Hlavní obsah

Přestupy ovládla Sparta, nejvíc vydělala Slavia

PRAHA

Fotbalová Sparta ukázala, že to s útokem na ligový titul myslí opravdu vážně. Právě V jejím kádru totiž došlo v zimním přestupovém období k největším a nejzajímavějším přesunům. To rival ze Slavie se mohl pochlubit jen jedním velkým jménem, ale zase na přestupech nejvíce vydělal. Lídrovi ligové tabulky z Ostravy se podařila udělat jediná změna.

Foto: ČTK

Jiří Štajner (vpravo) přestoupil do pražské Sparty

Článek

Baník Ostrava, který vede tabulku před Spartou o sedm bodů, dospěl k názoru, že úspěšné mužstvo není třeba příliš obměnit. Ostavští fanoušci tak zaznamenali u svého mužstva pouze jediný pohyb, na Žižkov odešel útočník Prohászka. Baníku nevyšly posily, na Bazaly nepřišli ani žižkovský Oravec, ani brněnský kanonýr Došek.

Doslova přestupový uragán předvedla v zimním termínu Sparta. Z hráčů, kteří byli na podzim v jejím kádru, jich devět odešlo a šest nových, včetně Sivoka z hostování, na Letnou přišlo. I když Toyota Arenu opustili například Kincl, Sionko, Němec, Ježek nebo Flachbart, lze říci, že především s příchodem Štajnera, Voříška a Rezka má úřadující mistr nejsilnější tým za poslední roky. S ním se vydá do bojů o titul i postup mezi osmičku nejlepších v Lize mistrů.

Slavia vydělávala

I když největší pohyb v hráčském kádru zaznamenala Sparta, nejvíc na přestupech vydělala Slavia. Podle informací Práva prodala Petrouše do Kazaně v přepočtu za 40 mil. korun a Dostálka za polovinu. Koloušek ji přišel na 19 mil. korun, Brazilec Luis a Maďar Jozsi byli ještě mnohem levnější, takže v klubové pokladně by měly být peníze i na jarní výplaty.

Sparta zaplatila za Voříška Teplicím zimní domácí rekord - 25 mil. korun. Za Sionka dostala z Rakouska zhruba deset miliónů, což je o čtyři víc, než kolik stojí Štajnerovo hostování z Hannoveru. Jeho údajnou šestimiliónovou půlroční výplatu by měl dorovnat prodej Ježka do Paschingu za stejnou sumu. Za Kincla mělo od Petrohradu na Letnou přijít přibližně 18 miliónů korun. Sparta sice nezaznamenala takový zisk jako Slavia, ale zase investovala do budoucnosti.

.:ANKETA:
Kdo bude největší posilou jarní části? Hlasujte na konci článku

Útočníci na dračku

V zimě došlo přibližně k šesti desítkám přesunů hráčů. Jako vždy byl největší zájem o útočníky a kupodivu tentokrát se z pohledu našeho fotbalu jednalo o velké ryby. O Štajnerovi, Rezkovi a Prohászkovi už byla řeč. Patří k nim určitě i brněnský Došek, který posílil Liberec. Zcela nový útok mají Teplice, přišli Kowalík (Synot), a Mašek (Jablonec). V Plzni budou hodně spoléhat na střelecký čich Horsta Siegla, který přišel z Příbrami.

Rusové platí nejvíc

Nejvíc českých hráčů odešlo v zimě do Ruska. Tam je stále dost peněz, ale majitelé klubů nejdou do předražených západních hvězd a vzhledem k dobrým zkušenostem v CSKA Moskva, Petrohradu a Kazani loví v levnějších českých vodách. Pro české kluby to jsou však velmi dobré příjmy.

Do Petrohradu zamířil Kincl, takže tu bude mimo trenérskou dvojici pět Čechů. Trenér Hřebík získal do Dynama Moskva Zbončáka ze Sparty a Vlčka z Olomouce, do Kazaně putovali již zmínění slávisté Dostálek a Petrouš, Ramenskoje se posílilo o libereckého Kinského a teplického Lengyela. A to ještě nejsou zcela uzavřená jednání směrem do Ruska, kde se smí přestupovat až do března.

Z Itálie, což nebývá obvyklé, přišel mladý gólman Lejsal, který oblékal dres Regginy. Do Modeny naopak putoval plzeňský Limberský. Dva Češi také našli poněkud kurióznější angažmá. Sparťan Zavadil (na podzim působící v Příbrami) zkouší štěstí na hostování v izraelském Maccabi Haifa a opavský Krohmer posílil lotyšský Ventspils. Z nejvyšší české soutěže fotbalisté zamířili celkem do sedmi zemí.

Hitparáda posil:
Jiří ŠtajnerHannover - Sparta
Petr VoříšekTeplice - Sparta
Jan RezekTeplice - Sparta
Václav KoloušekLiberec - Slavia
Libor DošekBrno - Liberec
Jiří NěmecSparta - Žižkov
Horst SieglPříbram - Plzeň
Jiří MašekJablonec - Teplice
Martin LejsalReggina - Liberec
Jiří KowalíkSynot - Teplice
Pavel KrmašSparta - Teplice
Jan FlachbartSparta - Jablonec
Luděk ZelenkaTeplice - Blšany
Petr SmíšekPlzeň - Jablonec
Tomáš KuchařJaroslavl - Teplice
Odešli do ciziny
Adam PetroušSlavia - Kazaň
Antonín KinskýLiberec - Ramenskoje
Libor SionkoSparta - GAK Š. Hradec
Marek KinclSparta - Petrohrad
Richard DostálekSlavia - Kazaň
Martin ZbončákSparta - D. Moskva
Stanislav VlčekOlomouc - D. Moskva
Velič ŠumulikoskiSynot - Petrohrad
David LimberskýPlzeň - Modena
Patrik JežekSparta - Pasching

Reklama