Hlavní obsah

Fotbalový Baník touží po ekonomické stabilizaci a záchraně ligy

OSTRAVA

S jediným cílem, kterým je záchrana v nejvyšší soutěži, jde do fotbalového jara Baník Ostrava. Nejzásadnější změna se ve čtrnáctém týmu podzimu udála až v závěru zimní přestávky; novým vlastníkem klubu se stala společnost SMK Reality Invest, která získala většinový podíl od Tomáše Petery.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér ostravského Baníku Pavel Malura.

Článek

Klub bude v průběhu jarní části řešit řadu problémů za pochodu, ale k jedné ze tří základních priorit nových akcionářů patří záchrana v první lize. I od ní se bude odvíjet další strategie. Baník je zatím čtrnáctý, od sestupového místa ho dělí jen tři body.

"Naše záchrana, to bude procházka růžovým sadem, kde ale budou padat obrovské kroupy a bude tam řádit šílená vichřice," zvolil netradiční příměr ostravský trenér Pavel Malura. "Jakékoliv prognózy a úvahy mohou vzít za své v prvních čtyřech zápasech, kde bude záležet na tom, kdo se chytne, kdo ne a kdo z ohrožených mužstev nasbírá nejvíce bodů," řekl na dnešní tiskové konferenci Malura.

Jeho tým dostal těsně před startem soutěže velkou psychickou vzpruhu. Zadluženého klubu se chopil nový investor a hráči by na jaře neměli v kabině přetřásat platební morálku svého chlebodárce. Na změnu majitelů okamžitě kladně reagovalo i město, které klubu poslalo dotaci 11 milionů korun.

"Myslím, že to nebudu říkat jen za sebe, ale jsem opravdu moc rád, že se situace kolem klubu konečně vyřešila. Ke klidu to vážně moc nepřispívalo," řekl ostravský kapitán Martin Lukeš.

S výměnou majitelů na Bazaly dorazila i jediná ostravská posila. Na levou stranu zálohy přišel z Panioniosu Atény chorvatský fotbalista Davor Kukec, který se slibně jevil na soustředění v Turecku. Na Bazalech zatím podepsal půlroční smlouvu. "Má ještě tréninkový deficit, ale až ho dožene, je to jednoznačně hráč do základní sestavy," řekl Malura.

Podle něj je velkým pozitivem, že ze základního kádru nikdo neodešel. "Uzdravil se nám navíc Tomáš Marek, někteří hráči se v přípravě jeví velmi dobře a je na nich patrný velký výkonnostní posun. Ale liga je pochopitelně něco jiného. Tam je tlak, který v přípravě chybí," uznal Malura.

O sestupujícím se prý rozhodne mezi jeho týmem a trojicí Žižkov, České Budějovice a Olomouc. "Aby se tam namočil někdo jiný, to by se mu muselo pekelně nevydařit jaro," podotkl Malura.

Reklama