Hlavní obsah

Lejsal cítí v Liberci novou šanci

PRAHA

Pouze vysedávat na lavičce, byť v uznávané a proslulé italské Serii A, už nechtěl jednadvacetiletý fotbalový gólman Martin Lejsal. Proto se nerozpakoval přijmout nabídku na půlroční hostování ze Slovanu Liberec, v jehož dresu si odbyl premiéru při sobotní předligové generálce se slovenským Ružomberokem (2:1).

Článek

"Ne že bych se svým působením v Reggině nebyl spokojený, ale cítil jsem, že vydobýt si trvalé místo v brance je nesmírně těžké. Jediný brankář, který se v italské lize prosadil hned od mladého věku, byl Buffon, současná světová jednička. V poslední době jsem se o sebe bál, aby se mi pozice náhradníka nezačala líbit. Potřeboval jsem i motivační změnu a v Liberci cítím novou šanci," říká odchovanec zlínského fotbalu.

Je to pro něj velký skok? "V Reggině jsem to měl ztížené tím, že jsem si moc nezvykl na tamní typicky jižanskou a skoro bych řekl až africkou mentalitu. V jižní Itálii panuje na stadiónech fantastická atmosféra, ale problémy byly někde jinde. Třeba se zařizováním různých věcí. Návrat do Čech proto přijímám s nadšením," vysvětluje Lejsal.

Do Liberce přišel s vizitkou gólmana, který se může pochlubit čtyřmi starty z italské ligy, ale dosud neodchytal ani jediné střetnutí v tuzemské nejvyšší soutěži. "Je to dáno dobou. Vím, že něco podobného by bylo v minulosti asi nemyslitelné. Nynější fotbalové generaci se otevírají jiné možnosti a své fotbalové dráze nepřičítám nějakou výjimečnost," říká skromně vytáhlý mladík, který se k libereckému týmu připojil až v průběhu zimní přípravy.

"Hodně mě mrzí, že jsem s mužstvem neodletěl na soustředění na Kypr. Nestihl jsem to kvůli pozdnímu povolení od italského klubu. Dělám všechno pro to, abych tréninkové manko dohnal. Mnozí čekají, že hned půjdu v lize do branky, ale musím na sobě pracovat a věřit, že to brzy přijde. V Liberci už několik let působí kvalitní gólman Zbyněk Hauzr, který to tady dokonale zná. Určitě si vyhovíme, aby to bylo ku prospěchu mužstva," uvažuje Lejsal.

Jaké jsou jeho první dojmy z libereckého angažmá? "Jen pozitivní. Jsem tady sotva týden a jde hlavně o to, aby si na mě mančaft trochu zvykl a opačně. Českou ligu jsem průběžně sledoval a mám v ní kamarády z reprezentační jedenadvacítky nebo ze Zlína. I v libereckém kádru jsem potkal pár známých z Moravy, například Holeňáka, který začínal stejně jako já ve Zlíně," usmívá se nová akvizice mezi tyčemi.

Reklama

Související témata: