Hlavní obsah

Nabídku z Číny jsem zavrhl, chci pomoci týmu do pohárů, říká kanonýr Lafata

Josef PešoutSport.czPrávo

Osmnáct gólů nasázel na podzim v lize jablonecký kanonýr David Lafata, který by měl být hlavním trumfem severočeského týmu i v jarní části sezóny. „Chceme se poprat aspoň o třetí příčku a věřím, že se nám to podaří,“ řekl útočník aktuálně pátého celku tabulky v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Radim Petrášek, ČTK

David Lafata (uprostřed) slaví společně s Vítem Benešem (vpravo) a Petrem Pavlíke (vzadu) stý ligový gól.

Článek

Jak jste prožil fotbalovou zimu?

Docela v klidu, žádné tlaky jsem nepociťoval. Ale jak na tom jsme po herní stránce, se ukáže až po prvních jarních kolech. Cítím se zatím dobře. Příprava byla kratší než předtím, což je pozitivní. Ze soustředění v teple jsme se však vrátili do tvrdé jablonecké zimy. Přesto se už těšíme na první zápas v neděli v Praze proti Bohemians 1905. Rád bych navázal na svůj střelecký podzim, výš ale stavím týmový úspěch. Jsme pořád ve hře o evropské poháry nejen v lize, ale i Ondrášovka Cupu. A uvidíme, jaká cesta bude nakonec schůdnější.

Nechyběla vám během přípravy radost z ligového gólu?

Myslím, že jsem si jí užil dost v minulém roce. A dvouměsíční pauza rychle utekla. Ale i v zimě jsem dal v přípravných zápasech asi sedm branek, takže jsem z toho nevyšel (úsměv).

Trápí vás něco před jarním startem?

Pokud jde o tým, tak se nám závěr přípravy moc nepovedl kvůli marodce. Pár kluků z obrany má problémy a nově jsme přišli o zraněného stopera Víťu Beneše. Já jsem naštěstí prošel přípravou bez zranění. Snad mi to v těch čtrnácti jarních kolech vydrží.

Když budete zdravý, je ve vašich silách zdolat hranici třiceti gólů v lize?

To je obrovská meta. Chtěl bych, aby se moje série protáhla. Někde jsem četl, že bych se měl o tu gólovou třicítku pokusit. Dokonce to naznačil i náš trenér. A jestliže takhle uvažuje pan Komňacký, pak je mým úkolem jeho plány splnit. Možné je všechno (úsměv).

V Jablonci jste prodloužil smlouvu. Nepřišla potom ještě nějaká nabídka ze zahraničí?

Něco tam bylo, ale nešlo o tak atraktivní věc pro mě i pro klub, abychom to řešili. Ve třiceti letech jsem navíc fixovaný na rodinu se dvěma dětmi a v Jablonci jsem spokojený. Zaregistroval jsem nedávno zájem z Číny. Řekl mi to pan Pelta, ale zavrhli jsme to a už jsme se o tom nebavili. A jít do Turecka na půlroční hostování do nějakého průměrného klubu bojujícího o záchranu, mě také neláká.

Reklama

Související témata: