Hlavní obsah

Platy fotbalistů půjdou dolů, tvrdí vlivní

PRAHA

Prezident Sparty Vlastimil Košťál a hráčský agent Pavel Zíka, který zastupuje mimo jiné Štajnera, Čecha či Voříška, se setkávají často jako partneři při jednáních o hráčských smlouvách. Oba jsou obchodníci s realistickým přístupem k fotbalu. Podobný je i jejich pohled na platy hráčů.

Článek

Podle prezidenta největšího a nejbohatšího klubu v zemi jsou platy hráčů otázkou nabídky a poptávky. "Při vyjednávání s manažery respektuji jejich snahu vybojovat jim co nejlepší platové podmínky. Ať už to byli pánové Zíka, Paska, Nehoda nebo někdo další, vždy jsme našli rozumné řešení," zdůraznil Vlastimil Košťál.

"Platy hráčů v českých klubech jsou nad jejich ekonomické možnosti, proto chápu cestu libereckého šéfa Ludvíka Karla smlouvy upravit. Ve Spartě jsou tak vysoké platy proto, že hrajeme Ligu mistrů a máme dobré partnery i další finanční zdroje. Pokud by něco z toho chybělo, nemohli bychom si dovolit takto hráče platit.

Po vstupu do EU, kdy hráči budou zaměstnanci klubů, a ty za ně budou platit sociální a zdravotní pojištění, se situace změní i pro nás. Naštěstí tu je několikaleté přechodové období, kdy smlouvy dojdou a budeme jednat o nových. U nás by nárůst nákladů momentálně činil asi 50 miliónů korun, o které určitě nemůžeme rozpočet navýšit, protože se pohybujeme na jeho možné horní hranici. Myslím si, že snižování platů hráčů a nákladů jako takových čeká všechny kluby v lize," dodal šéf Sparty.

"Určitě to je otázka toho, zda si klub může či nemůže hráče dovolit. Nedávno jsem takto jednal na Spartě o podmínkách pro Voříška a Štajnera, s libereckým šéfem Karlem jsem se bavil o smlouvě pro brankáře Lejsala. Nikdy do toho nejdu s cílem, že buď hráč dostane tolik, kolik chci, nebo jdeme jinam. Vždy je to otázka individuálního přístupu a pokaždé jsme došli ke kompromisu, který vyhovoval všem," řekl Pavel Zíka, momentálně nejúspěšnější český hráčský agent.

"Hráče nezařadíte do žádné platové třídy. Situace se však mění. Kluby snižují náklady a tlačí na platy hráčů. Po vstupu do EU tlak na snižování platů poroste, méně početné budou i hráčské kádry, takže bude hodně volných fotbalistů bez zaměstnání a ti nepochybně půjdou s požadavky rovněž dolů. Před třemi roky se hovořilo o tom, že tento vývoj nastane. Koho by napadlo, jak velké finanční problémy bude mít třeba Dortmund nebo že z fotbalové mapy téměř zmizí Fiorentina," zdůraznil Zíka.

Reklama