Hlavní obsah

Sparta v ligovém loučení dorazila Teplice až v závěru

PRAHA

Sparta zakončila ligový podzim výhrou nad Teplicemi zásluhou Karla Poborského, který vstřelil dva ze tří gólů domácích. Po prohře ve Zlíně, remíze s Ostravou a debaklu v Jablonci se ukázali v mnohem lepším světle. Naopak Teplice sice postoupily do 3. kola Poháru UEFA, ale v posledních sedmi ligových zápasech nevyhrály.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Sparťan Idor Gluščevič v souboji s teplickým Radou.

Článek

Pečeť na vítězství Sparty dlouho chyběla. Tepličtí odolávali. Až v samotném závěru mistr definitivně potvrdil tříbodový zisk za výhru 3:0, která přišla Letenským tolik vhod po sérii nezdarů v předešlých kolech ligy. "Bylo to o tom, kdo dá první gól," poznamenal Jiří Kotrba, kouč Sparty. Ale ani vedení z Poborského penalty nepřineslo domácímu týmu klid. "Naopak soupeře jsme nechali žít," posleskl si sparťanský trenér nad neproměněnými šancemi v závěru první půle.

Straka: Penalta se pískat neměla

Penaltu s roztrpčením komentoval po zápase kouč hostů František Straka. "Sparta takovou podporu nepotřebuje," podotkl k momentu, kdy se po střetu s Leitnerem Gluščevič svalil. "Takové penalty se pískat mají, proti nám takových bylo několik, judo a fotbal, to jsou jiné sporty," reagoval ihned Kotrba.

Výměna názorů nekončila. "Je to od útočníka šikovnost, když lehne do obránce a rozhodčí to pískne," vedl si svou Straka. Přiznal, že ne na základě toho, co viděl z lavičky. "Bylo mi to řečeno po shlédnutí videa, ale už se v tom nechci více pitvat, nebyl to přece rozhodující moment."

Horváth zahodil vyrovnání

Horváth zahodil velkou příležitost Ještě dvacet minut před koncem mohl srovnat Pavel Horváth, kapitán a tahoun neumdlévajících Teplic, které v týdnu definitivně z poháru vyprovodily slavný Feyenoord Roterdam. Zadák Sparty podklouzl a rázem pro Severočechy skýtala obří šance. Horváth byl zcela sám proti Blažkovi. "Jenže já jsem taky trošku uklouzl, v šestnáctce bylo měkko a Bláža stačil být rychle u mě," vysvětloval, proč nestačil z vyložené pozice lépe zakončit. "To se lámal chleba," bylo jasné Strakovi. "Sparta ale měla více šancí, asi vyhrála zaslouženě, ale mít více štěstí, jako třeba na začátku ligy, mohlo to být jiné," pokračoval Horváth.

Teplice letos končí, Sparta ještě proti Laziu

Obdobně se na druhé straně dlouho vedlo i sparťanům. Zelenka hanebně naložil s jasnou příležitostí, ale záhy zvládl reparát. "Kluci hlavně bojovali, i když se jim nedařilo, to ne vždy v minulých zápasech platilo," liboval si Kotrba. Tepličtí pro tento rok dohráli, završili ho sedmým zápasem bez vítězství v řadě.

Naproti tomu Spartu čeká 9. prosince Lazio v boji o setrvání v Lize mistrů či alespoň přestup do Poháru UEFA. "Je to pro nás vrchol, půjde o všechno, podle toho se musíme zařídit," pravil Kotrba s tím, že mužstvo dostane v úterý volno, leč v tréninku jede dál. I únavu ale vnímá u svých svěřenců. "Takový Karel Poborský má za sebou v podzimní části 40 zápasů, pokles formy si přitom vybral až ve Zlíně a Jablonci," pokračoval trenér.

Kincl na Spartě končí

Kincl asi zamíří do Petrohradu Jen závěrečné zlomky už rozhodnutého utkání odehrál Marek Kincl ve sparťanském útoku. Má namířeno do Petrohradu, jak potvrdil šéf Sparty Vlastimil Košťál. V novém roce už by měl hrát pod koučem Vlastimilem Petrželou. "Ale ještě jsem s ním ani nemluvil ani nic není podepsáno, neznám podmínky pro mě, jen jsem slyšel, že kluby se dohodly"" říkal Kincl. Bránil by se snad odchodu na východ? "V létě mi končí smlouva, je mi třicet a tohle je šance na smlouvu na další dva až tři roky, budu se o tom taky bavit s rodinou," přemítal útočník.

Sparta Praha vs. FK Teplice 3:0
Branka: 36. a 87. Poborský (první z penalty), 83. Gluščevič. Rozhodčí: Helebrant - Pustka, Hruška. ŽK: Kováč, Johana - Rezek, Ryška. Diváci: 6227, Poločas 1:0
SESTAVY
Sparta: Blažek - Pergl, Johana, Hübschman, Labant - Poborský, Kováč, Zelenka, Michalík (79. Jun) - Sionko (88. Ježek), I. Gluščevič (85. Kincl). Trenér: Kotrba.
Teplice: Kolář - Lengyel, Rada, Ryška, Leitner - Verbíř, Voříšek, Horváth, Tesařík - Rezek (78. Fenin), Benčík (55. Divecký). Trenér: Straka.
Výsledky dalších zápasů 16. kola:
Jablonec vs. Příbram 0:2
České Budějovice vs. Ostrava 1:1
Blšany vs. Liberec 0:2
Opava vs. Brno 4:0
Sparta vs. Teplice 3:0
Zlín vs. Olomouc - pondělí 16:40, přímo vysílá Prima

Reklama

Související témata: