Hlavní obsah

Výměna trenéra pokaždé zlepšení nepřinese

PRAHA

Nové koště dobře mete, říká jedno české přísloví. Jak dalece je však pravdivé ve fotbale, když v průběhu sezóny usedne na trenérskou lavičku nový trenér? V naší první lize museli svou židli během podzimu opustit trenéři v sedmi klubech. Ve Viktorii Žižkov došlo ke změně dokonce dvakrát...

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

V Příbrami došlo k výměně trenéra po 14. kole: Jozefa Chovance (vlevo) nahradil jeho asistent František Kopač.

Článek

První "obětí" byl po 4. kole Radek Rabušic ze Synotu, o dvě kola později skončil žižkovský Vítězslav Lavička a do konce podzimu došlo ke změnám u trenérského kormidla i v Blšanech, Opavě, Jablonci, Příbrami a Brně.

Nejjednodušší krok

Změny na trenérských místech nejsou nijak mimořádným jevem, dochází k nim i v Anglii, Španělsku, Německu - možná jen v menší míře než u nás. A důvod je všude stejný: nespokojenost s umístěním, s herním projevem mužstva nebo někdy jen nedostatek trpělivosti klubových funkcionářů.

Výměna trenéra je prostě první a nejjednodušší opatření, když se mužstvu nedaří. "Museli jsme ke změně sáhnout," řekl prezident 1. FC Synot Miroslav Valenta. "Mužstvo nehrálo na začátku ligové sezóny dobře, byl v něm špatný duch, viděli jsme, že Radku Rabušicovi chybějí větší zkušenosti. Bylo potřeba něco udělat."

V Uherském Hradišti, kde je nyní Synot doma, se změna osvědčila. Stejný důvod jako šéf Synotu uvedl i Petr Flodrman, ředitel FK Jablonec kde vyměnili trenéra Vlastimila Paličku po jedenáctém kole.

"Herní projev nebyl špatný, mužstvo bylo dobře trénované, trenér Palička u nás odvedl dobrý kus práce. Ale ztráceli jsme body zbytečnými remízami. Změna trenéra byla reakcí na naše postavení. Nové hráče jsme nakoupit nemohli, ale potřebovali jsme mužstvo zvednout psychicky, nějak ho nabudit." Proto v Jablonci usedl na trenérskou lavici Petr Rada.

Čerstvý vítr

Změna trenéra přináší do mužstva čerstvý vítr. Nový trenér pozmění způsob tréninku, zavede třeba jiný tréninkový režim, zařadí nové tréninkové prvky, změní se zažitý stereotyp. A nejen to.

"Všichni stojí znovu na startovní čáře, náhradníci i opory mužstva. Všichní cítí svou šanci. Každý se musí poprat o místo v základní sestavě nebo i v kádru mužstva a to vede k lepším výkonům nebo aspoň k větší bojovnosti, k důslednějšímu plnění úkolů," tvrdí zkušený Jaroslav Hřebík, dnes už trenér moskevského Dynama.

Jan Palinek, kapitán Synotu, který má ligové zkušenosti i z Ostravy, Drnovic a Brna ví, že každý nový trenér přináší vždy něco nového. Jinou atmosféru do kabiny, jiný způsob tréninku. "Je to vítané oživení, zažil jsem to už několikrát. Někdy to dlouho nefunguje, jindy to přinese trvalé zlepšení. Nám změna trenéra určitě prospěla."

Asi trochu jiná situace je, když k mužstvu přijde zcela nový trenér, než když odvolaného trenéra nahradí jeho asistent. Tam ta změna není tak patrná. To se stalo třeba ve Viktorii Žižkov, kde Vítězslava Lavičku nahradil jeho asistent Václav Hradecký a v Příbrami, kde mužstvo po Jozefu Chovancovi převzal Kopač.

"Něco se změnilo, ale nic zásadního. Trenér Hradecký převzal spoustu věcí po Lavičkovi, je ale trochu jiný povahově. Víťa byl mírnější, hodnější, pan Hradecký je přísnější trenér. Působí víc na mužstvo, snaží se nás vyhecovat," říká žižkovský záložník Jiří Sabou.

Práce za pochodu

Ale podívejme se na změny mužů na trenérské lavici očima trenérů. "Není jednoduché převzít mužstvo v průběhu soutěže. Každý trenér má své představy o přípravném období, raději by si připravil mužstvo podle svého, vyzkoušel si určité herní varianty. Takhle musí pracovat za pochodu, snažit se mužstvu vtisknout způsob hry, jaký si představuje a to samozřejmě nejde hned," říká Karel Jarolím, trenér Synotu.

"Není to snadné," potvrzuje Petr Rada, od dvanáctého kola trenér Jablonce. "Ale věděl jsem, že v Jablonci jsou dobří fotbalisté, snažíme se především zapracovat na jejich sebevědomí a zlepšit hru dopředu."

Chybí víc trpělivosti?

Václav Hradecký, nový kouč Žižkova, znal jako bývalý asistent trenéra přednosti a slabiny mužstva. "Doufal jsem, že bude v pořádku Aleš Pikl a že se uzdraví Luděk Stracený a myslel jsem, že by tím naše kvalita trochu vzrostla. Ale fotbalovost nám schází, nedokážeme dát branky. A když není úspěch, tak se mužstvo pomalu dostává dolů a ta každodenní práce je pak těžší," řekl trenér, kterému se nepodařilo zastavit pokles žižkovské Viktorie.

Proto po šestnáctém kole ve Viktorii jako hlavní trenér skončil a nahradil ho Günter Bittengel. Pro trenéra není snadné převzít mužstvo v rozehrané soutěži, ale rozhodně je asi bolestnější nečekaně "dostat kopačky".

"Ano, je to velmi velmi nepříjemné, nikomu to nepřeju," přiznal Petr Rada, který takhle musel opustit teplickou lavičku, přestože jeho svěřenci byli v té chvíli na čtvrtém místě. "Někdy je taková změna nutná, ale někdy chybí klubovému vedení víc trpělivosti."

VÝMĚNY TRENÉRŮ V LETOŠNÍM ROČNÍKU LIGY
Klubzměna trenératabulkaodvolaný/nový trenérpostavení po 16. kole
1. FC Synotpo 4. kole1 bod, 13. místoRabušic/Jarolím25 bodů, 7. místo
Žižkovpo 6. kole6 bodů, 10. místoLavička/Hradecký12 bodů, 15. místo
Blšanypo 10. kole2 body, 16. místoBittengel/Bílek9 bodů, 16. místo
Opavapo 11. kole11 bodů, 12. místoMatějček/Schaffer20 bodů, 11. místo
Jablonecpo 11. kole9 bodů, 14. místoPalička/Rada17 bodů, 13. místo
Příbrampo 14. kole14 bodů, 12. místoChovanec/Kopač18 bodů, 12. místo
1. FC Brnopo 15. kole21 bodů, 9. místoVečeřa/Schwarz21 bodů, 10. místo
Žižkovpo 16. kole12 bodů, 15. místoHradecký/Bittengel12 bodů, 15. místo

Reklama