Hlavní obsah

Den po pohřbu hráli sparťané jak v mrákotách, navrátilec Kerič je spasil

PRAHA

Oddechli si, že černý týden skončil. V pátek stáli nad rakví klubového šéfa a velkého kamaráda Lukáše Přibyla, hned v sobotu pak fotbalisté Sparty museli zvládnout premiéru ligového jara se Slováckem (1:0). Kdyby se navrátilec Kerič netrefil už v první minutě, klidně mohli začít bodovou ztrátou. „O výhru jsme se strachovali až do konce,“ přiznal první kouč Martin Hašek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sparťanská radost vypukla už v první minutě po gólu Keriče.

Článek
Fotogalerie

Poslední minuta ticha za Příbu. Pak výkop, dlouhý aut a bleskový gól, po němž paže chlapíků v rudých dresech vyletěly směrem k nebi. Gesto, jež spojovalo radost a bolest zároveň.

„Spontánní gesto. To nejmenší, co jsme pro Lukáše ještě mohli udělat,“ líčil autor gólu Andrej Kerič. „Vyplynulo to nějak automaticky, chtěli jsme Příbovi gól věnovat,“ přidával se letenský debutant Mario Holek.

Pak ovšem následovalo velké pachtění. Kdo ví, jak by zápas dopadl, kdyby domácí neskórovali již ve 45. vteřině nebo kdyby zápas nedohrávali proti soupeři oslabenému o vyloučeného Ondřejku.

„Hráli jsme i za Lukáše, snad v tom budeme pokračovat. Pro všechny to bylo těžké. V pátek jsme byli na pohřbu, měli jsme to v hlavách. Takový mladý kluk, k tomu nejde nic říci,“ popisoval Holek atmosféru v týmu.

„Život jde dál... Já Lukáše osobně tolik neznal, ale kluci s ním byli výborní kamarádi,“ dodával Kerič.

Hřebík sledoval těžké nohy z nadhledu

Letenští byli většinu času jak v mrákotách, za tři body musejí být moc a moc vděční. „Máme za sebou těžký týden. Tím se nechci vymlouvat, ale pro nikoho tady na Spartě to nebyla jednoduchá situace,“ poukázal trenér Martin Hašek.

Již po úvodních pěti minutách poznal, že jeho hráči se nepohybují optimálně a mají těžké nohy. „Může to souviset i s tím, že jsme se teprve před týdnem vrátili ze soustředění ve Španělsku. Nebo s tím, že jsme pak museli trénovat na umělé trávě. Máme na víc, tentokrát jsme se museli o tři body strachovat až do konce,“ přiznával Hašek.

Nový generální sportovní manažer Jaroslav Hřebík sledoval zápas z nadhledu na novinářské tribuně, o přestávce pak sešel do kabiny. „Jedinou poznámku měl ke krajním záložníkům, jinak konzultoval jen se mnou a asistentem Vencou Jílkem. K hráčům jsme mluvili jen my trenéři. Tak nějak by to mělo fungovat i v dalších zápasech,“ avizoval Hašek.

Chorvatský střelec orazítkoval vydařenou přípravu

Spasitel Kerič si mohl vychutnávat sladkou satisfakci. Na podzim byl pro Spartu nepotřebný a mateřský klub ho vyhnal na hostování do Teplic. Nový realizační tým ho však zařadil do zimní přípravy a chorvatský útočník se druhé šance chopil.

„Už generálka s Banskou Bystricou naznačila, že bych mohl být v základní sestavě. Musím být vděčný za každou šanci, kterou dostanu,“ konstatoval král střelců ze sezóny 2008/09. Za Spartu se trefil teprve potřetí. „Dlouhé auty jsme trénovali ve Španělsku a hned ten první se nám v lize vyplatil. Nebyl to z naší strany stoprocentní výkon, ale podstatné jsou tři body. V přípravě jsme dávali málo gólů, což se znovu ukázalo. Zakončení musíme zlepšit,“ uvědomoval si Kerič.

„Jsem rád i za Andreje, že mu to vyšlo. Celou přípravu se jevil velmi dobře, teď to gólem v první minutě orazítkoval,“ liboval si Hašek.

Reklama

Související témata: