Hlavní obsah

Změny ve Slavii se nekonají, čeká se na Angličany

PRAHA

Jakékoliv změny ve Slavii nekonají. Zatím. To oznámilo novinářům na páteční tiskové konferenci vedení klubu. Šéfové Slavie se v sobotu vydají do Anglie, kde budou jednat s majitelem - společností ENIC. Teprve potom bude jasněji. Ve výpravě bude i trenér Miroslav Beránek, o jehož odvolání se spekulovalo.

Článek

Kouč Beránek má ve Slavii platnou smlouvu do léta příštího roku. Její platnost vedení nezpochybnilo. Samotný trenér si v Londýně hodlá s majiteli vyjasnit budoucnost svou i klubu.

"Když jsem Slavii přebíral, měl jsem jistou koncepci: příchod perspektivních hráčů, jejich další vývoj, sázka na odchovance... To je cesta, kterou jsme chtěli jít. Podzim nám ale nevyšel podle představ a proto se musím s majiteli setkat. Chci si potvrdit, jestli i dál půjdeme podle navržené vize nebo ne," prohlásil Beránek s tím, že Slavia je zatím ve čtvrtině cesty.

"Je to běh na dlouhou trať, ale výsledky už jsou vidět. Celé to může trvat deset let a já chci vědět, jestli bude mít ENIC trpělivost," dodal kouč sešívaných. V případě, že se s majiteli klubu neshodne, zváží odstoupení. "Všechno je možné. Pokud se naše vize budou rozcházet, za každou cenu ve Slavii nezůstanu," řekl dále Beránek.

:. ANKETA
Kdo může za špatnou situaci ve Slavii? Hlasujte na konci článku.

Vylepšit komunikaci

Zároveň si posteskl, že u předchozího šéfa společnosti Smithe nacházel více pochopení. "Byla s ním lepší komunikace," podotkl. Podobně se vyjádřil i klubový šéf Vladimír Leška: "Chtěli bychom, aby komunikace s majitelem probíhala intenzívněji než dosud."

V Londýně se bude jednat nejen o komunikaci, ale i o dalších sportovních a obchodních plánech ENICu. O budoucnosti Slavie by podle Lešky mělo být jasno do 15. prosince.

Vyšší prémie

Leška se na tiskové konferenci vyjádřil také k dluhům vůči hráčům. "Na začátku sezóny jsme měli určité obtíže, kvůli neuhrazeným pohledávkám ze strany jiných celků, ale dohodli jsme se s hráči na určitém termínu. Do konce roku budou naše závazky splněny. Hráči termín akceptovali a my závazky plníme," poznamenal.

Vedení klubu se v průběhu zpackaného podzimu snažilo nepříznivou situaci zlomit vyššími prémiemi. Po nevydařeném utkání s Příbramí navýšilo prémie za vítězství o sedmdesát procent! "Nechtěli jsme dávat pokuty, změnili jsme motivaci," řekl Leška. Pozitivní efekt to však nemělo, jak ukázal domácí zápas s Budějovicemi.

Další Brazilec?

Probíraným tématem byl také pohyb v kádru a zejména to, zda v týmu setrvá Pavel Kuka. "Často spolu na tohle téma hovoříme. Třeba i včera v letadle ze Sofie, a já se na základě těchto rozhovorů domnívám, že Pavel zůstane do léta, kdy mu končí smlouva," řekl sportovní manažer Josef Jinoch. Definitivu však nemá a se zkušeným forvardem bude jednat i nadále.

Před koncem podzimu odešli ze Slavie Petrouš s Dostálkem. Před nimi svlékli sešívaný dres Vachoušek a Skácel. Díry po čtyřech pilířích sestavy chtějí ve Slavii zacelit. "Už brzy bychom se mohli posílit o levonohého Brazilce," podotkl Jinoch. Mělo by jít o Marca Julia da Silvu, který již na podzim byl ve Slavii na testech. Příští týden má přijet do Prahy jeho manažer a přestup doladit.

Zvýšit produktivitu

"Máme spoustu vytipovaných hráčů, ale kteří z nich přijdou a za kolik, to jsou otázky pro majitele," zůstávali muži ze slavistického vedení tajemní. Trenér Beránek jen dodal, že hlavní zájem Slavie směřuje k odstranění podzimní bolesti: "Trápí nás malá produktivita. Potřebujeme střílet více branek. Defenzíva je kvalitní."

"Co se týče odchodů, já z lidského hlediska nebudu a nechci nikomu bránit," reagoval na dotaz ohledně oslabení kádru Leška. "Ti hráči, kteří odešli, udělali pro Slavii hodně. Ty smlouvy, které nabídla Kazaň, byly velkorysé. Umožňují jim zabezpečit rodinu, proto fotbal hrají."

Reklama

Související témata: