Hlavní obsah

Boj o ligový titul se v úvodu jara zamotal

hok, elt, bir, sob (Právo)Sport.cz

Obhájce titulu pražská Sparta už je třetí, ligový lídr z Ostravy lehnul na půdě posledních Blšan a Slavia se v tabulce usadila na druhé příčce. První tři kola po zimní přestávce vývojem domácí nejvyšší soutěže pořádně zamíchala. O překvapení rozhodně nebyla nouze.

Článek

"Není pro mě žádným překvapením, že se špička tabulky zase rozšířila," říká trenér Baníku František Komňacký. "Ostatně už před začátkem jara jsem varoval, že se na čelo může dotáhnout Slavia, nebo také Olomouc i Liberec.

Neudivilo mě, že Slavia vylétla nahoru, protože měla doma přijatelné soupeře a dokázala zvítězit ve Zlíně, čímž získala veliké sebevědomí. Rozhodně si nemyslím, že by tohle trio bylo už uzavřené, pořád je třeba brát hodně vážně Olomouc a pondělní výhrou nad Zlínem se k možnému útoku na přední příčky přihlásil i Liberec."

Csaplár: Starejme se sami o sebe

Slavia všechny tři zápasy jarní části ligy vyhrála, kouč Josef Csaplár vlil týmu novou krev do žil. On sám však zůstává nad věcí. "Na tabulku se nedívám. Zajímá mě hlavně, abych neškobrtnul přes nejbližší překážku," tvrdí rezolutně.

Klopýtnutí Sparty i Baníku vnímá, ale rozhodně ho nepřeceňuje. "Hráčům říkám, že tohle je past. Musíme se starat hlavně sami o sebe. Vždyť se odehrála jen tři kola, nic víc. Do konce ligy zbývá řada zápasů. Rozhodně nejsem blázen, abych skákal u televize, když Sparta dostane v Budějovicích gól na 2:2," říká Csaplár.

Kotrba žehrá na nabitý program

Trenér Sparty Jiří Kotrba také zůstává v klidu: "Samozřejmě, že nás mrzí dvě remízy, protože jsme zbytečně přišli o čtyři body. Soutěž je na začátku, pořád se hraje o třiatřicet bodů. Už před jarem jsem tvrdil, že nesmíme zapomínat na mužstva za námi. Slavia má klid, soustředí se jen na ligu.

My máme nabitý program, především v něm jsou dvě utkání Ligy mistrů, takže systém přípravy je jiný. Ale nemám čas sledovat ostatní a spekulovat, to není můj úkol. Soustředíme se na sebe a musíme teď získat maximum možného."

Bývalý vynikající záložník Antonín Panenka o Spartě míní: "Došlo k výměně několika hráčů, což samozřejmě nikdy není moc dobré. Na příkladu Baníku je vidět, že lepší varianta je, když mužstvo hraje spolu několik let. Myslím, že se začleněním Štajnera do celku Sparty problém nebude, ale u mladších hráčů to může být horší," soudí Panenka

Třetí vzadu

"Údiv, že Slavia je ve hře o titul, není podle mě na místě," myslí si bývalý trenér reprezentační jednadvacítky Werner Lička. "Nástup Slavie může lize ještě pomoci k větší atraktivitě."

S tím souhlasí i ostravský obránce René Bolf. Ten Slavii nikdy neodepisoval. "Dost jsem se podivoval, když se všude mluvilo jen o souboji mezi Baníkem a Spartou. Zapomnělo se na Slavii, která o sobě dala nahlas vědět. Stala se černým koněm, který se do boje o titul zapojil z mírného odstupu, ale ukázalo se, že nový trenér dal mužstvu správný impuls. Zvládli začátek jara, což pro mě není žádné překvapení."

Čára za Blšany

Neohroženost Baníku, s jakou drtil soupeře, v neděli padla. Napravit to však může už dnes v odloženém zápase se Synotem. Pokud vyhraje, bude mít na druhou Slavii náskok šesti bodů. "Za utkáním v Blšanech jsme udělali tlustou čáru," prohlašuje Bolf. "Ukázalo se, jak je liga nevyzpytatelná, stát se může ledacos," dodává s tím, že na špatných terénech přicházejí technické týmy o svou výhodu.

Panenka nabízí jiný úhel pohledu: "Porážka v Blšanech může mít dva aspekty. Samozřejmě ten nepříjemný, kdy se prohrálo s posledním týmem, což je něco jiného než podlehnout třeba Spartě. Z tohoto hlediska se psychika hráčů asi trochu naruší. Na druhé straně, teď už mají za sebou první prohru a můžou zase začít vyhrávat."

Rozhodne se až v závěru soutěže

Lička je přesvědčen, že boj o titul definitivně rozhodne až zápas na Bazalech v předposledním kole, kdy Baník doma přivítá Spartu. "Oponoval jsem všem, kteří tvrdili, že prvních pět jarních kol napoví, kdo získá titul. Nic jasné nebude. Hrát roli nemusejí ani vzájemné zápasy mužstev z horní části tabulky, protože je vidět, že tyhle kluby mohou ztratit i u slabších týmů, což potvrdil Baník i Sparta," připomíná Lička.

"Myslím si, že i přes prohru má Baník nejlepší výchozí pozici. Předpokládám, že dnes porazí Synot a bude mít na Slavii dostatečný náskok šesti bodů. Sparta teď dvakrát ztratila remízami a asi tam není něco v pořádku, protože zápas v Budějovicích mělo v pohodě dohrát do vítězného konce.

Záležet bude na sebevědomí týmů, na aktuální formě klíčových hráčů, těch faktorů je celá řada. Důležitá bude ctižádostivost hráčů a atmosféra v týmu," přemýšlí nahlas Panenka.

Jak začalo jaro pro první tři celky
17. kolo:Liberec-Baník 0:2, Opava-Sparta 3:4, Slavia-Blšany 2:0
18. kolo:Baník-Synot odloženo, Sparta-Příbram 0:0, Zlín-Slavia 1:2
19. kolo:Blšany-Baník 2:1, Budějovice-Sparta 2:2, Slavia-Plzeň 3:0
Pořadí:1. Baník 39, 2. Slavia 36, 3. Sparta 34.

Tabulky a statistiky nejen české fotbalové ligy najdete zde:

Reklama