Hlavní obsah

Verbíř dvěma brankami ukončil čekání Teplic na ligovou výhru

TEPLICE

Čekání teplických fotbalistů na ligovou výhru skončilo po devíti zápasech. Severočeši dnes udolali doma České Budějovice 2:0 dvěma brankami kapitána Pavla Verbíře, který navíc po 422 minutách uťal teplický gólový půst. Hosté naopak po osmi zápasech prohráli.

Článek

Tepličtí v první půli drželi Jihočechy téměř bez výjimky na jejich polovině, ovšem dát gól pro ně bylo neřešitelným úkolem. Před Kafkovou brankou je svírala křeč a ve finální fázi prakticky nehrozili. Po šesti minutách se do první teplické šance tlačil urostlý útočník Mašek, ale nejprve mu míč na malém vápně odskočil od nohy, pak před ním zakročil obránce Penner.

Budějovičtí vsadili vše na pevnou obranu a Teplice občas pozlobili po rychlém brejku. V 11. minutě se na dobrý Pončákův centr skluzem marně natahoval střelec Lafata. Pak Stínadla opět ovládli žlutmodří a gólman Kafka měl dost práce. Nejprve se jen díval, jak Doležalova dělovka letí vedle pravého horního rohu jeho branky, pak si poradil s atakem dotírajícího Tesaříka i dalším dalekonosnými pokusy Doležala a Krmaše.

Po půlhodině hry mohli Jihočeši zasadit domácím tvrdou ránu. Lafata skvěle vysunul Plocka, ale ten si ke své smůle v samostatném průniku mezi přihlížejícími stopery předkopl míč tak, že u něj byl brankář Poštulka o zlomek vteřiny dřív.

Až do 62. minuty se zdálo, že se teplický zmar bude dál prohlubovat. Hra Strakova týmu postrádala přesnost i nápad, domácí se navíc spíš než na hru soustředili na protesty proti výrokům rozhodčího Čuřína.

Po sedmnácti minutách druhé půle se ale dočkali spásy. Po nenápadné akci přiťukl Tesařík míč Verbířovi, ten si osmnáct metrů před brankou srovnal míč na pravačku a jeho rána ještě nešťastně tečovaná Dvořákem zapadla do levého růžku Kafkovy branky. Po dlouhých 422 minutách tak skončilo teplické období bez vstřeleného gólu.

V tu chvíli jako by se žlutomodří začali strachovat o výhru. Vyklidili dobyté pozice před budějovickou brankou a dali hostujícím fotbalistům volnost. Ti se tak stále častěji dostávali na dostřel: pro Plockovu střelu z voleje se musel na zem položit Poštulka a před pokutovým územím musel zasahovat i před Kuličem.

Tepličtí ale své vítězství stačili pojistit. V 86. minutě stáhnul Krmaše těsně před brankou Pončák, po druhé žluté kartě byl vyloučen a následnou penaltu jistě proměnil Verbíř. Odepisovaný hráč se tak dnes pasoval do role teplického hrdiny a spasitele.

FK Teplice - Dynamo České Budějovice 2:0 (0:0)
Branka: 62. a 87. z pen. Verbíř. Rozhodčí: Čuřín - Vodička, Pokorný. ŽK: Mašek, Skála, Rada - Čáp, Penner, Pončák. ČK: 86. Pončák (Budějovice). Diváci: 3148.
Teplice: Poštulka - Doležal (73. Klein), Rada, Skála, Leitner - Verbíř, Krmaš, Kuchař, Tesařík - Rilke (46. Kowalík), Mašek (83. Veleba). Trenér: Straka.
Budějovice: Kafka - Pončák, Homoláč, Penner, Čáp (69. Gruber) - Vozábal, Chlebek, Dvořák, Plocek (81. Matoušek) - Lafata, Kulič (69. Adam). Trenér: Tobiáš.

Reklama

Související témata: