Hlavní obsah

Slavia v novém tisíciletí ještě Spartu neporazila

PRAHA

Nedělní prestižní ligové derby pražských S vyznělo jednoznačně pro fotbalisty z Letné. Sparta dala dva góly, navzdory oslabení nedostala žádný a vrátila se na druhé místo v tabulce. Slavia jen dokázala, že přesilovky proti městskému rivalovi jí nejdou, sešívaní nevyužili podobnou příležitost ani na podzim. Naposledy vyhráli v minulém tisíciletí - v roce 1999.

Článek

Letenští před poločasem přišli o vyloučeného brankáře Petra Koubu, toho nahradil mladíček David Bičík. Zachytal výborně. Za stavu 1:0 Spartu podržel a ve své premiéře se mohl radovat z cenného vítězství. "Neměl čas na nervozitu, to bylo pro něj dobré. Ani se nestačil pořádně rozcvičit," poznamenal kouč Jiří Kotrba.

Dvaadvacetiletého Bičíka uklidňovali při jeho ostrém startu v šatně spoluhráči. "Věřili mi. Hlavně jsem nechtěl pustit hloupý gól," rozplýval se po utkání spokojený odchovanec Sparty. Nejhůře mu bylo ve druhé půli při Kalivodově střele, předvedl ale výtečný zákrok a udržel body pro oslabený tým. "Bylo to reflexivní. Kluci mi moc pomohli tím, že nenechali střílet Kolouška," chválil spoluhráče.

Kouba: Sudí pískal dobře

Zatímco Bičík prožíval neuvěřitelné okamžiky své nepříliš dlouhé kariéry, veterán Kouba byl pořádně zkroušený. Zdálo se mu sice, že vyloučení bylo přísné, ale do rozhodčího Pučka se nenavážel. "Odpískal velmi dobré utkání. Snažil jsem se ho přesvědčit, že to nebyla úmyslná ruka, že mě do ní jen trefil. Byl jsem hrozně nešťastný," popisoval zkušený gólman.

Jak k celé věci došlo? Kouba vystartoval proti Kalivodovi, ocitl se mimo vápno a instinktivně zakročil. "Věděl jsem, že jsem venku ze šestnáctky, ale nebyl čas myslet. Dopadlo to, jak to dopadlo," řekl s tím, že červená karta hosty paradoxně nastartovala. "Ale nebylo mi zrovna nejlépe," dodal Kouba.

Ten si také o přestávce popovídal se svým náhradníkem. Mladému Bičíkovi řekl, ať je v klidu, že na to má a zápas zvládne. "Radil jsem mu, ať se nestresuje a jen koncentruje na hru, že ty zákroky přijdou samy a chytí se," povídal po utkání Kouba.

Kolouškovo nejhorší derby

Spokojenost sálala z kapitána Sparty Karla Poborského, někdejší opory sešívaných. "Byli jsme nažhavení i v deseti a celá republika viděla, že Slavia nehraje v nějaké mimořádné formě. Vždyť prakticky neměli žádnou vyloženou šanci. My jsme byli hladovější po výhře, semkli jsme se a hráli dobrý fotbal," prohlásil Poborský.

Slávisté zápas nezvládli, což sami přiznávali. Ani Václav Koloušek, který patřil k nejlepším hráčům domácích, na obranu Sparty nevyzrál. "Kdybych věděl jak, tak jsem to určitě udělal. Bylo to moje nejhorší derby. My jsme tu přesilovku nezvládli jako celek," smutnil Koloušek. Další vývoj v lize ale neviděl černě. "Jsou jen o bod před námi. Jedeme do Ostravy a tam se dá něco urvat," nepropadal panice.

"Prostě to nešlo. Chtěli jsme hrát více po stranách, jenže jsme toho moc nepředvedli. Spartu vyloučení semklo, dobře bránila a sázela na brejky. Nedá se nic dělat, jedeme dál, do konce ligy je ještě dost zápasů," uzavřel optimisticky záložník Slavie Karel Piták.

Reklama

Související témata: