Hlavní obsah

Sparta nebude hrát jako Barcelona, Real je mi blíž, tvrdí Hřebík

Karel FeltPrávo

Nový generální sportovní manažer Sparty Jaroslav Hřebík je s přípravou před jarním ligovým startem spokojený. „Všichni pracovali tak, že to bylo až hodně dobrý,“ říkal spokojeně dva dny před zápasem se Slováckem. „Ale nebudeme hrát jako Barcelona, jak mi je podsouváno, i když jsem to nikdy neřekl. Její styl a španělský fotbal jsou vysoko, ale mně je momentálně blíž Real Madrid. Co tam je Mourinho, dostal do něj, že se častěji pokouší útočit do vápna a je tam víc kolmých přihrávek,“ zdůraznil.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Jaroslav Hřebík, generální sportovní manažer fotbalové Sparty

Článek

Hřebík také odmítl, že by nějak výrazně měnil herní styl Sparty. „Z pohledu ligy není třeba nic výrazně měnit. Zkoušeli jsme v přípravě další herní variantu. Snažíme se upevnit to pozitivní, posunout výš kvalitu hry a vyvarovat se chyb. Fotbal je sport, bez chyb to nejde, ale uděláme maximum, aby jich bylo co nejméně. Obrana musí být pevná a ofenzíva efektivní,“ zdůraznil Hřebík a vzápětí dodal: „U týmů, kde jsem dřív působil jako trenér, jsem způsob hry měnil. Líp se to totiž dělá tam, kde se nedaří. Když se to pak povede, je to pro hráče velká motivace.“

Hřebík se brání roli jednoznačného favorita. „Uděláme maximum, abychom splnili jeden z cílů, kterým je titul, ale ono to nikdy není úplně jednoznačné v žádné lize. Když vyjdu z podzimu, pak týmy za námi do čtvrtého místa budou našimi největšími soupeři,“ konstatoval. Liberec ztrácí šest bodů, Plzeň deset a Mladá Boleslav už dvanáct.

Nejlepší tým je ten současný

Hřebík je na Letné potřetí za posledních deset let. Nabízí se tedy srovnání týmů, s nimiž pracoval. „Byl jsem tu před deseti roky a pak před šesti, pokaždé jako trenér. Poprvé mě vedení odvolalo, když jsme klesli na druhé místo. Kdyby mě u mužstva nechali, tak jsme ligu vyhráli my. V každém období se hrálo jiným stylem, pro který potřebujete určité typy hráčů. Dnes jsme v trochu jiné roli, ale mám-li to srovnat z tohoto pohledu, pak současné mužstvo je pro styl, který praktikuje, nejlepší,“ konstatoval Hřebík.

Odmítl také, že by trenérům mluvil do sestavy. „Už na začátku naší spolupráce jsme se dohodli, že sestavu určuje trenér Hašek a asistenti Jílek se Srníčkem. Když se neshodnou, zasáhnu do toho a rozhodnu. Taková situace ale dosud nenastala,“ zdůraznil. Stále také platí, že na lavičku chodit nebude a nemíní prý ani používat vysílačku pro spojení s Haškem nebo Jílkem.

Jeden styl pro celou Spartu

Nejbližší cíle Sparty jsou titul, udržení rezervy ve druhé lize a na Letné by se nebránili ani zisku domácího poháru. Jaro však bude také výchozím bodem pro letní boje o Ligu mistrů. A pak tu je ještě jeden cíl... „Tím je stejný herní styl pro všechny týmy Sparty,“ uvedl Hřebík. V tomto ohledu se shoduje s Barcelonou.

Hřebík je také spokojený s posilami, které na Letnou přišly. Velmi stál zejména o Tomáše Přikryla z Olomouce. „Je to hráč, který má potenciál pro evropský fotbal v útoku, ať zprava či zleva,“ pochválil svého svěřence ze stříbrné evropské devatenáctky.

V kádru prvního mužstva je víc mladých hráčů. Například její kapitán Jakub Brabec zřejmě nastoupí vedle Jiřího Jarošíka do sobotní jarní ligové premiéry se Slováckem. Jediné, co Hřebíka trápí, je smrt Lukáše Přibyla, který byl jeho blízkým spolupracovníkem... „Kdyby se nestalo to nejhorší, co se stát mohlo, byl bych na sobotní start hodně natěšený,“ přiznal Hřebík.

Reklama

Související témata: