Hlavní obsah

Nejžhavěji bylo kolem úplatků v roce 1995

PRAHA

V červnu 1995 prohlásil Miroslav Švarc, šéf tehdy prvoligového Benešova, že musel uplácet rozhodčí v nejvyšší soutěži. Zástupci klubů 1. a 2. fotbalové ligy vyzvali svaz k důkladnému prošetření těchto obvinění a Švarce ke konkretizaci a uvedení jmen dotyčných sudí. Benešovský podnikatel však později svá slova zlehčoval, případ vyzněl do ztracena.

Foto: Novinky

DEFAULT TITLE

Článek

V další kauze obvinil bývalý trenér Bohemians Petr Packert sudího Berbra, že při utkání s Jabloncem požadoval po zástupcích pražského klubu 150 tisíc korun jako úplatek. Nicméně očití svědkové události, jimiž byli manažer Lacina či kapitán Pavlík, slova Packerta popřeli.

Opačný případ, kdy rozhodčí Lubomír Puček obvinil manažera Sigmy Olomouc Jiřího Kubíčka z pokusu o ovlivnění, skončil taktéž u ledu. Puček, jeho manželka i Kubíček využili práva nevypovídat.

Károlyi by zapojil i rozvědku

"Bylo by zapotřebí dlouhodobější sledování hříšníků. Do případu by se mohla zapojit i ekonomická rozvědka, ovšem té nemůžeme předat nic nepřipraveného, to by od nás byla přinejmenším nerozvážnost," vysvětloval předseda Disciplinární komise ČMFS Alexander Károlyi.

Tehdejší předseda ČMFS Chvalovský podnítil vznik výboru, který zabýval případy vedoucími k neregulérnosti soutěží. Manažer Bohemians Praha Luděk Klusáček v únoru 2001 prohlásil, že český fotbal je plný korupce a vydírání. Klusáček byl vyzván, aby svá prohlášení převedl do konkrétní roviny a předložil důkazy, nicméně DK se podkladů nedočkala. "Apeloval jsem spíše na lidi působící v českém fotbale," prohlásil Klusáček později.

Místo oslav obvinění

Posledním žhavým případem byl předminulý ročník ligy, respektive její závěr. Disciplinární komise ČMFS šetřila okolnosti utkání Žižkov-Slavia (0:1), které měl podle některých hráčů poražených prodat tehdy obránce Viktorie Tomáš Hunal. Žižkov tak přišel o šanci na titul a skončil třetí.

Za obviněním v současnosti pro Teplice nepostradatelného obránce stáli žižkovští hráči Pikl, Stracený, M. Ščasný a Kučera. I tehdejší trenér Žižkova Zdeněk Ščasný uvedl, že zápas nebyl v duchu fair-play. Veškerá obvinění proti Hunalovi byla později stažena, naopak se odborníci vyslovili v tom smyslu, že při rozhodující akci hráčům soupeře situaci usnadnili jiní fotbalisté než obviněný Hunal.

Reklama