Hlavní obsah

Fotbalistům končí dovolená, zahajuje příprava na jaro

PRAHA

Téměř sedm týdnů ještě zbývá do začátku jarní části nejvyšší fotbalové soutěže, pro většinu fotbalistů však končí doba odpočinku už nyní. Pražská Sparta zahájila přípravu již s čerstvou posilou Janem Rezkem, hráče Opavy už oficiálně vede Pavel Hapal.

Foto: REUTERS

Vladimír Labant (vlevo) v nejbližších dnech přestoupí natrvalo do Sparty.

Článek

Trenéru Jiřímu Kotrbovi se na Letné sešel až na Marka Kincla s Martinem Zbončákem, kteří odešli do Ruska, takřka celý podzimní kádr. Poprvé se na Letné hlásil Jan Rezek, který v pátek přestoupil z Teplic. Nechyběl ani Vladimír Labant, jenž v nejbližších dnech natrvalo přestoupí z West Hamu United.

Novými tvářemi v kabině během zimní pauzy budou odchovanci Ladislav Volešák, Zdeněk Volek a Radek Hochmeister, který se vrací z hostování v Jablonci. "Celkem budeme mít v úvodu přípravy až 28 hráčů, ale postupně kádr zúžíme na maximálně 24 fotbalistů," přiblížil Kotrba své záměry.

Ladění formy na Milán

V prvních dnech čeká sparťany především posilovna, výběhy v nedaleké Stromovce i testy fyzické připravenosti. V závěru ledna pak odjedou na herní soustředění, které se nakonec uskuteční na Kypru.

Všechno je plánováno tak, aby v polovině ledna byli hráči v ideální formě, až se přiblíží osmifinálové zápasy Ligy mistrů s Milánem. "I proto věřím, že ta letošní zima nebude tak náročná," usmíval se Karel Poborský, který si na úvod nového roku pochvaloval, jak si během zimní dovolené odpočinul od fotbalu. "Občas jsem vyrazil na hokej, jinak jsem se zvlášť nehýbal," přiznal letenský kapitán.

Hapal už oficiálně velí Opavě

S řadou nových tváří se dnes rozběhla zimní příprava fotbalistů Slezského FC Opava. Zahajovacímu tréninku už z pozice hlavního kouče oficiálně velel Pavel Hapal, který byl přijat ke studiu první trenérské třídy a vedení klubu požádalo příslušné orgány ČMFS o udělení výjimky pro jarní část ligových bojů.

Tradičně se už mění i opavská soupiska - do zimní přípravy naskočilo 32 hráčů a mezi nimi i pět úplných nováčků. "O kvalitách těchto hráčů máme dostatek informací, takže je nepotřebujeme zkoušet. Pracujeme na jejich transferech," podotkl správní manažer klubu Jiří Berousek.

Opavané mají v plánu devět přípravných zápasů, kondiční soustředění v Hradci nad Moravicí a herní kemp v turecké Antalyi. První utkání sehrají Hapalovi svěřenci 10. ledna v Žilině.

Kádr měnila i Plzeň

S podstatně obměněným kádrem vstoupili v sobotu před polednem do zimní přípravy plzeňští fotbalisté. Ze čtrnáctého celku ligové tabulky už odešla pětice hráčů - Smíšek, Edno, Zapoměl, Kousal a Káník. Zkušení Kozel a Kučera trénují individuálně a od vedení klubu mají zelenou k odchodu. Viktoria naopak v přípravě vyzkouší především talentované odchovance - Davida a Ondřeje Královy, Bittengla, Parláska a Vaněčka.

S Plzní se měl loučit také zkušený obránce Petr Podzemský, ale na jaře bude s největší pravděpodobností v týmu dál působit. Zůstává i špílmachr a kapitán mužstva Milan Barteska, o kterého stály České Budějovice. Plzeňští trenéři by v přípravě měli mít 25 hráčů.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice