Hlavní obsah

Baník chce titul, ale bere i poháry

Igor BruzlSport.czPrávo

Fotbalisté Baníku Ostrava nehodlají v jarní části opouštět první příčku ligové tabulky. "Už by bylo bláhové říci, že nás neláká titul. Chceme jej! Když by to ale nevyšlo, bereme i start v pohárové Evropě," uvedl předseda představenstva klubu Jakub Kahoun. Před startem jarní části se v Ostravě prodaly další čtyři tisíce permanentek.

Foto: FC Baník Ostrava

Fotbalisté Baníku věří ve vítězné kouzlo i na jaře

Článek

Ke splnění vytyčené mety má Baník nakročeno rázně. Po šestnácti kolech vede tabulku se sedmibodovým náskokem před Spartou. "Když před rokem přebíral klub nový majitel Daniel Vacek a tvrdil, že by chtěl hrát s Baníkem o titul, řada lidí se usmívala. Přitom teď je to realita a snad se o něj budeme rvát až do konce ligy," poznamenal Kahoun.

Posilou setrvání Bolfa

Na start v evropském poháru čeká ostravský klub od podzimu roku 1991, mistrovský titul se dokonce slavil na Bazalech ještě o deset let dříve. "Rozhodně by neúčast v některém evropském poháru byla při vývoji v lize pro nás neúspěchem, ovšem na týmu je vidět, že snu o titulu hodlá podřídit všechno," analyzoval situaci trenér František Komňacký.

Baníku v zimní přestávce nevyšlo posílení kádru. "V případě brněnského Doška jsme se nechtěli pustit do finančních dostihů a Žižkov od jednání o přestupu Oravce sám ustoupil," vypočítával Kahoun. Jedinými změnami tak jsou odchod útočníka Prohászky na Žižkov a rozšíření mužstva o talentované dorostence Cigánka a Tomašáka. "Největší posilou však pro nás zůstává, že jsme udrželi obránce René Bolfa. Do Auxerre by měl odejít až po skončení sezóny," potvrdil Kahoun a připustil, že zájem byl i o jiné hráče: "Ovšem o nikom jsme jednat nechtěli. Jedinou výjimkou zůstal Bolf a jsem moc rád, že to tak dopadlo."

Neprohráli 46 utkání

To, že klub nezahájil zimní výprodej, podpořilo v Ostravě fotbalovou euforii. Zájem o fotbal se promítl v počtu prodaných permanentních vstupenek, sezónních lístků zmizelo 10 200, z toho 8093 v zimě. "To je asi český rekord. Další permanentky už netiskneme, chceme nechat v prodeji před každým utkáním čtyři a půl tisíce lístků," řekl Kahoun a jen doufal, že v případě postupu do evropských pohárů by byl stejný zájem o permanentky i v létě.

Trenéra Komňackého nechával klidným i mediální hon na Baník, který pořádají zbylé kluby. Každý chce ukončit sérii Ostravanů bez porážky, jež už trvá 46 utkání! Šestnáctkrát Baník neprohrál v tomto ligovém ročníku, čtyřikrát na konci předešlé sezóny a mezitím uspěl ve 26 přípravných a pohárových zápasech, v nichž nastoupil A tým. "Máme dost zkušených hráčů na to, abychom tento tlak ustáli," byl skálopevně přesvědčen trenér.

Rezervy jsou v útoku

V zimní přípravě Baník v deseti utkáních šestkrát vyhrál a čtyřikrát remizoval. Absolvoval vydařené soustředění na Kypru a kouče těší, že kromě dlouhodobě zraněného Dvorníka má ostatních 23 hráčů zdravých. "Příprava odhalila naše slabší i silnější stránky. V útoku máme rezervy, ale inkasovali jsme jen šestkrát, v posledních čtyřech utkáních vůbec. Už řeším jen minimum otazníků v základní sestavě," přiznal se Komňacký.

Nejlepším střelcem zimy byl mladík Varadi s pěti zásahy, třikrát se trefil Krpec, dva góly dal i nejlepší kanonýr podzimu Heinz. "Adam Varadi díky nebojácnosti, důrazu a umění vybrat si správné místo kzak ončení určitě v průběhu jara nasbírá další ligové starty, ale zatím počítáme, že se častěji do zápasu zapojí jako střídající hráč," uzavřel Komňacký.

Reklama

Související témata: