Hlavní obsah

Slavia zahájila demolici stadiónu v Edenu, do dvou let chce nový

PRAHA

Unikátní stánek, prý lepší než leckteré v Anglii. Na hodinkách bylo přesně 14.48 h, když v pondělí v Edenu zařadily dva náklaďáky zpátečku a slavnostně strhly jeden sloup osvětlení stařičkého fotbalového stadiónu Slavie. Nový má stát přes miliardu korun. Otevření? 19. říjen 2005, o půl sedmé večer!

Článek

Je to za posledních čtyřicet let již několikátá touha klubu, aby byla postavena nová aréna. A v posledním desetiletí podobné úvahy sílily. Nikdy se však nic pořádného neuskutečnilo. Až včerejšek byl prezentován jako opravdu poslední den, kdy bude naposled k vidění památná dřevěná tribuna.

"Něco už se začalo a demolice bude v dalších měsících pokračovat," ujišťoval šéf klubu Vladimír Leška. Kdy však bude odstraněna třeba právě ta tribuna, to říct nedokázal...

Zahájení stavebních prací dlouho zdržovaly nevyřešené majetkoprávní vztahy týkající se vlastnictví pozemků, na kterých stadión stojí. Nakonec pozemky připadly v červnu letošního roku klubu, čímž byla odstraněna zřejmě největší překážka.

Leška: Bez rizika by nestála ani hala Sazka 

Kdo bude stadión financovat? Leška neví. "Není ještě jasné, jestli bude jeden hlavní investor, nebo bude vše financováno z více zdrojů," vykládal včera první muž klubu, když se jedno ze čtyř osvětlení s veškerou pompou a pomocí ocelových lan poroučelo k zemi a roztříštilo se o hřiště pokryté sněhem.

Vlastník Slavie, firma ENIC, se prý na výstavbě bude podílet 25-30 procenty. Stadión tedy klubu nebude patřit. "Systém financování dolaďujeme. Věřím, že se nám podáří najít řešení. Náklady budou podle odhadů přesahovat miliardu korun! Celá věc tedy není věcí managementu Slavie," konstatoval Leška s tím, že Slavia má najaté odborníky.

A co říká šéf klubu na rizika, že se financování nepodaří zajistit? "Bez rizika by dnes nestála hala Sazka!" Podle Lešky ale zbývá ještě spousta další práce a otázek. Tou první je získání zbývajících pěti stavebních povolení.

Lepší než jinde

Práce na projektu vypukly v listopadu 2000, dalším významným dnem má být 19. říjen 2005. V ten den o půl sedmé večer má ve zbrusu novém Edenu padnout slavnostní výkop. A prý se může změnit už jen jediné. "Čas výkopu," usmíval se Leška.

"Navštívili jsme stadióny v Basileji, Portu, Londýně, nebo Wolfsburgu, kde ho otevírali před půlrokem, a mohu říct, že stadión v Edenu bude v mnoha směrech kvalitnější," prozradil hlavní architekt Martin Kotík, kde všude hledali tvůrci projektu inspiraci.

A s jakými parametry mohou slávističní fandové počítat? Kapacita 21 500 míst, všechna k sezení a krytá. V rámci stadiónu má být vybudován samostatný sektor pro rodiče z dětmi, samozřejmostí je dostatečně velké parkoviště. Hned vedle nového stánku mají být vybudována tři tréninková hřiště.

Součástí areálu mají být i bytové jednotky, které by si mohli koupit fanoušci klubu. "Ideální představa je, že jednou budou z balkónů těch prodaných bytů pokřikovat staří pánové na mladé, ať se pořádně hejbou..." doplnil Kotík.

Kde všude hráli fotbalisté Slavie
Prvním působištěm, kde hráči Slavie trápili soupeře, byla v posledním desetiletí 19. století Císařská louka. Na jaře roku 1897 se červenobílí přestěhovali do severozápadní části Letenské pláně poblíž dnešní ulice M. Horákové. Místo plotu ohraničoval plochu natažený provaz, jedinou budovou "areálu" byla dřevěná bouda, kde se skladovaly branky, kopačky a dresy...
O čtyři roky později 'sešívaní' našli útočiště v jihovýchodní části Letné. Tady už stál skutečný plot, poschoďová tribuna, kabiny a sprchy. Klub stadión používal až do konce 2. sv. války, areál lehl popelem během květnového povstání. Stadión poté prošel rekonstrukcí, vyrostla nová tribuna pro 5 tisíc diváků, slavnostní otevření se konalo v dubnu 1948. O dva roky začal ale stadión vadit při stavbě megalomanského Stalinova pomníku a slávisté museli z Letné pryč.
Na dalších víc než 50 let se fotbalisté Slavie usadili ve Vršovicích, v místě zvaném Eden. Slavnostní premiéra stánku s kapacitou 38 tisíc diváků a hrací plochou o rozměrech 105x70 m, se konala 27. září 1953. Hřiště pokřtilo utkání s Olomoucí, které skončilo remízou 1:1. Branku Slavie tehdy vsítil čtyřicetiletý veterán Josef Bican...
Už od 60. let se uvažovalo o rekonstrukci postupně nevyhovujícího stadiónu, během třiceti let ale k zásadnější proměně nedošlo. Když se zdálo, že se přece jen stavět bude, odstěhoval se klub v roce 2000 na Strahov. Nevyřešené otázky ohledně majetkoprávních vztahů týkajících se vlastnictví pozemků však oddalovaly začátek prací. Stát předal pozemky Slavii v roce 2003, kdy už tři roky pracovali architekti na projektu nového stadiónu.
Zdroj: SK Slavia Praha

Reklama

Související témata: