Hlavní obsah

Baník znovu propásl šanci zvýšit náskok

OSTRAVA

Fotbalová Sparta i Slavia o víkendu zaváhaly, ale ostravský Baník odmítl v pondělní dohrávce 20. kola první ligy se Žižkovem zvýraznit svůj náskok v čele tabulky. Doma mu před vyprodaným hledištěm komplikovalo dobývání svatyně Pražanů husté sněžení, výsledkem byla bezbranková remíza. Ostravané vedou tabulku s náskokem šesti bodů před Slavií.

Článek

O záchranu bojující Pražané vsadili na to, že v Ostravě neinkasují. Oravce na hrotu jen občas doplnil Prášil, jinak se hosté upnuli na defenzívu. Pomáhali si fauly i zákroky na hranici únosnosti, což nelibě nesli domácí fotbalisté i diváci. Až po čtvrthodině unikl Matušovič, ale jeho akce skončila na obráncích soupeře. "Tušili jsme, že budeme hrát pořád do plných, , ale neporadili jsme si s tím," řekl trenér Baníku František Komňacký.

Baník se nedostával ani ke standardním situacím, těch pár, které zahrával, Pražané často s notnou dávkou štěstí odvraceli. Několikrát se Ostravané zlobili na sudího Beneše, že neodpískal pokutový kop za držení bránících hráčů Žižkova. Ve druhé vážnější šanci se ocitl až po půlhodině opět Matušovič, jenže vypálil z hranice šestnáctky mimo.

Hostům nahrál terén

Šance Viktorie? Kromě ukopnutí Oravce z úvodu žádné nebyly. Jenže během přestávky, která se natáhla na půl hodiny, vánice změnila trávník v souvislou sněhovou pokrývku, což Pražanům sedělo. Na zmrzlé ploše se hráči obtížně pohybovali, přesto se oranžový balon dvakrát snesl do nadějné pozice k Pospěchovi, ovšem ani jeho pokusy v síti neskončily. "Terén nám malinko nahrál," věděl kouč Žižkova.

Ostravané museli dávat pozor na brejky, po jednom mohl rozhodnout Dirnbach, zblízka však těsně minul. V 75. min. nezamířil ani přesně na vzdálenější tyči volný Matušovič a pak už to byla ze strany domácích křeč. Téměř vyprodaný stadion se branky nedočkal. "Takový zápas bývá o jedné dvou šancích a my je neproměnili," řekl Komňacký.

Antifotbal Viktorie tak slavil úspěch. "Sáhli jsme ke všem legálním prostředkům, jak neprohrát," prohlásil kouč Žižkova Günter Bittengel.

Baník Ostrava - Viktoria Žižkov 0:0
Rozhodčí: Beneš - Filípek, Pustka. ŽK: Heinz, Látal, Bolf - Pikl, Sabou, Prášil. Diváci: 18.020 (vyprodáno).
Ostrava: Laštůvka - Pospěch, Bolf, Besta, Drozd - Látal, Bystroň (70. Slončík), Lička, Čížek - Heinz, Matušovič (81. Magera). Trenér: Komňacký.
Žižkov: Pižanowski - Ščasný, Buryán, Klimpl, Mikulík - Sabou - Prášil (82. Chihuri), Němec, Pikl, Dirnbach - Oravec (90. Prohászka). Trenér: Bittengel.

Reklama

Související témata: