Hlavní obsah

Výjimečné derby: půjde o hodně

PRAHA

Bitva, v níž půjde o mnoho. Možná o všechno. Nedělní derby Slavie se Spartou na Strahově magicky přitahuje svou atraktivností a zodpoví spoustu otázek. Jeden z rivalů asi vypadne z boje o titul! A kouč Letenských Jiří Kotrba má dost možná poslední šanci zabránit svému vyhazovu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Slávista Pavel Kuka nastoupí v neděli na Strahově k 16. derby se Spartou

Článek

Spartu musí děsit její ubohá jarní série: včetně Ligy mistrů má za sebou šest utkání, z nichž urvala jedinou výhru se štěstím v Opavě. Jinak čtyři remízy a prohra v Miláně, to vše dává dohromady osmibodovou ztrátu na první Baník, dvoubodové manko na rivala ze Strahova a situaci, která je na hranici únosnosti.

Kuka: Vyhrát, jinak se nic nevyřeší

Hráčům Sparty tedy už zase nezbývá než dokola opakovat, že tentokrát prostě musí... "Každý z nás ví, o co v neděli půjde. Ještě nevzdáváme boj o titul a minimálně se popereme o druhé místo ještě zajišťující kvalifikaci o Ligu mistrů. Derby je pro nás klíčové a my ho chceme jedině vyhrát. V takovém utkání se na porážku nebo únavu zapomene," burcuje tým sparťan Radoslav Kováč.

"Ne vždy bývalo derby tak zajímavé jako tentokrát. Obě mužstva musejí hrát na výhru, aby zápas vůbec něco řešil. Musíme vyhrát! Nic jiného nás nezajímá. A nemá cenu debatovat o tom, že je třeba Sparta v nějaké krizi. V derby se vše maže," vykládá zase slávista Pavel Kuka.

Slavia měla čas na přípravu

V neděli deset minut před půl šestou to vypukne. Sparta tone v mizérii. Slavia ze čtyř jarních kol třikrát vyhrála, jednou remizovala, ale měla slabší soupeře. Přehrála Blšany, Plzeň a Zlín, z Jablonce přivezla v neděli bodík a předvedla chabý výkon. "Musíme minimalizovat emoce a výjimečnost utkání se Spartou," snaží se krotit očekávání kouč sešívaných Josef Csaplár, jehož čeká premiérové pražské derby.

Nesmiřitelní soupeři půjdou do bitvy z odlišných předstartovních pozic. Je lepší mít týden na přípravu, nebo setrvat v zápasové sérii jako Sparta, jež v týdnu vypadla z Ligy mistrů v Miláně? "Já považoval rytmus středa-neděle v Liberci za výhodu," tvrdí Csaplár. Co na to Kuka? "Co si budeme povídat. Je lepší, že jsme měli čas na klidnou přípravu..."

Kotrba: Musíme jenom umřít

Mistr má podle trenéra Kotrby před klíčovou bitvou více variant sestavy: "Teprve uvidím, pro co se rozhodneme. Musíme vnutit Slavii svoji hru a pokud se to podaří, pak vyhrajeme."

Kotrba ovšem nechtěl ani slyšet o tom, že Sparta musí zvítězit! "My musíme jenom umřít. Mus je velký pán... Chceme vyhrát. Nemám obavu, že by se na nás podepsala prohra v Miláně. Naopak, spíš hráče nabudí."

Totéž si myslí i kapitán Karel Poborský: "Je to tak! A derby je vždycky padesát na padesát." Právě na Poborského se chystají fandové (čeká se jich kolem patnácti tisíc) Slavie při každém dotyku s míčem bučet a pískat za to, že před startem jara uvedl, že Slavia není pro Spartu soupeř...

"To jsou věci, které dělají správný náboj. Každý nese odpovědnost za svá prohlášení," směje se Kuka, jehož čeká 16. derby.

Pravděpodobné sestavy
Slavia
Černý - L. Došek, Latka, Müller, Zachariáš - Piták, Bejbl, Koloušek, Józsi - Jefferson (T. Došek), Kuka. Sparta: Blažek - Pergl, Hübschman, Johana, Michalík - Poborský, Zelenka (Sivok), Kováč, Štajner - Jun, Rezek. Řídí rozhodčí Puček, začátek je 17.20 h, vysílá Nova.
Sparta
Blažek - Pergl, Hübschman, Johana, Michalík - Poborský, Zelenka (Sivok), Kováč, Štajner - Jun, Rezek.
Řídí rozhodčí Puček, začátek je 17.20 h, přímo vysílá TV Nova.

Reklama

Související témata: