Hlavní obsah

Kapitán Baníku Látal: Budeme se prát až do konce

PRAHA/OSTRAVA

"Přestupy ve Spartě jsme sledovali všichni," přiznal před jarní částí fotbalové ligy kapitán Baníku Radoslav Látal. "Ovšem my budeme sázet na sehranost, jsme spolu už delší čas," dodal. "Baník bude pod tlakem, už kvůli fanouškům. Na to je naopak Sparta zvyklá, hraje pod ním neustále," kontroval zase Karel Poborský, šéf sparťanské kabiny.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Radoslav Látal

Článek

Co říkáte sparťanským posilám?

Látal: Samozřejmě jsme dění kolem Sparty všichni sledovali, debatovalo se o tom v šatně, ale prvním zápasem jara se přestaneme zajímat o ostatní a budeme si všímat jenom a jenom sebe. Je pravda, že Sparta posílila kvalitně, rozhodovat se však bude na trávníku, a není občas snadné ze spousty výborných fotbalistů vytvořit dobře spolupracující tým. My zase naopak budeme sázet na sehranost, jsme spolu už delší čas.

Poborský: Jsou velmi dobré. Kluci do mužstva lidsky zapadli. Jestli tomu tak bude i fotbalově, na to je ještě brzy hodnotit. Hlavně se to ukáže až v zápasech, v nichž o něco půjde. Troufnu si ale odhadnout, že i po téhle stránce bude všechno v pořádku.

Má nezměněný kádr Baníku na to, aby udržel první místo?

Látal: To jde teď těžko předpovědět, vždyť do konce ještě chybí skoro rovná poloviny ligy. Na podobné úvahy je opravdu hrozně brzy. Otázkou stále před začátkem jara zůstává, zda budeme schopni navázat na podzimní skvělou formu. Zisk titulu je souhrou dlouhé řady okolností, musí vám přát štěstí, vyhýbat se zranění. Opravdu nad tím teď nepřemýšlím.

Poborský: Na to mohu těžko odpovědět, všechno ukáže čas.

Kdy se podle vás bude lámat ligový chleba v boji o titul?

Látal: V našem případě hodně napoví začátek druhé poloviny ligy. Brzy bude jasno, zda zase hrajeme ve stejné pohodě jako na podzim. Když by se nám nějaký čas podařilo udržet ostatní mužstva na stejném odstupu, určitě bychom se titulu výrazně přiblížili. Řekl bych, že naše šance by rostly každým zápasem. Po pátém kole by ale už mělo být asi jasněji.

Poborský: Po každém utkání, které jedno nebo druhé mužstvo nezvládne. Bude třeba odehrát všechna utkání naplno a maximálně bodovat. Na konci ligy se to sečte a budeme moudřejší. Těžko teď dělat prognózy, jak po kterém kole bude vypadat čelo tabulky.

Baník i Sparta budou pod velikým tlakem, který tým má podle vás větší předpoklady ho lépe zvládnout?

Látal: Zkušení hráči i mladíci jsou v obou mužstvech, přesto si myslím, že v horší pozici by se mohla ocitnout Sparta. Také vzhledem k výraznému posílení se od ní ligový triumf bude čekat, kdežto nás pořád nikdo moc vážně nebere. Pro Spartu je titul povinností, my ho chceme, ale když bychom se dostali do evropských pohárů z jiného místa, tragédie by to určitě nebyla. Ale prát se o titul chceme až do konce.

Poborský: Sparta hraje pod tlakem celý život. Jestli je na to někdo dobře připravený, tak právě ona. Baník to bude mít těžší i přes obrovskou podporu svých fanoušků. Možná i právě proto...

Může ještě některý soupeř ohrozit v boji o titul vedoucí duo?

Látal: Nemyslím si, že by se boj o vítězství v lize zúžil jen na Baník a Spartu, rozhodnuto ještě zdaleka není. O Slavii se moc nemluví, ale neoslabila, navíc její ztráta na nás není o moc větší než odstup Sparty. Také Olomouc, pokud udrží podzimní formu, může zasáhnout do bojů o titul, takže čekám boj čtyř mužstev. Navíc podceňovat nelze ani Liberec.

Poborský: I to se může stát. Zejména Slavia a Olomouc mají minimální odstup od nás. Hraje se ještě o jedenačtyřicet bodů. Znamenalo by to však velký výpadek Baníku i náš, což ale nepředpokládám. Nejen tyto dva týmy však mohou boj o titul zdramatizovat tím, že nám nebo Baníku vezmou body.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články