Hlavní obsah

Nakolik řádí ve sportu korupce?

Viktor Nosek, Marek BurkertPrávo

Ano, v českém sportu existuje korupce. A možná dokonce v nevídané míře. Někteří lidé tvrdí, že třeba v první fotbalové lize se uplácí v miliónech. Je zde ale jedno obrovské jenže... Dokud nejsou prokazatelné důkazy, jaké přinesla třeba Česká televize o sudích v nejnižších soutěžích, půjde stále jen o rozruch bez jakéhokoli podkladu!

Foto: Internet

Korupce je v Česku jako doma

Článek

Dohodnuté výsledky a sázky na ně, "podmáznutí" rozhodčí a delegáti, podplacení hráči a funkcionáři. Možností, jak praktikovat nekalosti, existuje ve světě sportu nepočítaně a u nás je to prý úplně běžné. Příkladů by se našla asi spousta, stejně jako v běžném mimosportovním životě.

Korupce je v Česku součástí řady jednání. Přijdete-li kamkoli na úřad, většinou narazíte, nemáte-li po ruce patřičně naditou obálku. A proč se tedy potom všichni tváří tak překvapeně, když je spojována i se sportem?

Vsadil si na remízu vlastního mužstva

Je ale náhoda, že vysoký činovník jednoho z extraligových hokejových klubů vsadil před časem větší částku (v řádech tisíců) na remízu svého mužstva, k tomu přidal na tiket další dvě utkání a druhý den si mohl přijít pro třináctinásobek vsazené částky, protože vše "sedlo"? V redakci deníku Právo je o tomto konkrétním počínání svědectví.

Jenže důkaz o nekalých praktikách to není... O prodávání zápasů se i v hokeji mluví velmi dlouho. Stačí jedna remíza, odchod trenéra nebo náhlé vyřazení hráče z kádru. "Prodával zápasy a musel pryč," šušká se. Mnohdy kvůli podobným spekulacím stahují sázkové kanceláře některá utkání ze své nabídky doslova v hodině dvanácté.

.:ANKETA:
Setkáváte se s korupcí ve sportu? Hlasujte na konci článku

Poslední aféra se zase týkala Karlových Varů. Někteří hráči prý byli vydíráni, kouč Hořava u týmu skončil. "Mužstvo přece nevyměním," říká karlovarský generální manažer Miroslav Vaněk, který ale veškeré zvěsti o ovlivňování zápasů hráči Energie dementuje. "O Varech se v souvislosti s nejrůznějšími aktivitami říká spousta věcí a možná si to někdo spojil. Kdybych ale nevěřil v čistotu soutěže, tak bych v hokeji dávno nic nedělal," tvrdí manažer.

Jen hospodské drby?

Za ruku v nejvyšších soutěžích nikdo nikoho ještě nechytil. Když někdo promluví, tak anonymně, neurčitě, bez výsledku. Nic nejde dokázat. Kdyby šlo do "tuhého", bude ve finále stejně vše jen tvrzení proti tvrzení. Jak řekl šéf fotbalové Sparty, lze to přirovnat k hospodským drbům. Ale i v těch hospodách lidé mluví (a mnozí snad i ví) o korupci docela zasvěceně. Člověka snad už ani nepřekvapí, když si tam vyslechne, že v jistém oddíle dostali hráči od vedení vynadáno za to, že porazili fotbalisty Sparty.

Ta si totiž údajně měla výhru ve svízelné ligové situaci koupit, jenže podle plánu poražení hráči na to nedbali. A tento muž má údajně informace přímo od fotbalisty vítězného mužstva. Proč by tomu člověk nemohl věřit? Tím spíš, když vám totéž druhý den řekne někdo úplně jiný!

Prý za to mohou také novináři

Nebo jiný příklad. "Korupce? To je ve fotbale samozřejmost. Peníze se většinou předávají u benzínových pump. Ale fakt nemá cenu v tom šťourat. Nic nejde dokázat, je to o držku," řekl Právu člověk, který léta působil v prvoligovém klubu, ale pochopitelně si nepřeje být jmenován. "Špinavé praktiky se ale zatahují i do soutěží nižších věkových kategorií a začíná to už od žáků," dodal náš zdroj.

A zkuste se zeptat na druhé straně. Optejte se vysoce postavených funkcionářů, co se kdy dozvěděli o úplatcích? "Já jsem se s korupcí v českém fotbale nikdy nesetkal," pravil prezident Sparty Vlastimil Košťál. Na dotaz Práva, zda mu ve vedení svazu nevadí persony spojované s korupcí, však neurčitě odpověděl, že jeho představa, kdo by tam měl být, je hodně vzdálená...

"Za špatný mediální obraz rozhodčích mohou i novináři a jejich nekvalifikované soudy," s jistou dávkou nehoráznosti uvedl šéf komise rozhodčích Milan Brabec a dodával, že přesvědčit verbálně o čistotě ligy je těžké. O svých mužích s píšťalkou ale nepochybuje.

Reklama