Hlavní obsah

Berger: Kotrba zbytečně řve

PRAHA

Fotbalový internacionál Jan Berger jako bývalá hvězda československé reprezentace a pražské Sparty pečlivě sleduje výkony letenských fotbalistů a mrzí jej jejich současné postavení. V komentáři pro Sport.cz odhaluje, kde vidí největší příčiny sparťanských výkonů a neváhá pojmenovat ani trable v konkurenčí Slavii.

Foto: archiv

Jan Berger

Článek

"Poslední výkony Slavie jsou opravdu na pováženou. Přitom loni hráli sešívaní hezký fotbal s nápady a kombinacemi. Pak ale odešli z týmu někteří hráči, další jako třeba Hrdlička skončili v juniorce, a celkový obraz Slavie se docela dost změnil.

Už před sezónou bylo vidět, že trenér Beránek spoléhá spíše na mladší hráče, což podle mě není úplně nejvhodnější řešení. Přednost by měli dostávat spíše ti zkušení, a mladíci by vedle nich měli postupně růst a otrkávat se. Přece jen nemají tolik zkušeností a na hřišti to pak při krizových situacích podle toho vypadá.

Teď navíc z klubu odešli dva hráči z té sorty nejzkušenějších, Richard Dostálek a Adam Petrouš. To je za dané situace trochu zvláštní krok a klubu to taky asi moc nepřidá, i když člověk neví, co všechno za tím může být. Možná má klub finanční problémy a potřeboval peníze, nebo nefungují nějaké vztahy uvnitř týmu. Ale to jsou jen spekulace a nemá cenu se jimi zabývat. Beránek je trenér, který má k hráčům spíše vstřícný přístup.

Špatná hráčská politika Sparty

Krizová situace vládne i ve Spartě, která by vzhledem ke složení svého kádru měla s přehledem vést ligu. Vůbec tomu tak ale není, Sparta je momentálně čtvrtá a na vedoucí Baník ztrácí už šest bodů. A to má ještě o jeden odehraný zápas víc. Myslím, že hlavní příčinou špatných výkonů Sparty je špatné doplnění týmu před sezónou.

Ono je sice hezké, že Gluščevič v přípravě střílel jeden gól za druhým, jenže samotná liga je pak úplně o něčem jiném. V lize Gluščevič v deseti zápasech skóroval dvakrát a v poslední době spíš nehraje než hraje. Podobně je na tom i Jirka Němec. A Poledica ten vyběhl k zápasům všehovšudy třikrát.

Poslední zápas Sparty v Jablonci mě utvrdil v tom, že dnešní tým vyznává až moc defenzivní styl hry. A to byla ještě obrana Sparty hodně špatná, hodně se toho namluvilo například o stálých chybách Johany. Nebyl sám. Ve Spartě se hraje na dva stopery a Hübschmann je ten, kdo musí vzadu jistit, protože je přece jen techničtější než Johana. Jenže ani jemu zápas moc nevyšel, po jeho chybě vlastně padl čtvrtý gól.

Stoprocentní nebyl ani brankář Blažek, jinak opora týmu. Jeden nebo dva góly šly přes něj a padají na jeho vrub. Kritizováním Sparty ale nechci nijak snižovat výkon Jablonce, který ukázal krásný, kombinační fotbal. A právě takovou hrou se kdysi pyšnila Sparta. Zlomovým okamžikem zápasu pak byla akce Zelenky, který se proháčkoval obranou, kdyby proměnil, mohl se zápas vyvíjet jinak.

Kotrbova nelogika

Divím se trenérovi Kotrbovi, který hráčům vyčítal, že hráli málo dozadu. Je přece logické, že se fotbal hraje dopředu, jinak by nepadaly žádné góly. Kotrba by se měl spíš trochu ukáznit a přestat na hráče tak neurvale řvát, jak to předvedl v Jablonci. Samozřejmě, že je potřeba disciplína, ale kvůli tomu nemusí na prvoligové fotbalisty řvát jako na kluky z dorostu nebo nějaké žáčky.

Mám možnost sledovat zahraniční fotbalové soutěže, a tam takovéhle reakce neuvidíte. Samozřejmě, že občas někdo vyletí nebo někomu ujedou nervy. Ale ještě jsem neviděl, aby někdo 70 minut zápasu na své svěřence jenom řval. To přece nemůže hráčům nijak pomoct. Akorát znervózní, v duchu budou trenérovi nadávat a udělají další chyby.

Trochu mi přijde, že oproti domácí soutěži podává Sparta v Lize mistrů docela rozdílné výkony. V Evropě si  nevede špatně, dobrý výkon předvedli sparťané doma proti Chelsea a kdyby hráli víc ofenzivně i na Laziu, tak tam mohli klidně vyhrát. Uvidíme, jak se jim povede ve středu v Anglii. Ten zápas může být odrazovým můstkem ke zlepšeným výkonům."

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články