Hlavní obsah

Sparta zvažuje nasadit do derby Koubu

Vrcholem 21. kola první fotbalové ligy bude nedělní derby Slavia - Sparta. Nejstarší zápas české historie tradičně láká velkou pozornost, a letos bude mít už 259. pokračování. Tentokrát může přiblížit jednomu ze soupeřů druhé místo, znamenající účast v kvalifikaci Ligy mistrů, a možnost vyzvat na souboj Baník Ostrava, který zatím lize jasně dominuje.

Článek

Oba nesmiřitelní soupeři měli před očekávaným soubojem rozdílný program. Sparťané hráli Ligu mistrů v Miláně, zatímco slávisté měli volno. Problémy však měli obdobné: v polovině týdne se jim zranily brankářské jedničky a vypadalo to, že mezi tyčemi dostanou přednost náhradníci.

Slávista Radek Černý se však rychle vyléčil, protože srážka jeho hlavy s nohou jednoho ze spoluhráčů na tréninku dopadla bez vážnějších následků. Už ve čtvrtek proto Černý hlásil, že na derby je připraven.

Sparta možná nasadí Koubu

S jeho sparťanským kolegou Jaromírem Blažkem to vypadá o poznání hůře. "Kdyby se hrálo dnes, určitě by chytat nemohl. Čekáme, co s ním udělá odpolední trénink," uvedl v poledne trenér Jiří Kotrba. Současně však zopakoval, že nemá obavy o případný záskok Petra Kouby.

"Vidím ho v tréninku, je v pohodě a takový zápas by jistě zvládnul," nestrachoval se kouč o formu rezervního pětatřicetiletého gólmana, který nestál mezi prvoligovými tyčemi už 22 měsíců. Naposledy Kouba chytal ještě v dresu Jablonce.

Proti Slavii se mu daří

Ovšem Kouba to na červenobílé umí: v české lize proti nim odchytal za Spartu a Jablonec sedm utkání, ale ještě nikdy neodešel poražen. V derby sice hrál naposledy před osmi lety, ale nyní by měl motivaci navíc: na svém kontě má 97 odchytaných nul a je už jen kousek od klubu sdružujícího české gólmany, kteří udrží čisté konto alespoň ve stovce ligových zápasů doma i v zahraničí.

Slávisté měli dostatek času se na derby soustředit. Těšili se hlavně na to, že na jejich domácí zápas konečně přijde na Strahov hodně fanoušků. Fotbalu by mělo přát o víkendu i počasí, a tak se předpokládá návštěva kolem patnácti tisíc lidí.

První derby pro Csaplára

Výjimečnost zápasu si ale trenér Josef Csaplár nechtěl připouštět. "Derby je výjimečné utkání, ovšem já si jako trenér emoce nesmím dovolit. Pro mě je to zápas jako každý jiný," tvrdil muž, který však přímým aktérem slavného utkání ještě nikdy nebyl.

Nejzkušenější hráč Slavie Pavel Kuka jich sice má za sebou už patnáct, ale sváteční nádech pro něho derby nikdy neztratilo. "Pro hráče je to zcela výjimečný zápas. Rapidně se zvedá zájem médií, významu zápasu odpovídá i návštěva. A tentokrát je to umocněno i postavením v tabulce; když vyhrajeme, tak odskočíme Spartě na pět bodů," připomíná Kuka hlavní slávistický motiv pro nedělní duel.

Slavia chce hrát ofenzivně

Sešívaní mají na rozdíl od Sparty potíže se zdravotním stavem hráčů, především útočníků. Hrát nemohou Adauto a Fořt, otázkou je, zda nastoupí Tomáš Došek, který od zápasu v Jablonci netrénoval. "Mám jediného útočníka," posteskl si Csaplár, který z těchto důvodů zařadil do přípravy prvního mužstva z béčka mladého Hašlera.

Od cíle sehrát proti věčnému rivalovi ofenzivní představení však ambiciózní kouč neustoupil. "Neumím si představit, že bychom zápas odehráli tak, že zalezeme do vápna. To je proti mé přirozenosti a povaze," prohlásil odhodlaně slávistický kouč.

Pro Kotrbu může být derby existenční

Také u Sparty je neznámou, k jakým změnám v sestavě sáhne trenér Kotrba. Na rozdíl od svého kolegy sice nemá až na Blažka potíže s rozsáhlou marodkou, ale spíše s aktuální formou některých obvyklých opor. Do sestavy se také zřejmě vrátí Tomáš Jun, který v Itálii znovu obul střelecké kopačky.

Otázkou zůstává, zda mezi jedenáctkou vyvolených bude i některý z dvojice Voříšek - Rezek. "Patří do užšího kádru, jeden z nich by se mohl v nominaci určitě objevit," naznačil Kotrba, že změn by mohlo být více. Pro letenského trenéra to může být klíčový duel; těžko lze odhadovat, jak by postupovalo klubové vedení, pokud by zápas pro rudé barvy skončil prohrou.

Utkání začíná v neděli 14. března v 17:20 na Strahově, přímý přenos vysílá Nova. Komise rozhodčích na utkání nominovala zkušenou trojici Puček - Gulajev, Amler (Beneš).

Předpokládané sestavy:
Slavia: Černý - L. Došek, Latka, Müller, Zachariáš - Piták, Bejbl, Koloušek, Józsi - T. Došek (Jefferson), Kuka.
Sparta: Kouba - Pergl, Hübschman, Johana, Michalík - Poborský, Zelenka, Kováč, Štajner - Jun, Rezek.

Reklama