Hlavní obsah

Hradec - Sparta 1:0Sparta hazarduje s titulem, v Hradci vybouchla a venku poprvé prohrála

MinutaMin. Tým Hráč Akce
53. Dvořák (penalta) 1 : 0

HRADEC KRÁLOVĚ

Bitva o mistrovský titul bude ještě dramatická! Fotbalisté vedoucí Sparty hned ve druhém jarním dějství klopýtli a dali šanci všem pronásledovatelům. V předehrávce 18. kola Gambrinus ligy Letenští znovu prohráli v Hradci Králové, stejně jako v minulé sezóně, tentokrát 0:1. Pro Spartu je to vůbec první ztráta bodů venku v tomto ročníku. Liberec na ni ztrácí šest bodů, Plzeň deset, mají však zápas k dobru.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Vlastimil Vidlička ze Sparty (vlevo) v souboji s Vojtěchem Štěpánem z Hradce.

Článek
Fotogalerie

Duel na hřišti jedenáctého celku tabulky měl být přitom pro ligového lídra relativně snadnou záležitostí. Zkušenost z minulé sezóny však Letenské varovala. Tehdy Hradec Králové coby nováček doma Spartu nachytal hned v premiérovém kole a senzačně vyhrál 2:1.

Zápas byl pro Letenské o to ošidnější, že v prvním jarním kole sice zdolali 1:0 Slovácko, těsnou výhru však vykoupili ztrátou tří opor. Ondřejka zranil Krejčího a Matějovský s Pamičem viděli čtvrtou žlutou kartu. „Na startu jara vykrystalizovala sestava podle našich představ, teď z ní hned tři hráči vypadli,“ kabonil se kouč Martin Hašek, že vynucených změn je trochu moc.

Matějovského nahradil Hušbauer, místo zbývajících dvou dostali šanci mladíci Frýdek a Kadeřábek. První šanci měl po minele Plašila hostující Kerič, ale branku netrefil a brzy poté ho vystřídal Grajciar. „Votroci“ odpověděli šancí Černého. Také domácí museli ještě do přestávky střídat. Holek zranil Klapku a místo něj přišel na hřiště Dvořák. Oba týmy měly řadu standardek, ke gólu však na těžkém terénu nevedly.

Na penaltu oslabený favorit zareagovat nedokázal

Úvod druhé půle favoritovi hrubě nevyšel. Když Sionko uklouzl a domácí šli dva na jednoho, stačili ještě gólman Švenger ve spolupráci s Vidličkou tutovku Zeleného zpacifikovat. Sparta však varování nedbala. V 52. minutě jí pláchl Štěpán, ve vápně hasil jeho sólo Vidlička, byl vyloučen a kopala se penalta. Nejlepší hradecký střelec Dvořák ji proměnil, a tak zadělal na další senzaci.

"Nebyl to žádný hrozný zákrok, ale kontakt tam byl. Chtěl jsem to ustát, ale nešlo to, měl jsem moc velkou rychlost," dušoval se Vojtěch Štěpán.

Oslabeným hostům chyběl klid a evidentně také myšlenka špílmachra Matějovského. K brance soupeře se sparťané pachtili příliš složitě, naopak na druhé straně mohl přidat gólovou pojistku Zelený. Až dvě minuty před koncem mohl po centru Jarošíka vyrovnat Grajciar, ale hradecký kapitán a exsparťan Fukal korunoval svůj skvělý výkon obětavým zákrokem, jímž nebezpečí uhasil.

Hosté za celý zápas jen jednou trefili branku, a tak zaslouženě prohráli. "Po velmi špatném výkonu! Naši hráči postrádali sebevědomí. Jediný, kdo chtěl hrát a nebál se, byl Hušbauer," láteřil trenér Hašek.

"S výhrou nad Spartou jsme nepočítali, tím spíše, že venku zatím neztratila ani bod. Hráli jsme ovšem aktivně a do ničeho ji nepustili. Zápas jsme mohli rozhodnout mnohem dříve druhým gólem. Naše vítězství je zasloužené, jsme šťastní," zářil jeho protějšek Václav Kotal.

Sparta zatím v sezóně všech devět zápasů na hřištích soupeřů vyhrála, celkem až do pátku venku neprohrála 12 zápasů po sobě, z toho posledních 10 vyhrála. Velká série skončila v Hradci Králové, který se pro Letenské stává prokletým...

18. kolo Gambrinus ligy
Hradec Králové - Sparta Praha 1:0 (0:0)on-line
Branka: 53. z penalty Dvořák. Rozhodčí: Zelinka - Kocián, Hájek. ŽK: Černý, Poděbradský, Mrázek – Holek, Kadeřábek. ČK: 52. Vidlička (Sparta). Diváci: 6300.
Hradec: Koubek - Plašil, Fukal, Pávek - Poděbradský, Janoušek, Klapka (40. P. Dvořák), Zelený – Černý (90. Šisler), Mrázek, Štěpán (81. Malinský). Trenér: Kotal.
Sparta: Švenger - Vidlička, Jarošík, Zápotočný, Frýdek (82. Slepička) - Kadeřábek, Holek, Hušbauer, Sionko (60. Juhar) - Kerič (18. Grajciar), Kweuke. Trenér: Hašek.

Reklama

Související témata: