Hlavní obsah

Heinz střílí, protože Baník útočí

Igor BruzlPrávo

Je to rarita. Fotbalový Baník na podzim neměl k dispozici žádného klasicky hrotového útočníka, přesto nastřílel nejvíc gólů ze všech. Ani jednou přitom Ostravané nedostali šanci kopat penaltu. Dvanácti zásahy se blýskl Marek Heinz, který říká: "Dávám góly, protože hrajeme útočně." Ani on sám nečekal, že se mu návrat z tříletého pobytu v Německu tak vydaří.

Foto: www.fcbanikostrava.cz

Marek Heinz

Článek

"Fakt ten půlrok vyšel super nejen mně, ale Baníku jako celku. Hráli jsme dobře, cítil jsem důvěru ostatních a měl chuť do fotbalu. Na gólech mají podíl všichni kluci, rozhodně to není jenom má zásluha," prohlašuje Heinz.

Na hře Ostravanů nebylo znát, že olomoucký odchovanec není klasickým střelcem, jeho spolubojovník z útoku Matušovič také vždycky hrával v záloze. "Jde o to přivyknout si, že se nesmíme tolik zatahovat. S ‚Matym` si na hřišti umíme vyhovět, kluci nás podporovali zezadu, a tak se nám prostě trochu zadařilo," krčí skromně rameny.

Vystřílel si i reprezentaci

O tom, že před sezónou Heinz ani netušil, zda bude mít místo v základní sestavě, se už psalo, nakonec se ale probojoval až do národního týmu. "V přípravě jsem se trápil, moc mi chyběla herní praxe. Forma ale přišla v pravý čas," směje se štíhlý blonďák, který asi nejvíc ze všech hráčů nevyzpytatelnými kličkami trápil obrany protivníků.

Baník vede ligu s náskokem, ale mužstvo zůstává pevně nohama na zemi. "Uklidnit nás to nemůže a nesmí. Je třeba si pořádně odpočinout a zase začít makat stejně jako před začátkem sezóny. Musíme dostatečně potrénovat, protože jaro bude hrozně těžké. Já se na tabulku nedívám, pořád si říkám, že žádný náskok nemáme," vyhlašuje.

Nesmíme se nechat rozhodit

Ví, že soupeři už Ostravu začínají brát vážně. "Nebudu jmenovat, ale cítíme, že občas se nás někdo i přes média snaží rozhodit. Třeba mám na mysli články o tom, jaké jsou v případě plného stadiónu prémie, nebo o zájmu o naše hráče. Určitě se to na jaře bude ještě stupňovat," odhaduje útočník, kterého čeká i boj o nominaci na EURO 2004.

Tím se Heinz vůbec netrápí, stejně tak tuší, že do konce sezóny Baník zřejmě neudrží neporazitelnost. "Bylo by super, když by se to povedlo, ale musíme být vnitřně připraveni na to, že zaváhání může přijít. Určitě by nám však v takové chvíli pomohli naši fanoušci, kteří jsou jednoznačně nejlepší v celé lize," nezapomíná na diváky.

Relaxaci obstará aquapark

Také příčiny faktu, že Baník nekopal jedinou penaltu, hledá pouze ve vlastních řadách a třeba i u sebe samotného. "Na nic to svádět nelze. Je to vizitka nás, útočících hráčů. Asi jsme málo důrazní, dostatečně agresivně jsme se necpali do šestnáctky soupeře, takže bez toho by to na jaře nešlo. I v tom se musíme zlepšit," uvědomuje si Heinz.

Hodlá teď hlavně odpočívat a věnovat se rodině. Žádnou dovolenou v teple neplánuje. "Teď ještě budeme hrát tenis a hokej, další týden nás čekají lázně a pak už budu doma s rodinou zdobit stromeček," žertuje útočník. Přesto jeden výlet manželce i dcerám slíbil: "Pojedeme si zařádit na dva dny do libereckého aquaparku."

Reklama