambicím bojovat potřetí v řadě o evropské poháry,“ říká zkušený kouč v rozhovoru pro Sport.cz. Jablonec vstoupí do nadcházejících bojů v roli pátého celku prvoligové tabulky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér fotbalistů Jablonce František Komňacký

Článek

Během zimy se vaše mužstvo prakticky nezměnilo. Nemrzí vás, že do Jablonce nepřišla aspoň jedna výraznější posila, jako tomu bývalo v předchozích přestupových obdobích?

Pro nás je nejdůležitější zpráva, že máme stabilizovaný tým, který je v podstatě už skoro rok pohromadě. Určitě nejsme slabší než na podzim. Až na Krajčíka, který stejně dlouho nehrál, nikdo neodešel. Dokázal bych si ale představit příchody na zkvalitnění kádru. Nám by se možná někdo hodil do obrany, protože defenzivní fáze na podzim nebyla úplně stoprocentní a v současnosti se potýkáme s marodkou zadáků. Zároveň chápu, že pan Pelta má momentálně jako majitel klubu, který rozhoduje o kádru a o tom, kdo hráče zaplatí, i hodně jiných starostí, a nechtěli jsme ho navíc zaneprázdňovat, aby sháněl nové tváře a dělal kroky k posílení.

Jak vidíte úlohu kanonýra Davida Lafaty?

Takový hráč je pro trenéra požehnáním. Jeho osmnáct podzimních gólů hovoří za vše. Spoléháme na to, že ho forma neopustila. Jsem přesvědčen, že i s pomocí spoluhráčů svou gólovou sbírku rozšíří a může překonat i hranici třiceti branek. Týmu snad bude platný nejen koncovkou, ale i pracovitostí na hřišti.

Jablonecké cíle pro jaro?

Už loni v létě jsme šli do sezóny s tím, že chceme znovu hrát evropské poháry. Dosáhli jsme toho dvakrát po sobě a bylo by špatné, kdybychom se spokojovali s něčím menším. Jablonec má snahu trvale patřit do nejlepší šestky v ligové tabulce a láká nás samozřejmě aspoň třetí místo. Přáli bychom si lepší výchozí pozici pro jaro, ale na druhou stranu není naše situace kritická v tom smyslu, že by nám cíl výrazně utíkal.

Všimli jsme si, že jdete do bojů s trošku obměněným realizačním týmem. Kdo je v něm nový?

Dosavadního trenéra brankářů Radima Straku, který v Jablonci pracoval dlouhá léta a nyní se zotavuje po operaci kyčle, vystřídal někdejší gólman Tomáš Bárta. V klubu pracuje i jako sportovní sekretář a věřím, že na novém postu využije i svoje brankářské zkušenosti z Liberce. A kondičním trenérem se stal Jiří Ryba, přicházející z Příbrami.

Reklama

Související témata: