Hlavní obsah

Sionko: Odchod byl nejlepší řešení

PRAHA

Fotbalový útočník Libor Sionko se po čtyřech a půl letech rozhodl opustit kádr pražské Sparty. Po příchodu Jiřího Štajnera z Hannoveru a Jana Rezka z Teplic si nebyl jistý svou pozicí v týmu a tak se raději rozhodl využít nabídku z rakouského Štýrského Hradce. Více 27letý fotbalista prozradil v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: ČTK/AP

Libor Sionko už letos rudý dres Sparty neoblékne

Článek

Nepovažujete přestup do Štýrského Hradce ze Sparty za krok zpátky? Rozhodně ne. Štýrský Hradec sice nehraje Ligu mistrů, ale patří ke špičce rakouské ligy a tato soutěž má solidní kvalitu. Když už mě koupili a stáli o mne, tak předpokládám, že budu hrát pravidelně. Je mi jasné, že i tady budu muset o místo v sestavě bojovat, ale předpokládám, že dostanu víc šancí. O mužstvu toho zatím moc nevím, ale to přijde. Jednání s jeho vedením byla velice korektní a vstřícná. Dohodli jsme se rychle.

Na jak dlouho jste podepsal kontrakt? Na rok a půl a s podmínkami jsem velmi spokojený.

Co vás vedlo k rozhodnutí odejít ze Sparty? Chtěl jsem si zahrát v zahraničí, což byl jeden zdůvodů. Ve Spartě jsem nehrál pravidelně a nic nenasvědčovalo tomu, že bych na jaře nastupoval na místě, které mi herně vyhovuje. Dívám se na situaci reálně, ale rozhodně důvodem k tomuto rozhodnutí nebyla obava z konkurence. O místo v sestavě bych se popral, ale spíš to vypadalo, že budu nastupovat zleva, pokud půjdu na hřiště, a to pro mne není to pravé.

Z Rakouska ale může být do reprezentace o hodně dál, než z Letné... To je sice možné, ale když budu pravidelně hrát a bude se mi dařit, může do ní být naopak blíž. Tohle nejlépe posoudí trenér Brückner.

Vy jste ale mohl odejít i do Ruska, proč jste tuto možnost odmítl? Rusko není zemí, kde jsem chtěl hrát a žít. Hlavně zpohledu rodiny.

Zájem měly údajně i kluby ze západní Evropy... Žádná nabídka ale nebyla konkrétní.

Kdy odjedete za svým novým mužstvem? Momentálně je GAK v Římě, ale za dva dny se vrací. Do Rakouska pojedu ve čtvrtek. V Praze si alespoň stihnu vyřídit všechny potřebné formality.

Pojedete sám nebo s manželkou? Odjedeme tam oba. Musíme zařídit bydlení a další věci s přestěhováním spojené.

Jak se budete domlouvat? Němčinu moc neumím, takže zpočátku hlavně anglicky. Určitě se budu německy učit. V první řadě se musím s trenérem a spoluhráči domluvit fotbalově.

Na co budete ze čtyřapůlletého působení ve Spartě nejvíc vzpomínat? Určitě na tři mistrovské tituly a nádherné zápasy Ligy mistrů.

Reklama

Související témata: