Hlavní obsah

Nejvíc v přípravě zářil Jablonec

PRAHA

Zimní přestávka je u konce a české fotbalové kluby se chystají na start jarní části nejvyšší soutěže, která startuje v sobotu. Nejlepší bilanci ze všech prvoligových týmů měli v zimní přípravě fotbalisté Jablonce. Do týmu zapracovali nové posily, z deseti utkání devětkrát vyhráli a jen jednou odešli poraženi.

Foto: ČTK/Michal Krumphanzl

Fotbalistům Jablonce (v zeleném) se v přípravě dařilo

Článek

Takřka plnou polovinu gólů obstarali Vodehnal (8) se Šenkeříkem (7). "Výsledky i přístup hráčů jsou povzbuzující, ale dokonale nás prověří až samotná soutěž. Nejvíc mě těší, že se nám vyhýbala zranění a s výjimkou Pokorného jsou všichni zdravotně v pořádku. Poslední týden přípravy nám ale situaci trochu komplikují klimatické podmínky, v pondělí v Jablonci napadlo 40 cm sněhu," uvedl trenér Jablonce Petr Rada.

V Jablonci věří, že k vylepšení třináctého místa v tabulce jim pomohou i posily  brankář Špit a Flachbart s J. Rosickým z pražské Sparty, P. Smíšek z Plzně a slovinský záložník Jožef z NK Lublaň. Klub změnil i prezidenta, jímž se po odstoupivším Pavlu Markovi stal poslanec parlamentu Libor Ježek. "Prvořadým cílem je klidná záchrana. Souběžně s tím chceme stabilizovat finanční situaci klubu, zajistit strategické partnery, dokončit rekonstrukci stadiónu a v horizontu tří let bojovat o evropské poháry," nastínil záměry klubový šéf.

Cílem Žižkova je záchrana

S novým trenérem Bittenglem a posilami Jiřím Němcem ze Sparty i Martinem Prohászkou z Ostravy vstoupí do jarní části Gambrinus ligy fotbalisté Viktorie Žižkov. Jediným cílem momentálně patnáctého celku tabulky bude záchrana."Museli jsme sáhnout po zkušených fotbalistech. V minulých letech jsme měli až nadstandardní výsledky. Pro jaro nám bude stačit záchrana, pak se budeme dívat dál," prohlásil ředitel Viktorie Žižkov Ivan Horník.

Tým během podzimu vedl nejprve trenér Lavička, po neuspokojivých výsledcích ho zastoupil Václav Hradecký, ale ani ten mužstvo nepozvedl. Proto v prosinci přišel z Blšan Günter Bittengel. Ten zatím nemůže počítat útočníkem Dortem, přestože se Žižkovem podepsal smlouvu. Opava však odmítla ukončit předčasně jeho hostování, a tak bývalý hráč Sparty zřejmě odehraje jaro ve slezském klubu.

Opava změnila tým

S obměněným kádrem vstoupí do druhé části první ligy nováček z Opavy, ale v základní sestavě mnoho nových tváří fanoušci nepoznají. Jedinou výjimku tvoří Slovinec Pavlovič, který přišel z ukrajinské Poltavy. "Ostatní jsou perspektivní," uvedl trenér Pavel Hapal.

Vedení klubu pro jarní část angažovalo Kamerunce Molonga rovněž z Poltavy, mladý Slovák Zeher přišel z 1. FC Košice, Putík na hostování z Olomouce a Lacigu s Jurčákem získali Opavané v nižších soutěžích. "Jsem moc rád, že jsme pozměněný tým mohli poznat i na kvalitních terénech v turecké Antalyi," uvedl Hapal.

Opavané v přípravě ani jednou neprohráli. "Až se toho trochu obávám," usmál se kouč a připomenul, že na podzim jeho celek doma nepoznal hořkost porážky, naopak venku se Slezanům nepodařilo získat jediný bod. "Tuhle bilanci musíme zlepšit, neboť doma máme obtížné vylosování a budeme potřebovat brát body i venku," dodal Hapal.

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava