Hlavní obsah

Sparta chce Štajnera, ten je ale drahý

PRAHA

Fotbalová Sparta chce na jaře přivést na Letnou reprezentanta Jiřího Štajnera. Útočník Hannoveru by měl podle představ Pražanů hostovat v rudém dresu do konce sezóny. Zatím však celý transfer i přes zájem samotného hráče vypadá spíše jako zbožné přání, byl by totiž velice nákladný.

Foto: ČTK/Libor Zavoral

Jiří Štajner (vlevo) bojuje v reprezentačním dresu v utkání s Tureckem.

Článek

"Stále hledáme řešení, aby mohl přijít. Moc ho chceme," řekl šéf Sparty Vlastimil Košťál. Štajner odešel za bundesligovým chlebíčkem v létě 2002, Liberec za něj tehdy inkasoval 3,5 miliónu eur (přes 100 miliónů korun). Nyní se návratu do české nejvyšší soutěže nebrání. "Šel bych do toho, docela rád bych změnil klima," řekl svému agentovi Pavlu Zíkovi.

Ruka v rukávě ovšem není ani zdaleka. Až příští týden si oba kluby sednou a budou o Štajnerovi jednat. "Bude to komplikované," připustil Zíka. "Moudřejší budeme za týden. Sedneme si a řekneme, zda to je reálné, nebo ne," doplnil ho Košťál.

Problém je v tom, že Němci nepustí hráče na Letnou zadarmo. Podle informací Práva by Štajnerovo hostování stálo okolo 10 miliónů korun. Proto přišla na přetřes možnost hráčské kompenzace, která se jeví daleko schůdnější. I ta má však svá ale...

"V mé hlavě se zrodila myšlenka na půlroční výměnu dvojice Štajner-Sionko. Ale kouč Hannoveru Ralf Rangnick mi řekl, že hráče typu Sionka zrovna nepotřebují. Spíš by měli zájem o tvůrce hry či defenzívního záložníka," řekl Zíka. To ukazuje na Zelenku nebo Kováče. To na Letné nejspíše nepřipustí.

O Voříškovi a Holeňákovi jasno do týdne

Myšlenka na Štajnerovo hostování se zrodila minulý týden, když Zíka vedl přátelskou debatu s Rangnickem. "Bavili jsme se o Jirkovi a on říkal, že by ho klidně dal na půlroční hostování, protože si nenašel pevné místo v mančaftu. Ptal se mě, jestli bychom na něj neměli kupce. Protože cena by byla vysoká, dospěli jsme k možnosti hostování," popisoval průběh diskuse Zíka.

Štajner by měl zřejmě větší šanci zviditelnit se i vzhledem k ME v Portugalsku, neboť Spartu čeká osmifinále Ligy mistrů s ACMilán. Hannoveru by se pak daleko líp prodával. "Došli jsme k názoru, že jediný klub v Čechách s evropskými parametry je Sparta. Oni proti tomu nic nemají, ale zatím jsme se dál nedostali," dodal hráčův manažer.

Košťál, ač je se Spartou na Kanárských ostrovech, pracuje na posílení mužstva. "Posun je v jednáních o teplickém Voříškovi i Holeňákovi z Liberce. Myslím si, že v průběhu příštího týdne by mělo být jasno. V zájmu Sparty vzhledem k náročnému jaru je co nejrychlejší dořešení příchodů i odchodů," dodal šéf českého mistra.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice