Hlavní obsah

Kotrba na koberečku u Košťála, odvolání nehrozí

PRAHA

Na pražské Spartě se v úterý řešila situace, v níž se ocitl tým úřadujícího mistra po pondělní bezbrankové remíze v dohrávce 22. kola s Libercem. Prezident klubu Vlastimil Košťál a ředitel Miroslav Pelta si po dopoledním tréninku pozvali kouče Jiřího Kotrbu, podle informací z Letné se o odvolání kouče nejedná.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Sparťanský kouč Jiří Kotrba

Článek

"Téma bylo v podstatě stejné jako při posledních nezdarech v domácích ligových zápasech," přiblížila setkání tisková mluvčí klubu Lenka Raková. "Neuspokojivé výsledky a hledání východiska," říká Raková, která současně popřela zprávy, že by vedení klubu kladlo Kotrbovi podmínky jeho dalšího působení u týmu, nebo že by se hledala jeho náhrada.

Sparta je osm kol před koncem první ligy na třetím místě se sedmibodovou ztrátou na vedoucí Ostravu a s jednobodovým odstupem za druhou Slavií. A minimálně konečné druhé místo je sparťanským cílem, protože znamená účast v druhém předkole Ligy mistrů, která přináší klubu velké zisky. Jen v letošní sezóně si v lukrativní soutěži přišla na takřka 200 miliónů korun.

Na Synot jinak

Dá se proto předpokládat, že další bodová ztráta by mohla Kotrbovo setrvání na lavičce ohrozit. A trenér o tlaku na svou osobu dobře ví. "Každý trenér, který se Spartou není na prvním místě, je pod tlakem. Ale to se dá pochopit, fanoušci i vedení chtějí vždy mužstvo vidět nejvýše. A k tomu požadují, aby hrálo atraktivní fotbal," je si vědom toho, že na Letné nelze spekulacím o odvolání předejít.

Řada jeho předchůdců to poznala. Posledním, kdo ve Spartě dokončil smlouvu, byl Ivan Hašek, který mužstvo trénoval v letech 1999/2001. Ani jeden kompletní ročník pak nedokončili Jaroslav Hřebík (2001/02), či Jozef Jarabinský (2002/03). Kotrba působí ve Spartě od loňské zimy, kdy tým převzal po odvolání Jarabinského.

Kotrba se dnes snažil nepříznivou situaci řešit také se svými podřízenými při tradičním pozápasovém rozboru. "Rozebíráme to, snažíme se najít chyby, kterých se dopouštíme a třeba v pondělí proti Liberci jich bylo poměrně dost. Na Synotu se to musí změnit," myslel už především na sobotní zápas na jihu Moravy.

Reklama

Související témata: