Hlavní obsah

Sparta poslala výstrahu na Bazaly

PRAHA

Více než 4200 diváků přišlo do Toyota Areny, protože nejen fotbaloví fajnšmekři byli i ve větrném sobotním odpoledni zvědaví na nové posily Sparty. Trenér Jiří Kotrba ukázal v přípravném utkání všech pět nových tváří a fanoušci nešetřili potleskem. Sparta rozstřílela Servette Ženeva 6:0 a jasně ukázala, kdo se v zimě posílil nejvíc.

Článek

"Nehodnotím hráče po pár zápasech, ale všichni potvrdili, že do Sparty patří. Poslal jsem do brány na pár minut i Grigara, aby ochutnal, jaké to je. Pro mne je cenné, že se kvalitativně zvýšila konkurence v mužstvu," liboval si kouč Jiří Kotrba. "Do kolektivu zapadli velmi dobře lidsky. Ani já nechci dělat předčasné soudy, ale jsem přesvědčen, že budou přínosem i herně," dodal kapitán Karel Poborský.

Nejen noví fotbalisté byli překvapeni počtem diváků. Svojí domácí premiéru hodnotila pětice sparťanských noviců vesměs pozitivně. "Tréma ze mě spadla brzy, ve Spartě se nervozita nenosí," tvrdil Petr Voříšek.

Pohodáři z Teplic

Útočník Jan Rezek a záložník Petr Voříšek jsou jako dvojčata. Na Letnou přišli z Teplic a šíří kolem sebe pohodu. Rezek se parádně prezentoval už při své premiéře na turnaji v Las Palomas. Před náročným sparťanským publikem potvrdil, že jeho přestup byl správným krokem.

"Bylo to super! Jen ta neproměněná šance, kdy jsem trefil tyč, mě mrzí. V tu chvíli jsem si nadával, že jsem dřevák. S klukama si na trávníku rozumím, Zelenka či Poborský umějí dát finální přihrávku. Mají to v sobě. Kdybychom v první půli proměnili naše šance, dopadlo by to asi ještě jinak," rozhovořil se Jan Rezek. "Jestli je mým partnerem v útoku Igor Gluščevič nebo Štajner, je jedno, oba to umějí a každý má trochu jiné přednosti," dodal.

Spokojený byl i Petr Voříšek, byť odehrál jen poločas. "Radek Kováč nemůže hrát kvůli kartám ligu v Opavě, já zase proti Milánu. Trenér nám dává šanci oběma. Dnes bylo důležité, že se generálka povedla tak skvěle. Vím, že z mojí strany tomu ještě něco chybělo. Musím si víc zvyknout na nové spoluhráče. Zkoušel jsem i střílet, ale nevyšlo to. Schovávám si góly na jiné zápasy," sliboval reprezentační záložník.

Hračička z bundesligy

Jiří Štajner přišel na Letnou jako největší zimní přestupová bomba. Fotbalista s obrovskou kreativitou, který svými kousky baví diváky a pro tým je nesmírně užitečný v koncovce i kombinaci. Některé parádičky se mu nepovedly, ale i tak sklízel potlesk na otevřené scéně. Sám sice svoje šance hlavně v první půli neproměnil, ve druhé však byl nejméně u dvou gólových akcí.

"Škoda těch šancí, chtěl jsem dát gól, ale i tak jsem si s chutí zahrál, a to za sebou mám ve Spartě jen čtyři tréninky. Snad to gólově vyjde příště, hlavně že jsem se do šancí dostal. Parádičky nevycházely, protože hřiště bylo hrbolaté. Dlouhé míče zase ovlivňoval silný vítr. S Rezkem jsme si rozuměli, je to hráč do kombinace, s jakým jsem v Liberci ani Německu nehrál. Myslím si, že to bude dobré," řekl bez známky pochyb v hlase předminulý král ligových střelců.

Mladíci se učí

Sedmnáctiletý Pavel Malcharek přišel na roční hostování z Vítkovic. Absolvoval stáže v několika zahraničních klubech, včetně Liverpoolu: "Byly to perfektní zkušenosti, ale tady to je opravdové. Lepší premiéru jsem si nemohl přát. Za deset minut jsem stihl gól i asistenci. Nepřemýšlím o tom, že budu bojovat o místo v základu. Chci se od starších spoluhráčů učit. Kluci mě přijali skvěle, cítím se ve Spartě výborně. Když jsem přišel na první trénink, měl jsem větší trému než proti Servette."

Tomáš Grigar je oporou mezi tyčemi reprezentační dvacítky, také on přišel v zimě z Vítkovic. "O tom, že bych bojoval o post jedničky ani nesním, nevzrušuji se ani bojem o místo na lavičce s Petrem Koubou. Ne proto, že bych si netroufal, ale já se chci od nich především učit. Vzali mě perfektně a jsem moc rád, že mě trenér poslal do brány na pár minut proti Ženevě," poznamenal Grigar.

"Na rozdíl od Pavla jsem měl trému velikou. Chytat na Letné, to je obrovský zážitek a mám radost, že jsem při premiéře nic nepokazil," dodal jeden z největších domácích brankářských talentů.

Reklama

Související témata: