Hlavní obsah

Baník vyhrál v Plzni a vede znovu o osm bodů

PLZEŇ

Fotbalisté Baníku si laxností málem zkazili pohodový podvečer, ale nakonec si potřetí na jánošíky s týmem z konce tabulky nezahráli. Na hřišti poslední Plzně vyhráli se štěstím díky trefám Matušoviče, na druhou Spartu mají k dobru osm bodů a pádí za titulem.

Článek

"Naše vítězství se však rodilo v bolestech, hlavně v závěru jsme si situaci zbytečně zkomplikovali. Sami jsme postavili soupeře na nohy a měli jsme problémy," připustil kouč Baníku František Komňacký.

Nesmělá oťukávačka, takových bylo prvních patnáct minut, než se hosté dostali do tempa. Předtím jako by měli v hlavě strašáka z blšanského kolapsu a domácí plichty se Žižkovem. Postupem času se však systém domácí obrany změnil v chaos. Ovšem Drozd nejprve poslal hlavičku nad, Matušovič minul pravou tyč a Baník nechal Západočechy ještě chviličku snít...

Jenže po půl hodině už to tam brankáři Colceagovi spadlo: sprintující Látal zaběhl za obranu, báječný Heinzův pas předložil před prázdnou branku Matušovičovi a míč doskákal k pravé tyči  0:1.

Ostravané si museli po týden staré bahnité zkušenosti z Bazalů připadat na krásném trávníku jako v ráji, ale další příležitost měl Heinz až chvilku před koncem půle, kdy Colceag jeho přízemní střelu kryl. Plzeň se nezmohla na nic, Barteskovi míč v dobré pozici odskočil.

Baník neoslňoval, ale když přidal v 55. minutě druhý gól Matušovič po přihrávce Heinze, zdálo se, že bude klídek. Plzeň dokumentovala naprostou bezmoc takto: Bolf stáhl v 58. min. v šestnáctce Němce, sudí správně nařídil penaltu, ovšem Laštůvka nebohou střelu Ježe vyrazil.

"V tréninku je proměňoval suverénně, ale na druhou stranu branky. Velká škoda té penalty," litoval kouč Plzně František Cipro. Pak se ale začaly dít věci. Uspokojený lídr nepochopitelně přestal hrát. Laštůvka ještě famózně vytlačil trestný kop Bartesky, ale zanedlouho si Látal srazil Sieglovu střelu z úhlu do vlastní branky!

Rozhozený Baník vyklidil střed pole a zuby nehty bránil body. Nakonec však mohl vedení ještě zvýšit. Sudí Šedivý totiž odpustil Plzni penaltu za faul na Heinze a střídající Žůrek netrefil po rychlém brejku odkrytou branku. "Kdybychom dostali v závěru druhý gól, tak bychom se vůbec nemohli divit. Budu mít k hráčům hodně výtek," mračil se Komňacký.

Viktoria Plzeň - Baník Ostrava 1:2 (0:1)
Branky: 79. vlastní Látal - 30. a 55. Matušovič. Rozhodčí: Šedivý - Tulinger, Lukes. ŽK: Pilař, Jež (oba Plzeň). Diváci: 7425.
Plzeň: Colceag - Petrouš, Knakal, Skuhravý (53. Pilař), Gross - Jež, Barteska, Švejnoha (81. Kašťák), Němec - Fillo (72. Blaha), Siegl. Trenér: Cipro.
Ostrava: Laštůvka - Pospěch, Bolf, Besta, Drozd - Látal, Lička (80. Slončík), Bystroň, Čížek - Matušovič (74. Magera), Heinz (89. Žůrek). Trenér: Komňacký.

Reklama

Související témata: