Hlavní obsah

V Blšanech se děsí přívalu fandů Baníku

PRAHA/OSTRAVA

Divoká neděle možná čeká Blšany. Na sever Čech zamíří lídr fotbalové ligy z Ostravy a na nejmenší prvoligový stadión v ČR jej hodlá doprovodit i lavina fandů. Blšanští dělají vše pro to, aby nájezd příznivců, jimž bude vyhrazeno z kapacity 2300 diváků vyčleněno 200 míst, co nejvíce omezili.

Foto: FC Baník Ostrava

Blšany se připravují na nájezd příznivců lídra fotbalové ligy z Ostravy.

Článek

"Přidělené lístky jsme do Ostravy odeslali s tím, ať je fandům rozdělí, jak chtějí. Je nám ale zároveň jasné, že může místo 200 lidí přijet třeba 500 nebo 800," říká sekretář Blšan Lubomír Trnka.

Blšany přes zimu učinily částečné úpravy v areálu a svaz jim umožnil návrat do domácího prostředí mezi chmelnice. Šéf představenstva ostravského klubu Jakub Kahoun tvrdí, že si stěžoval u šéfa ligové komise Ivo Lubase. "Nevím, jak mohl někdo dopustit, aby se v Blšanech liga hrála," míní Kahoun, že stadión není způsobilý pro nejvyšší soutěž, a krčí rameny nad blšanským apelem, aby ostravští fanoušci nejezdili.

"Dělali jsme vše pro to, abychom dostali vstupenky navíc, ale soupeř vzkázal, že je vyprodáno. Ať je, nebo ne, snad z toho nebude nakonec válka. Tohle nechceme." Na možnost přesného stanovení počtu vstupenek pro fanoušky hostů svaz dosud nepamatoval.

Vyprodáno nebylo

Trnka přiznává, že v úterý odpoledne ještě nebylo zcela vyprodáno. "Pro naše příznivce ještě lístky jsou," podotýká s tím, že klub dělá vše pro to, aby se vstupenky nedostaly do rukou fandů Baníku. "Nemůžeme je pustit jinam než do sektoru pro vlajkonoše hostů, a tam se více než 200 lidí nevejde," tvrdí. V neděli před zápasem u pokladny už podle něj probíhat prodej nebude. "To už žádné lístky nebudou."

V permanenci bude policie. "Ale nebude to jednání Měnového fondu, aby tam bylo třeba 5000 strážců pořádku. Když někdo provalí plot zvenku, těžko s tím něco uděláme," pokračuje Kolář. Nejen on se bojí, že fandové bez lístků mohou páchat ledacos. Podle něj mají policisté už na nádražích v Podbořanech či v Žatci upozorňovat příznivce bez lístků, že jejich další cesta je bezpředmětná.

Kontrola vstupenek?

Fanoušci Baníku se ale cítí dotčeni tím, že by případně měli být omezováni. "Přece mi nemůžou zakázat, abych vystoupil z vlaku, když nemám lístek na fotbal. Vždyť mohu jet za strýcem a tetou do Blšan," kroutí hlavou ostravský fanoušek, který si nepřeje být jmenován.

Kontrolovat lístky na fotbal přímo na nádraží osobám nemusí být v souladu se zákonem. "Nevím, jak by někdo chtěl docílit, aby mu cestující ukázal fotbalovou vstupenku," vysvětluje právník JUDr. Petr Jansa. Bylo by podle něj možné omezit pohyb na nádraží, ale pokud nepůjde o organizovanou skupinu, pak by lidé mohli stanici opustit a vydat se kamkoliv. "Nikdo nemůže ani cestujícímu dokázat, že jede na fotbal," dodává.

Reklama

Související témata: