Hlavní obsah

Hrát se bude! zavelel ředitel ligy Lubas

PRAHA

Úvodní jarní kolo nejvyšší fotbalové soutěže začne už v pátek na Julisce a odehrají se i zbývající zápasy. Kluby se na tom dohodly na středečním ligovém shromáždění v Praze. „Zástupci klubů, které jsou pořadateli zápasů, na středečním ligovém shromáždění řekli, že plochy jsou připravené. Počasí se zlepšilo. Hrát se tedy bude. Pochopitelně pokud by někde došlo k mimořádným událostem, co se týká počasí, utkání bychom odložili,“ řekl šéf oddělení profesionálního fotbalu FAČR Ivo Lubas novinářům. Ligové jaro ale za všech okolností skončí v neděli 13. května.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf oddělení profesionálního fotbalu FAČR Ivo Lubas

Článek
Fotogalerie

Středeční setkání představitelů klubů se zabývalo také podzimní termínovou listinou. Nejvyšší soutěž by měla začít 28. července a končit poslední listopadový nebo první prosincový víkend. „Se zajímavým návrhem přišel Liberec, aby kluby, které budou startovat v Evropských pohárech, byly nasazeny až do 3. kola toho domácího. Tím by se uvolnily některé termíny a v závěru roku bychom odehráli i pohárové osmifinále,“ uvedl Lubas. V probíhajícím ročníku Ondrášovka Cupu ale nebylo sehráno osmifinálové utkání mezi Plzní a Mladou Boleslaví. Čtvrtfinále se má hrát ve druhé polovině března. „S Plzní jsme se dohodli, že pokud postoupí přes Schalke, odehraje zápasy v termínech 29. února a 14. března. Pokud nepostoupí, bude hrát 7. a 14. března. Plzeňští se zavázali, že v případě kolize pohárových termínů postaví dva týmy,“ vysvětlil Lubas. Návrh některých klubů, aby se zejména v tomto počasí posunuly začátky televizních pátečních zápasů z 20.15 hodin na dřívější dobu, zřejmě neprojde, protože televizní termíny jsou dané. „STES by ale o tom měl jednat s výhledem na další ligový ročník,“ míní Lubas.

Někteří sudí propadli

Šéfka rozhodčích Dagmar Damková informovala, že někteří rozhodčí na posledním předligovém semináři nesplnili prověrky buď z fyzických, nebo pravidlových důvodů. „Neřekla jejich počet ani jména, protože budou mít 8. března možnost reparátu. V žádném případě, dokud limity nesplní, nebudou nasazováni,“ tlumočil verdikt Damkové tiskový mluvčí FAČR Jaroslav Kolář.

Karel Poborský zase vysvětloval, že hráčská asociace, jejímž je předsedou, tu není jako protipól nebo oponent klubů, ale je organizací, která zastupuje práva hráčů a nechce s kluby soupeřit. Někteří kluboví zástupci totiž v tomto orgánu, fungujícím v jiných zemích, zatím nevidí pozitivum.

Smlouva o samostatnosti do konce jara

Místopředseda FAČR pro ligu Dušan Svoboda informoval, že do konce jara by měla být podepsána s asociací smlouva, umožňující větší samostatnost profesionálních soutěží. „Během dvou týdnů připravím návrh, který dostanou kluby k diskusi,“ slíbil Svoboda. Zástupci klubů by měli jako poradní orgán participovat na novém disciplinárním řádu. Úskalí je v tom, že v některých ohledech nemohou být například sankce stejné v profesionálním a amatérském fotbale. Sankce vedení asociace slibuje těm, kdo se včas nepřihlásí k registraci. Sčítání fotbalového lidu probíhá i kvůli rozdělování finančních prostředků. Nelze vyloučit, že kdo se nepřihlásí k registraci, nebude na podzim hrát soutěže pořádané FAČR, což se týká i okresních přeborů.

Předseda FAČR na jednání se šéfem UEFA Michelem Platinim vyjednával i další možnosti získání vstupenek na EURO pro české fanoušky. Ti o ně musejí žádat přímo UEFA. Ukázalo se však, že jim není vyhověno z dosti velké části i proto, že neuvádějí všechny požadované údaje. Pokud nějaký chybí, systém takovou objednávku neakceptuje.

Reklama