Hlavní obsah

Sparta znovu klopýtla, ztratila dvoubrankový náskok

Fotbalisté Sparty slibovali na jaře razantní stíhací jízdu za vedoucí Ostravou. Na konečném účtu mělo stát: titul. Místo toho letenští ztěžka klopýtají a byli sesazeni i z druhé příčky. V sobotu opět ztratili body, po domácí remíze s Příbramí zaváhali i v 19. kole v Českých Budějovicích. Ačkoli vedli o dva góly, vezou si jen bod za výsledek 2:2.

Článek

Dravý sparťan Rezek hned v úvodu utkání poškádlil nervy Jihočechů, ale nebylo mu přáno. Daleko blíže měl ale k brance na druhé straně českobudějovický Plocek, jemuž skvěle naservíroval míč Kulič. Jenže gólman Blažek k domácímu záložníkovi rychle přistoupil a ten v nouzi jen přestřelil branku.

Další výstrahu pro defenzívu hostů si připravil Lafata, po jeho dalekonosné ráně to v ochozech obdivně zahučelo. Domácí vsadili na důraz a ten se jim vyplácel. Napadáním získávali míče a drali se dopředu. První čtvrthodina byla v jejich režii.

Poté ale letenští přitlačili na pilu, začali se častěji objevovat v blízkosti Kafkovy svatyně a přišly i šance. Nejdříve Zelenka dlouho váhal se zakončením, až mu Penner míč odkopl, pak v obrovské příležitosti minul Štajner. Útočníkovi Sparty přistál Zelenkův centr přímo na noze, ale z malého vápna nikým neatakován mířil vedle.

Ale i Kotrbovi svěřenci museli stále myslet na zadní vrátka. To jim názorně předvedl Kulič, který po několika povedených kličkách pálil z hranice šestnáctky do Blažkovy náruče. Ještě předtím nechali sparťani po zmatcích domácí několikrát za sebou střílet bez přípravy.

Sparta se snažila s přibývajícími minutami hru zjednodušit překopáváním středu hřiště, čímž však zcela vyřadila ze hry tvořivé záložníky. Přesto vsítila úvodní gól. Poborský dlouhým centrem našel u pravé tyče Štajnera, který se hlavou vrhl za míčem a těsně před přestávkou rozvlnil síť.

Manko je nezlomilo

I po obrátce se sparťané spoléhali na jednoduchost. Ta se jim vyplatila v 59. minutě. Do té doby hodně nepřesný Kováč pětadvacet metrů od brány napřáhl a nádherně napasoval míč do růžku českobudějovické branky. Ani tahle paráda ale domácí nezlomila. Hned v 65. minutě ztenčil náskok hostů Vozábal.

V 77. minutě mohli letenští opět pojistit výsledek, protože Zelenka se řítil do vápna z levé strany, jenže jeho přízemní střelu tečoval jeden z obránců a míč skončil na tyči. Další střelecký pokus Sparty pak už do sítě doputoval, jenže Štajnerovo postavení posoudili rozhodčí jako ofsajd.

Nakonec se domácím vyplatila obrovská bojovnost. Po další rychlé akci z levé strany se dostal míč ke Kuličovi a ten podobně jako Vozábal už neměl problémy trefit odkrytou síť. Jeho branka přinesla českobudějovickému týmu bodový zisk se Spartou po deseti letech.

Sparta ztrácí na ligového lídra pět bodů, Ostravané ovšem mají dva zápasy k dobru. V neděli hrají v Blšanech, ve středu pak odložený zápas minulého kola se Synotem na Bazalech. Navíc Spartu předstihla Slavia, která doma rozdrtila Plzeň.

České Budějovice - Sparta Praha 2:2
Poločas: 0:1. Branky: 65. Vozábal, 88. Kulič - 44. Štajner, 59. Kováč. Rozhodčí: Šedivý - Zlámal, Petřík. ŽK: Pončák, Kulič - Rezek. Diváci: 4745.
České Budějovice: Kafka - Horejš, Penner, Leština, Plocek (83. Gruber) - Vozábal, Dvořák, Chlebek, Pončák - Lafata (81. Matoušek), Kulič (90. Smíšek).
Sparta: Blažek - Pergl, Hübschman, Johana, Michalík - Poborský, Kováč, Zelenka, Voříšek (90. Poledica) - Rezek, Štajner (81. I. Gluščevič, 90. Baranek).
Fotbalová liga, 19. kolo
České Budějovice - Sparta Praha 2:2
Slavia Praha - Plzeň 3:0
Synot - Jablonec 1:0
Olomouc - Příbram, hraje se v neděli (17:00)
Blšany - Ostrava, hraje se v neděli (14:00)
Žižkov - Brno, hraje se v neděli (10:15)
Liberec - Zlín, hraje se v pondělí (16:40)
Opava - Teplice, hraje se 24. 3.

Reklama

Související témata: