Hlavní obsah

Brno trápí marodka, Plzeň věří v záchranu

čfo, KK, VKSport.czPrávo

S rozpornými pocity vstoupí do jarní části první fotbalové ligy další tři celky. Brněnské fotbalisty trápí zranění tří hráčů a chystají se vypořádat s odchodem kanonýra Doška. Plzeň naopak jedno střelecké eso získala a věří, že Horst Siegl pomůže klubu k záchraně. Ve Zlíně se chtějí kromě ligy soustředit i na domácí Pohár.

Foto: ČTK/Otto Ballon Mierny

Brnu v jarní části první ligy budou chybět góly Libora Doška (v červeném)

Článek

Zranění tří hráčů základní sestavy trápí před sobotní premiérou v Uherském Hradišti trenéry 1. FC Brno Karla Jarůška a Stanislava Schwarze. "Nejhůř je na tom záložník Mezlík, který možná promarodí celé jaro. Útočník Švancara a stoper Schuster by se měli vrátit na hřiště zhruba za tři týdny," odhadl Karel Jarůšek.

Mužstvo opustili přes zimu kanonýr Libor Došek, jehož zlákala nabídka Liberce, a obránci Vojtíšek s Krškem, kteří odešli na půlroční hostování do Slovanu Bratislava. Jedinou zbrusu novou tváří v týmu je záložník Jan Nečas, který má z dřívějška prvoligové zkušenosti z Liberce. "O Doškovy góly se musí podělit další hráči. Bez něj budeme hrát víc kombinačně, nebudeme už moci tolik spoléhat na nakopávané balóny dopředu," uvedl kouč.

Brňané by rádi poskočili ze současné desáté příčky do lepší poloviny tabulky. "Hlavně ale chceme na jaře klub ekonomicky i sportovně stabilizovat," tvrdí předseda představenstva Vlastimil Sehnal.

Velký boj o záchranu

Záchranářské boje očekávají jak fotbalisté, tak i vedení 14. celku tabulky Viktorie Plzeň. "V naší situaci bude každý zápas klíčový, ale důležitá budou hlavně utkání doma. V nich se bude lámat chleba. Už si nemůžeme dovolit rozhazovat body, jako jsme to dělali na podzim," řekl trenér František Cipro.

V kádru nastala řada změn odešlo 11 hráčů, mezi nimi Brazilec Edno, Kozel, Kučera, P. Smíšek či Smola, novými tvářemi jsou hlavně Siegl (Příbram), Gross (Teplice), Pilař (Vítkovice) a Slovinec Marušič. V klubu se také zlepšila ekonomická situace. Důvodem je příchod nového generálního sponzora švýcarské textilní firmy Sati, i prodej nadějného Davida Limberského do italské Modeny.

Novinkou na stadiónu v plzeňských Štruncových sadech je také umělé vyhřívání trávníku, které začalo plnit svůj účel počátkem února. V prvním utkání, které plzeňský celek hraje v neděli dopoledne na Žižkově, nemůže Cipro počítat se zraněným útočníkem Marušičem, brankářem Čalounem, záložníkem Ježem a potrestanými zadáky Knakalem a Zakopalem.

Zlín beze změn

S prakticky stejným kádrem, jaký odehrál ligový podzim, vstupují do jarní sezóny fotbalisté Tescomy Zlín. "Základní sestava zůstala pohromadě. Na hostování do Kunovic jsme uvolnili jen Chalupu, Lukaštíka a Hlavňovského. Všechny opory zůstávají, otazník visí pouze nad Koubským, o nějž se zajímá Šachťor Doněck," předeslal ředitel zlínského klubu Josef Duda.

Novými tvářemi v celku Tescomy jsou útočníci Martin Bielik a Richard Kald, kteří s mužstvem absolvovali už zimní přípravu. "Jde o mladé, perspektivní hráče, jež by měli oživit naši ofenzívu. V širším kádru máme i řadu vlastních odchovanců, kteří budou získávat ligové zkušenosti," uvedl trenér pátého mužstva tabulky Vlastislav Mareček.

Zlínští odehráli v přípravě deset utkání, v nichž pětkrát vyhráli, třikrát remizovali a pouze dvakrát odešli poraženi. Kromě tréninku doma a v blízkém okolí absolvovali i soustředění v Blšanech a Zlatých Moravcích, zaměřená na kondici a herní stránku. "Chceme hrát dobrý fotbal a uspět nejen v nejvyšší soutěži, ale i v Poháru ČMFS, který klademe na stejnou úroveň jako ligu," naznačil cíle zlínského mužstva Mareček.

Reklama

Související témata: