Hlavní obsah

„Nová“ Sparta zatím soupeře nedrtí, v premiéře navíc přišla o tři žolíky

PRAHA

Navzdory šestibodovému náskoku po podzimu sáhli na Letné k velkým změnám. Jeden z největších otazníků fotbalového jara tedy zní: Jaká bude „nová“ Sparta? Ke konečné odpovědi vede dlouhá cesta, tím spíše, že na jejím konci má být návrat do Ligy mistrů. Jarní premiéra se Slováckem (1:0) byla každopádně hodně upachtěná. A stála lídra Gambrinus ligy hned tři hráče základní sestavy.

Foto: Petr Horník, Právo

Jak si Sparta v Hradci poradí bez Marka Matějovského a spol.?

Článek
Fotogalerie

Liberec, Plzeň a další pronásledovatelé zbystřili. Všech pět prvních týmů tabulky v jarní premiéře vyhrálo, takže bodové rozestupy po první části sezóny platí i nadále. Vedoucí Sparta se ovšem nepředstavila v žádné oslnivé formě a v pátek zamíří do Hradce Králové bez tří opor. Matějovský s Pamičem viděli čtvrtou žlutou kartu a Krejčí je po likvidačním zákroku Ondřejky zraněný.

„Byli jsme rádi, že pro start jara vykrystalizovala sestava tak, jak jsme si ji představovali. A teď musíme udělat hned tři vynucené změny,“ kaboní se první kouč Martin Hašek.

„Matějovský je tvůrce hry, to bude velká ztráta. Hodně se spoléháme i na Krejčího. Kdyby po faulu, který považuji za trestný čin, přišel jen o příští zápas, bral bych to jako vítězství... No a Pamič vždy odehraje téměř celou sezónu. Doposud jsme za něj neměli připravenou náhradu. Teď můžeme uvažovat, zda místo něj nastoupí Frýdek, nebo Juhar,“ líčí trenér.

Trousil: Matějovský je rozdílový hráč

Sparta zatím všechny zápasy na hřištích soupeřů vyhrála. Když teď nový letenský „generální“ Jaroslav Hřebík vyrazí za protivníkem, jehož trénuje jeho přítel a bývalý kolega Václav Kotal, může z toho být pro ligového lídra nečekaně těžká zkouška. Hlavně ztráta kapitána a špílmachra Matějovského je pro ni citelná.

„Doma jsme Spartu na podzim zatlačili, ani na Letné jsme teď nebyli bez šancí. V její prospěch však nakonec vždycky rozhodne jeden rozdílový hráč – a tím je Matějovský,“ vyzdvihl Jan Trousil, ostřílený stoper Slovácka.

„Prakticky neztratí míč, ve středu hřiště si dělá, co chce. Prostě Pan fotbalista. I když je zahnán do úzkých, poradí si s noblesou a vykličkuje z nich. To by jiní sparťani nezvládli. Za poslední rok udělal ve Spartě největší pokrok a bude její vůdčí osobností,“ obdivuje Trousil.

Na svou šanci ve středu zálohy čekají podzimní střelci Grajciar a Hušbauer, svoji univerzálnost může potvrdit nová posila. „Je mi jedno, jestli budu hrát defenzivního či ofenzivního záložníka,“ hlásil Mario Holek při přestupu do Sparty.

„Také Mario umí hrát lépe, ale premiéru zvládl,“ hodnotil Holka trenér Hašek po sobotním duelu, v němž výkon největšího ligového favorita ještě nebyl zdaleka optimální.

Reklama

Související témata: