Hlavní obsah

Slavia dobyla Bazaly, boj o titul pokračuje

OSTRAVA

Bez měsíce rovný rok trvala neporazitelnost ostravského Baníku na svém stadionu. V pekelné atmosféře ovšem tři body uloupila Slavia, která si tak spravila chuť po porážce v derby a tím se zapojila do boje o titul. Slezané podruhé v sezóně prohráli, jejich náskok v čele tabulky se ztenčil.

Článek

Zajímavý zápas s řadou dramatických momentů, krásných akcí i fatálních chyb vidělo v Ostravě přes sedmnáct tisíc fanoušků, ale jejich "Baníček" narazil na dobře připraveného soka, který věděl, jak uspět.

"Nemám rád, když trenéři vykládají, že tým vyhrál, protože splnil jejich pokyny. To se z hráčů dělají blbci. Řekli jsme si, kde má Baník silné i slabší stránky a uspěli jeho zbraní, přechodem do útoku," řekl kouč vítězů Josef Csaplár.

Slavia: Mohli jsme vést i tři nula

Souhlasili i hráči. "Trenér vymyslel perfektní taktiku, balóny chodily do stran a my z toho zakončovali. Na Ostravu to platilo, klidně jsme mohli vést už v prvním poločase tři nula," vykládal mladík Tomáš Hašler.

Ten přišel na hřiště ve druhé půli a při svém sedmém startu v lize stihl pojistit vítězství Pražanů gólem: "Dostal jsem přiuhrávku za obranu od Karla Pitáka a i když jsem balón netrefil přesně, spadlo to tam. Jsem hrozně šťastný."

Baník svázala křeč

Přitom zprvu se zdálo, že Baník si Slavií dokáže poradit, dvě obrovské šance spálil při tlaku v úvodní čtvrthodině záložník Lička. "Šance máme, ale neproměňujeme je. Už to není první případ, jenže nevíme, čím to je," smutně sklopil zrak gólman Ostravanů Jan Laštůvka.

"Pak už to Slavia zatáhla, hrozila brejky a my si s tím neuměli poradit. Byla to křeč," dodal ostravský gólman, podle kterého první trefu domácí tým Pražanům doslova daroval.

Čížek: Aspoň s bodem jsme počítali

Pod tahle slova by se podepsal i záložník Martin Čížek. "Slavia tady hrála otevřeněji než Žižkov, ale nevyužili jsme toho. Jsme zklamaní, vždyť jsme až do čtyřiadevadesáté minuty dřeli a chtěli vyhrál, jenže se to nepovedlo. Samozřejmě nám to narušilo plány, aspoň s bodem jsme počítali, ale nic se nedá dělat. Teď vyřadíme v poháru Jablonec a jedeme dál," nepřipuštěl zkušený záložník žádnou poraženeckou náladu.

To slavisté byli v pohodě. Celý zápas vycházeli ze zajištěné obrany, které dominovali stopeři Müller s Martinem Latkou. "Po porážce v derby zápas v Ostravě ani nemohl skončit lépe," ulevil si mladý bek, jenže se zároveň držel při zemi: "Baník hru otevřel a to nám sedělo, ovšem když by na začátku dal Lička gól, kdo ví, jak by to dopadlo."

Chyba mladíka nepotrestána

Příležitosti měla obě mužstva, ovšem hosté se do nich dostávali snadněji. Způsobil to i fakt, že domácí obrana nebyla kompletní. Bestu, který si dva dny před zápasem propíhl si palec u nohy, nahradil devatenáctiletý Aleš Neuwirth. Přitom v kariéře hrál ligu jen dvě minuty na podzim právě na Slavii.

"Něco jsem tušil, ale rozhodlo se o tom až těsně před zápasem, kdy Pavel zkoušel běhat. Nervozita ze mně brzy spadla," říkal mladík.

Kuka zápas nedohrál

Na hřišti však souhra domácí defenzívy vázla. Bolf zavinil první gól, fatální Neuwirthovu chybu před pauzou nepotrestal Pavel Kuka, který závěr zápasu už neviděl, protože mu lékaři šesti stehy šili ránu na hlavě.

"Laštůvka byl prostě lepší," řekl o své šanci, kdy ani z pěti metrů ostravského brankáře nepřekonal. "Viděl jsem, že se Kukovi dostal balón pod nohy, tak jsem chvíli počkal a risk stranu," popisoval svůj tygří skok k tyči Laštůvka.

Baník jako Schalke

Ostravští fanoušci nezdar svého týmu přijali sportovně a hymnou vzkázali hráčům, že jim stále věří.

"Tohle převyšuje mantinely české soutěže. Je to podobné jako bundeslize, ale tam třeba ze čtyřiceti tisíc lidí fandí polovina, kdežto v Ostravě všichni. Bazaly mi hodně připomenuly Schalke. Mají tady podobný stadion, atmosféru, klubové barvy i hráče. Dokonce tu hraje i Radek Látal, Baníku už chybí jen Jirka Němec," vtipkoval Kuka.

Baník Ostrava - Slavia Praha 0:2 (0:1)
Branky: 16. Piták, 90. Hašler. Rozhodčí: Vidlák - Krátký, Talpa. ŽK: Drozd, Látal - Piták, Józsi, Zachariáš, Černý. Diváci: 17 679
Ostrava: Laštůvka - Pospěch, Bolf, Neuwirth (79. Magera), Drozd - Látal, Bystroň, Lička (69. Slončík), Čížek - Heinz, Matušovič. Trenér: Komňacký.
Slavia: Černý - L. Došek, Latka, Müller, Zachariáš - Piták, Bejbl, Koloušek, Józsi (76. Lukeš) - Kuka (77. T. Došek), Kalivoda (85. Hašler). Trenér: Csaplár.

Reklama

Související témata: